Nog meer weetjes over mosselen

30 juni 2017 | Thijs Jacobs
Nog meer weetjes over mosselen

Eerder plaatsten we al eens een lijstje met 7 misverstanden over mosselen. Omdat het mosselseizoen weer is aangebroken, hebben we wat onderzoek gedaan en presenteren we je een lijst met de meest nuttige weetjes over mosselen. 

Dichte mosselen gewoon eetbaar

Het is een misvatting dat je gesloten mosselen niet kunt eten. Sommige mosselen hebben gewoon een sterkere sluitspier, waardoor de mossel gesloten blijft. Af en toe betreft het een slikmossel. Dat is een mossel die zich heeft volgezogen met zand. Deze kun je beter niet eten, want dat is simpelweg niet smakelijk. 

Hoeveel per persoon?

Per persoon heb je ongeveer één kilo mosselen nodig. Er blijft immers maar zo'n 200 gram mosselvlees over van die kilo. 

Heerlijke bouillon

Bewaar het kookvocht van de mosselen. Als je het vocht invriest in ijsblokjesvormpjes, dan heb je een tijd later een perfecte bouillon bij de hand.

Categorieën

Er zijn verschillende categorieën met betrekking tot mosselen. De hoeveelheid mosselvlees bepaalt in welke categorie de mossel valt. Je hebt de volgende categorieën: De super: 60 tot 70 stuks per kg, de extra: meer dan 70 stuks per kg, de imperial: 53 tot 60 stuks per kg, de jumbo: 45 tot 53 stuks per kg en de Goudmerk: 38 tot 45 stuks per kg.

Niet invriezen

Verse mosselen mag je zeker niet invriezen. Wat wel mag? Koken, uit de schelp halen en daarna invriezen. Daarna zijn ze nog drie dagen houdbaar in de koelkast. 

Gezond en lekker

Naast lekker zijn mosselen ook heel gezond. Ze zijn calorie-arm, bevatten weinig vet, veel eiwitten en zijn zijn rijk aan mineralen, kalk, fosfor en vitaminen. 

Geen speciale pan nodig

Een mosselpan heb je eigenlijk niet nodig om mosselen in te koken. Een grote soeppan is voldoende. Houd er wel rekening mee dat je maar één derde deel van de pan met mosselen mag vullen.

Smaakverschil?

Tussen oranje en witte mosselen bestaat geen smaakverschil. Die fabel is nu de wereld uit. 

Hoe sluit je een mossel?

Een mossel die open staat, kun je sluiten door deze tegen de aanrecht te tikken of af te spoelen met koud water. Beschadigde/gebroken mosselen kun je beter niet consumeren. 

Parels

Je kunt een parel aantreffen in een mossel. de kleine, donkere parel ontstaat uit een zandkorreltje dat is bedekt met parelmoer. Dat doet de mossel omdat de zandkorrel wordt beschouwd als 'indringer'. 

Makkelijk recept voor mosselen

Mosselen bereiden is gemakkelijk. De mosselen van de groothandel zijn al zandvrij en van hun baard ontdaan. Gewoon even afspelen en dan koken in een pan met groenten (doorgaans zijn dat ui, prei en wortel, gecombineerd met laurier en selderie). Bovenop de groenten worden de mosselen gelegd. Daarna gaat er wat gemalen peper op en eventueel wat witte wijn of bier. Na 10 minuten koken op een heet vuur is het basisgerecht klaar.

Hangcultuur- en bodemcultuurmosselen

Hangcultuurmosselen worden gekweekt in de Oosterschelde (Zeeland). Deze hangen in netten en leven niet op de bodem. Deze mosselen krijgen meer zonlicht dan bodemmosselen. Ze groeien daardoor sneller en de schelp is dunner. Het voordeel? De hangcultuurmosselen zijn eerder geschikt voor consumptie. Het seizoen kan dus eerder beginnen. Het seizoen van de Zeeuwse bodemcultuurmosselen start in juli. Er is geen verschil in smaak. 

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Wet- en regelgeving Coronacrisis
Rechter oordeelt: horeca blijft dicht

De horeca blijft voorlopig dicht. Zo oordeelde de rechter vanmiddag in de rechtbank in Den Haag. Een aantal horecaondernemers had een kort geding tegen de Staat aangespannen met als inzet dat de horeca weer de deuren mocht openen. De rechter ging daar niet in mee. Over twee weken volgt de motivering ...

Financieel Ondernemen
3 vragen over loon van horecapersoneel

Werken in de horeca is in vele opzichten niet te vergelijken met een standaard '9-tot-5-baan’. Daarom spelen er ook vragen over de loonbelasting die in andere sectoren niet of minder aan bod komen. Te denken valt aan de volgende vragen: Moet een werkgever fooien van zijn personeel aange ...

Internationaal Coronacrisis
Ook België sluit de horeca

Ook in België moeten cafés en restaurants vanaf vandaag (maandag) vier weken de deuren sluiten. De Belgen gaan zelfs iets verder dan wij, want er gaat een avondklok gelden van middernacht tot 05.00 uur 's ochtends. In België is thuiswerken weer de standaard en worden ook de soci ...

Wet- en regelgeving Coronacrisis
Horecaondernemers vechten sluiting van de horeca aan bij de rechter

De door het kabinet opgelegde sluiting van de horeca wordt door de Haagse bodega De Posthoorn aangevochten middels een een kort geding aan tegen de Nederlandse staat. Dinsdag komt de zaak voor de rechter en inmiddels hebben zich veel horecazaken bij het intiatief aangesloten, zo verklaart horecaonde ...

Columns
Column Sico de Moel: Lockdown Deal

"Ik heb straks een deal voor je!" Mijn gasten waren net in onze straat komen wonen en ze waren blij met een leuk restaurantje zo vlak in de buurt. Leuk, nieuwe buren. Het was de avond dat Rutte zijn tweede lockdown afkondigde; een horeca-lockdown deze keer. Veel onbegrip bij mij en b ...

Personalia
Bob Hutten draagt leiding Hutten over aan Drees Peter van den Bosch

Algemeen directeur Bob Hutten geeft de leiding van Hutten per 1 januari 2021 uit handen. Na 91 jaar en drie generaties komt de aansturing van het familiebedrijf nu in handen van Drees Peter van den Bosch, momenteel Innovatiemanager bij Foodsquad en Hutten. “In Drees zie ik iemand met heel veel ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: