Nijmegen is vegetarische hoofdstad

10 oktober 2014 |
Nijmegen is vegetarische hoofdstad<

Nijmegen is de hoofdstad van Nederland. Als het tenminste over vegetarisch eten gaat. Op 9 oktober heeft Hubert Bruls (burgemeester Bruls) het
certificaat met deze titel ontvangen. Deze benoeming dankt Nijmegen aan de resultaten van onderzoek van de Vegetariërsbond en een publieksstemming.

Grootste keuze
Vegetariërs en vleesminderaars hebben in Nijmegen in de horeca en bij Thuisafgehaald de grootste keuze. Deze keuze is nog tot en met 16 oktober nog groter, tijdens de derde Vegetarische Restaurantweek. Tijdens deze week kan men extra voordelig genieten van vegetarische topmenu’s. “Ik ben blij en trots deze titel in ontvangst te mogen nemen. Ook in dit opzicht is Nijmegen een bijzondere stad. Ikzelf zie ook dat het vegetarische aanbod in Nijmegen de afgelopen jaren is vergroot en verbeterd,” aldus burgemeester Bruls.

Vegastad
In het onderzoek is onderzocht in hoeverre vegetariërs en vleesminderaars uit restaurants kunnen kiezen als ze uit eten gaan. Daarnaast is gekeken naar het aantal vegetarisch kokende thuiskoks bij Thuisafgehaald (een site waar thuiskoks maaltijden kunnen aanbieden) en naar het aantal stemmen dat het publiek uitbracht. Nijmegen werd eerder al benoemd tot ‘vegastad’ van het Oosten. “In Nijmegen is er in veel restaurants een ruime keuze voor vleesminderaars en vegetariërs. Daarmee wint Nijmegen het van Den Haag, Den Bosch, Groningen en Utrecht, die we als hoofdsteden van het Westen, Zuiden, Noorden en Midden hadden aangewezen”, aldus Floris de Graad, directeur Vegetariërsbond.

Kan nog beter
De vegetarische hoofdsteden werden bekendgemaakt in de aanloop naar De Vegetarische Restaurantweek. De week voor de Vegetarische Restaurantweek wordt de vegetarische hoofdstad van Nederland bekend gemaakt. “In de Keizerstaat is het over het algemeen goed vertoeven als vegetariër,” aldus Floris de Graad.”Het kan echter altijd nog beter, want ook in Nijmegen zijn er nog restaurants te vinden met alleen een geitenkaassalade op het menu.”

Vegetarische Restaurantweek
De Vegetarische Restaurantweek wordt dit jaar gehouden van 6 tot en met 16 oktober. Tijdens deze week kan men in geselecteerde restaurants genieten van een lekker en voordelig vegetarisch menu. Tijdens deze week kan men bij de restaurants kiezen uit twee of meer vegetarische menu’s, waarvan er één speciaal voor de week wordt gemaakt. Deze menu’s kosten €27,50 euro; bij sommige toprestaurants is dit 45 euro.

De week wordt onder anderen gesteund door: Antoinette Hertsenberg, Maarten Tjallingii, Candy Dulfer, Tatum Dagelet, Rosita Steenbeek, Suzanne Bosman, Paul McCartney, 100% Isis, Nicolette Kluiver, Jort Kelder, Sara Kroos en Pierre Wind.
De Vegetarische Restaurantweek is een initiatief van de Vegetariërsbond en Vara’s Vroege Vogels.

Een overzicht van alle deelnemende restaurants is te vinden op www.devegetarischerestaurantweek.nl

Thijs Jacobs

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Opening Den Haag
Nieuw restaurant opent in Zaal 3 van Het Nationale Theater

Op zaterdag 29 februari opent een nieuw restaurant in het Energiekwartier in Den Haag van de bedenkers van ñ: Restaurant Drie. Restaurant Drie is gelegen in de voormalige kantoren van de Electriciteitsfabriek in het centrum van Den Haag, omringd door een groen terras. Daarnaast dient Restaura...

Bezorgen Achtergronden
Brabanders eten vooral kip met carnaval 

Brabantse carnavalsvierders eten graag kip. Dat blijkt uit cijfers van maaltijdplatform Deliveroo. Op basis van data van de carnavalsdagen afgelopen jaren bekeek het bedrijf waar zij tijdens carnaval een piek in bestellingen kunnen verwachten, en waar de feestgangers per stad het meest zin in hebben...

Wet- en regelgeving Bezorgen
Veel overtredingen bij maaltijdbezorgers

De Inspectie SZW constateert veel overtredingen door horecabedrijven die eigen bezorgers in dienst hebben. Bij meer dan de helft van de gecontroleerde bedrijven gaat het mis. Het ontbreekt bij deze bedrijven vaak aan kennis over wat wettelijk is toegestaan. Bezorgers krijgen te weinig betaald, werke...

Awards Culinair
Mart Oude Luttikhuis wint kookwedstrijd Jeunes Chefs Rôtisseurs

De kookwedstrijd Jeunes Chefs Rôtisseurs Competition 2020 van Chaîne des Rôtisseurs is gewonnen door Mart Oude Luttikhuis. De pas 20-jarige chef van sterrestaurant De Bloemenbeek in De Lutte plaatst zich hiermee voor de internationale wedstrijd in Parijs later dit jaar. In Leerh...

Events Marketing
Wat doe jij met Nationale Pannenkoekendag?               

Op 20 maart vieren wij met zijn allen de ‘Nationale Pannenkoekendag’. Dit is de dag waarop pannenkoeken maken en het eten ervan centraal staat. Veel basisscholen vieren deze dag doormiddel van het bakken van pannenkoeken voor opa’s, oma’s en ouderinstellingen. Deze basisschol...

Bocuse d'Or
Team Bocuse NL ingeloot voor de Europese finale in Tallinn

The word is out! De organisatie van de wereldwijde kookwedstrijd Bocuse d’Or heeft vandaag bekendgemaakt dat team Bocuse d’Or Nederland is toegelaten tot het deelnemersveld van de Europese finale. Nederland hoort bij de 20 Europese landen die het tegen elkaar gaan opnemen in de Europese ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: