Omzet horeca valt lager uit dan verwacht

5 november 2009 |
Omzet horeca valt lager uit dan verwacht

Gemiddeld daalde de omzet voor de gehele horeca in het derde kwartaal met 3,7 procent in vergelijking tot het derde kwartaal 2008. Dat is een tegenvaller voor de ondernemers in de branche. Zij gingen in de rapportage over het tweede kwartaal nog uit van een omzetdaling van 1,7 procent in het derde kwartaal. Dit blijkt uit de cijfers in de Horeca Barometer over het derde kwartaal van het bedrijfschap Horeca en Catering in samenwerking met Synovate.

In de restaurantsector is de gemiddelde omzetdaling in het afgelopen kwartaal het grootst, namelijk min 6,0 procent. De fastservicesector laat als enige sector een omzetstijging zien. Deze bedraagt 0,3 procent. In de drankensector bedraagt de daling 3,7 procent en in de hotelsector 3,4 procent.

Van de horecabedrijven met een omzetdaling in het derde kwartaal wijt driekwart dit mede aan de economische omstandigheden. Een kwart noemt het rookverbod. De redenen die genoemd worden voor een omzetstijging zijn minder eenduidig. De meest genoemde reden is de gunstige weersomstandigheden, die met name een positief effect hadden op de omzet in de drankensector.

De gemiddelde omzetverwachting voor het vierde kwartaal komt volgens de rapportage voor de hele sector uit op een daling van 1,1 procent. Hierbij verwacht de hotelsector een omzetdaling van 3,1 procent en de fastservicesector een omzetstijging van 0,5 procent. De drankensector rekent op 0,9 procent minder omzet en de restaurantsector op een omzetverlies van 0,6 procent.

Er is ook een klein lichtpuntje te constateren. Over het jaar tot dusver lijkt de trend te zijn dat er langzaamaan een rem komt op de dalingen. In het eerste kwartaal daalde de omzet in de horeca gemiddeld nog met 6,5 procent, in het tweede kwartal was de daling 5,2 procent. En in het afgelopen kwartaal 3,7 procent. Het gaat steeds iets minder slecht.

Hospitality Management; Lunchroom; De CaféKrant; De RestaurantKrant, Frank Lindner

:mailto:?SUBJECT=Lees%20dit%20horecabericht&BODY=De%20afzender%20van%20deze%20e-mail%20wil%20u%20graag%20attenderen%20op%20het%20volgende%20nieuwsitem%20op%20een%20van%20de%20websites%20van%20Uitgeverij%20PS%3Abv.%0A%0Ahttp://www.derestaurantkrant.nl/nieuws/omzet-horeca-valt-lager-uit-dan-verwacht/

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Economie Corona
2670 nieuwe horecaondernemingen sinds eerste lockdown

Coronacrisis of niet, het aantal horecaondernemingen stijgt. Sinds de eerste lockdown, in maart 2020, zijn er 2670 horecazaken bij gekomen. Hiermee heeft de verwachte kaalslag in de horeca dus niet plaatsgevonden. Cijfers van de Kamer van Koophandel (KvK) maken inzichtelijk dat er nu ruim 74.000 ...

Corona
Verspreiding Britse coronamutatie slecht nieuws voor de horeca?

Het Outbreak Management Team (OMT) laat weten zich zorgen te maken over de verspreiding van de Britse coronamutatie in ons land. In meest recente advies worden deze zorgen gedeeld. Ook worden strengere maatregelen niet uitgesloten. Welke dat zijn, is nog niet bekend, alhoewel de avondklok al besprok ...

Economie Corona
20 procent van de Nederlandse restaurants verwacht de deuren nooit meer te openen

Uit recent onderzoek van WijnSpijs blijkt dat 20 procent van de 1200 samenwerkende restaurateurs ernstige twijfels heeft over het voortbestaan van hun levenswerk. Het evenementenbureau WijnSpijs.nl verzorgde in samenwerking met 1200 restaurants in Nederland en België de culinaire WijnSpijs Wand ...

Achtergronden Corona
KIPPENTENT deelt snert uit aan zorgmedewerkers verpleeghuis

Vandaag heeft KIPPENTENT hun huisgemaakte snert uitgedeeld aan alle zorgmedewerkers van verpleeghuis Veenstaete in Kortenhoef (Wijdemeren). Hiermee willen ze hen een hart onder de riem steken en hun grote waardering uiten voor het geweldige werk van deze mensen tijdens de coronacrisis. De KIPPENT ...

Achtergronden Gastronomie
Horecaondernemer Han Ji over de horecatrends in 2021

2020 was voor horecaondernemers een onstuimig jaar, om het zacht uit te drukken. De komst van het coronavirus zorgde ervoor dat de horeca meerdere malen de deuren moest sluiten, ondernemers inkomsten misliepen, en creativiteit en support van de (lokale) consument een must was om te overleven. Wat st ...

Drinks Corona
2020 was ook voor bierbrouwers een rampjaar

De bierverkoop is in Nederland in 2020 met 14% gedaald ten opzichte van 2019. In de horeca en evenementenbranche was de daling zelfs ruim 58%. Dit is uiteraard het gevolg van de COVID-19-maatregelen. Sinds het (opnieuw) sluiten van de horeca in oktober zien we dat de verkoop van bier daar met 89% is ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: