Nieuwe hotspot in Amsterdam-Noord [Foto's]

13 augustus 2019 | David Bakker
Nieuwe hotspot in Amsterdam-Noord [Foto's]

Bar-restaurant IJver heeft haar deuren voor gasten geopend op de NDSM-werf in Amsterdam Noord. Ruim een jaar lang liepen hier werklieden in en uit nadat er vijf jaar geleden de eerste plannen werden gemaakt.

Het team, bestaande uit 5 jonge ambitieuze ondernemers, kan niet wachten om van deze fenomenale locatie een legende te maken. Dit doen ze met een spraakmakende plek in een voormalige Scheepsbouwloods met een onderscheidend interieur en een smakelijk lunch-, diner- en borrelmenu met stoere gerechten, vergezeld van 100 verschillende bieren en mooie wijnen. Tel daar het enorme terras bij op en je hebt een wow factor.

Industrieel ontwerp

Het is bijna niet voor te stellen dat het 8 meter hoge pand waarin IJver is gevestigd vanaf nul is opgebouwd. Ondernemers Reinout Ezinga, Sikko de Jong, Tim Jongens, Herman Klukkert en Arne Kleijn creëerden samen met ontwerpers Adam Marshall en Teske Clijsen (Koelhuis Frigo) een unieke locatie waarin industriële elementen worden gecombineerd met opvallende kleuren, planten, comfortabel vintage meubilair, authentieke lampen en bijzondere objecten. De muren werden aan de buitenzijde bekleed met koudgewalst staal dat handmatig met een gasbrander is bewerkt. “Het industriële ontwerp ligt in lijn met de loods”, vertelt Reinout Ezinga. “Met een warm interieur zodat je je hier snel thuis voelt. De lange aanloop door vertragingen in de bouw heeft als voordeel gehad dat we ruim de tijd hadden om veel bijzondere materialen te verzamelen. Zo zijn de houten lattenbanken afkomstig uit een oud Pools treinstation en hebben we 10 enorme vintage lampen op de kop weten te tikken.”

Heroïsche uitstraling

Veel elementen in het interieur zijn origineel en ambachtelijk. De ontwerpers wisten samen met de ondernemers een bijzondere eclectische sfeer te realiseren. De wandlampen en tafelpoten werden speciaal voor IJver gemaakt. En ook de 34 koperen tapkranen werden handmatig gedraaid. Samen met kunstenaars uit de NDSM loods werden unieke interieurelementen gecreëerd. Achter de 18 meter lange bar maakte kunstenaar Zardoz een uniek tegeltableau, gebaseerd op een afbeelding van een stoere arbeider die ze op de locatie vonden. Het zijn sieraden in de ruimte die een indrukwekkende heroïsche uitstraling heeft. “Deze plek voelt alsof die er altijd al was. Alsof het de kantine was die ze over hebben genomen en hebben opgeknapt. Dat gevoel is altijd iets waarnaar ik streef en dat is hier bijzonder goed gelukt”, aldus een tevreden Adam Marshall.

De ruimte is flexibel ingedeeld waardoor er ook meetings, presentaties en feestjes van vijf tot vijfhonderd man kunnen worden gehouden. De locatie kenmerkt zich door een uitstekende bereikbaarheid en parkeergelegenheid.

Eigenzinnige gerechten

Chefkok en culinair adviseur Herman Klukkert stelde een menukaart samen met een frisse mix van de Nederlandse en Franse keuken. Er wordt gekookt, veelal op de houtskoolgrill, met ingrediënten van Hollandse bodem met een knipoog naar het eigenzinnige van Amsterdam. Bier is een belangrijk product bij IJver. Niet alleen op de drankkaart, maar ook in de keuken. Zo staan er courgettebloemen met tuinbonen, oude schapenkaas, groene appel en ‘Dead Pony’ IPA dressing op de kaart. Tevens serveren ze brood gemaakt van bierbostel, het restproduct van de bierbrouwerij. Bij IJver kan je terecht voor lunchgerechten tussen 10:00 en 16:00 uur. Op de lunchkaart staan goede broodjes, waaronder pastrami belegd met mierikswortel en augurk, spiegeleitjes, verschillende tosti’s en salades. Ook aan de kleintjes is gedacht met een speciaal kindermenu en een flexibele speelhoek.

Culinaire borrelkaart

Vanaf 16:00 uur tot laat in de avond serveert IJver haar uitgebreide borrelkaart. Denk niet aan een standaard bittergarnituur, maar aan een culinair borrelmenu. Hierop vind je onder meer rillettes van ossenstaart met geroosterd brood en een frisse kruiden salsa en een crudite van groenten uit het seizoen met salsa verde, hummus en gerookte paprika dip. Voor bij de borrel doen ook de authentieke currywurst en de huisgemaakte Jordanese balletjes gemaakt van gehakt, garnalen en augurk het erg goed. Daarnaast serveert IJver verschillende nacho’s bereid in de houtskooloven waarvan de XXL variant alle verwachtingen overtreft.

Bier & wijn

IJver beschikt over 34 tappunten verdeelt over de bars en twee taptafels, serveert biercocktails en heeft zo'n honderd verschillende bieren op fles. Om de keuze iets te vergemakkelijken geven zij advies met behulp van een digitaal keuzemenu. Door middel van vragen over smaak wordt het best bijpassende biertje geadviseerd. Ook de wijnliefhebbers komen aan hun trekken met een prachtig assortiment wijnen van een lokale wijnleverancier.

Groene oase

De zaak beschikt over een enorm overdekt binnen-buiten terras en een buitenterras. Hier kunnen gasten onder elke weeromstandigheden genieten van een festivalsfeer, volledig ingericht met boeibanken buiten en een telescooptribune en comfortabele sofa’s binnen-buiten. Op het terras staan badkuipen op pootjes gevuld met groene planten, deze oase wordt binnen doorgetrokken met planten verspreid door de ruimte. IJver is een heerlijke plek die uitstekend tot zijn recht komt in dit creatieve gebied dat volop in ontwikkeling is. Noeste arbeid loont.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Personeel Gastronomie
Vital Awick nieuwe chef van Harry’s Maastricht

Vital Awick heeft de afgelopen jaren gewerkt in diverse gerenommeerde zaken, zoals de Leuf in Ubachsberg, Rijks in Amsterdam en momenteel tweesterrenrestaurant Tribeca in Heeze waar hij werkt als keukenchef bij Jan Sobecki. Hij gaat zich onder Executive Chef Frank van Thiel volledig focussen op het ...

Interview Longread
Mens, Bedrijf & Visie: Peter Hein van Mulligen (CBS)

In de rubriek Mens, Bedrijf & Visie portretteert de redactie van De RestaurantKrant vooraanstaande personen in en rondom de horecabranche. De coronacrisis dendert als een donderwolk door de sector. In deze rubriek zetten we de mens, de visie en het bedrijf centraal. In deze aflevering een ges ...

Drinks
Talkshow voor foodies: De Nederlandse “Sherry Show”

Geïnspireerd op de bekende dagelijkse talkshows, start de door Europa gefinancierde campagne voor beschermde oorsprongsbenaming Sherry wijnen op de Nederlandse markt met een exclusieve “Sherry Show”. Deze dynamische kick-off wordt live uitgezonden vanuit de Balie in Amsterdam op ...

Corona
Fieldlab Cafés van start

Het Fieldlab evenement voor de horeca is vandaag van start gegaan in Utrecht. Vijf cafés in de Domstad doen mee aan het proefevenement, waarbij TNO kijkt of en hoe de gasten en het personeel zich houden aan de maatregelen en afspraken. Het proefevenement duurt tot en met aanstaande zaterdag ...

Achtergronden Gastronomie
Restaurant Bloei opent dit voorjaar

Restaurant Bloei opent dit voorjaar de deuren in een 155 jaar oud rijksmonument in Nieuwersluis-Breukelen. In de charmante villa aan de rivier de Vecht voorziet het restaurant haar gasten van verrassende gerechten die worden gekenmerkt door stijlvolle eenvoud, elegantie en pure smaken. Bij Bloei ...

Achtergronden Branded Content
Wise: het platform voor het boeken van een werkplek in de horeca

Vanaf de heropening kunnen horecaondernemers laptopgebruikers in de eigen zaak reguleren en ontvangen met Wise. Via het innovatieve platform bieden horecaondernemers werkplekken aan (thuis)werkers. Zo kunnen werkgevers, werknemers, freelancers en ondernemers geschikte werkplekken vinden, boeken en b ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: