Niven Kunz maakt sterrengerecht van Franse frietjes McDonalds

10 mei 2017 | Roy Spijker

Na vier succesvolle afleveringen in 2016 van de food documentaireserie Kwaliteit en Herkomst van McDonald’s, is het nu tijd om een zeer geliefd icoon in de schijnwerpers te plaatsen… de Franse Frietjes! In deze eerste aflevering van 2017 gaat topchef Niven Kunz, eigenaar van het door Michelin bekroonde restaurant Niven in Rijswijk, de uitdaging aan om met de ingrediënten van de Franse Frietjes een sterrengerecht te maken.

Voordat hij aan de challenge begint, onderzoekt hij eerst samen met Hugo Kennis, tv-kok en 24Kitchen-presentator, waar de aardappelen vandaan komen en hoe de Franse Frietjes worden gemaakt. Zij brengen daarvoor een bezoek aan aardappelverwerker Lamb Weston / Meijer in Kruiningen, die de Franse Frietjes voor McDonald’s in Nederland maakt. 

Bijzonder groot formaat 
De zoektocht van Hugo en Niven begint bij de aardappelopslagloods, waar de aardappelen opgeslagen liggen. McDonald’s gebruikt voor al haar Franse Frietjes het Innovator ras. Dit ras is gekozen vanwege het bijzonder grote formaat, de mooie verdeling van zetmeel en de goudgele bakkleur. Voor al die lange Franse Frietjes van McDonald’s is namelijk een aardappel met flink wat lengte nodig.

Vervolgens brengen Niven en Hugo een bezoek aan de fabriek van Lamb Weston / Meijer in Kruiningen, om het verwerkingsproces met eigen ogen te zien. Daar zien ze hoe de aardappelen binnenkomen en worden gewassen, geschild en met een snelheid van 120 km per uur in het water door een speciaal mes worden gestuwd en gesneden tot Franse Frietjes. “Het is interessant om het hele verwerkingsproces te zien en ik ben positief verrast dat er voor de frietjes van McDonald’s niet meer dan vijf ingrediënten worden gebruikt. Goed om te zien dat het een broodje aap verhaal is dat er allerlei extra ingrediënten aan toegevoegd zouden worden. Ook ben ik onder de indruk dat ze bij zo’n grote productieomvang zo’n constante kwaliteit kunnen waarborgen. Al met al een leerzaam bezoek!”, aldus Kunz.
 


Van Franse Frietjes tot luchtige Aardappelmousseline
Dit keer is de bestemming echter geen McDonald?s restaurant. Ongeveer 10 kilogram aardappelen gaat naar sterrenrestaurant Niven in Rijswijk. Niven Kunz, eigenaar van het restaurant, werkt al vanaf zijn 17e op sterrenniveau en heeft al sinds zijn 24ste een Michelinster. Na onder andere gewerkt te hebben voor De Librije en De Bokkendoorns, opende hij in 2009 zijn eigen restaurant in Rijswijk, dat kort daarna al bekroond wordt met een Michelinster. Niven kookt volgens het 80/20 principe want koken met groenten in de hoofdrol vindt hij fantastisch.

Na het ontvangen van de McDonald?s ingrediënten (de Innovator aardappelen, zout,  plantaardige olie en als extra toevoeging uit de McDonald?s keuken: peper, room en bacon strips) laat Niven zijn ware talent zien. In een handomdraai verrast hij zijn gasten met een luchtige aardappelmousseline, gemaakt met de ingrediënten uit de keuken van McDonald?s. Voor een cheftwist voegt hij slechts een vleugje bieslook en truffel toe - en het resultaat is verbluffend! 

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Opening
Swijnenburg opent twee restaurants

Swijnenburg | meet & celebrate opent deze zomer twee tijdelijke restaurants op bijzondere locaties, die normaal gesproken alleen geopend zijn voor besloten evenementen. Op landgoed Buitenplaats Sparrendaal (Driebergen) opent pop-up restaurant Bentinck haar deuren en bij Kasteel Amerongen (Ame...

Interview Longread Coronacrisis
Utrechtse horecaondernemers: "De run op de horeca blijft uit"

We zijn nu drie dagen onderweg sinds de 'heropening' van de horeca. Tijd om horecaondernemers te bezoeken en te vragen naar de ervaringen met het ondernemen met coronabeperkingen en de verwachting voor de toekomst. In Utrecht bezochten we daarom verschillende horecaondernemers en voelden vooral het ...

Columns
Column Sico de Moel: Mijn eerste dag

'Hi Sico, mijn vrouw is jarig en we willen bij je komen eten. Vijf personen inclusief mijn oude vader. Heb je plek?' Mijn buurman deed de eerste reservering sinds de lockdown. Hoe zat het ook alweer? Maximaal 2 of 4, uit hetzelfde huishouden of hoefde dat toch niet? Tegen het einde va...

KHN
KHN: Demonstratie op de Dam klap in het gezicht voor horecaondernemers

De algemeen directeur van KHN, Dirk Beljaarts, noemt de demonstratie gisteren op de Dam in Amsterdam een klap in het gezicht voor horecaondernemers. Gisteravond kwamen duizenden mensen op de Dam bijeen om te demonstreren tegen racisme. “Het valt niet te rijmen met het beleid dat de afgelopen m...

Michelin Verbouwen
Beluga Loves You zet verbouwing in: 1 augustus weer open

Afgelopen weken is Beluga Loves You net als zovelen in de weer geweest met het zoeken naar de juiste vertaling van 'het nieuwe normaal'. Servais Tielman: "Wij zijn tot de conclusie gekomen dat we dat onmogelijk kunnen combineren met hoogwaardige gastronomie, een topbeleving en een onged...

Opening Coronacrisis
Liveblog 2: Yessss! Wij gaan weer open!!

Niet alleen in Utrecht hoorde je een zucht van verlichting. Maar ook in en op andere plaatsen in Nederland slaakte de horeca een vreugdekreet(je). We mogen weer. We zijn er klaar voor en nu maar hopen dat de gasten komen. Want ook onder horecaondernemers is er de zorg of gasten niet eerst even de ka...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: