Horeca heeft nieuwe cao

27 augustus 2012 |
Horeca heeft nieuwe cao<

FNV Horeca en CNV Vakmensen hebben met Koninklijke Horeca Nederland een bemiddelingsresultaat bereikt voor een nieuwe cao. Het biedt werkgevers tot eind 2013 flexibiliteit en werknemers een gematigde loonontwikkeling.

De belangrijkste resultaten zijn:
• Looptijd van de cao is van 1 augustus 2012 tot en met 31 december 2013;
• Algehele verbetering van het loongebouw. Vooral de jongere horecamedewerkers en nieuwkomers in de horeca profiteren hiervan;
• Loonsverhoging van in totaal ten minste 1,5% over de feitelijk betaalde lonen;
• Als compensatie voor het vervallen van de eindejaarsuitkering in 2013 een loonsverhoging van 1,25% per 1 januari 2013 voor werknemers die recht hadden op de eindejaarsuitkering;
• Hotelmedewerkers krijgen recht op een nachttoeslag van 10% per 1 april 2013;
• Het scholingsbudget wordt verhoogd naar 2% van de cumulatieve jaarloonsom;
• Het aantal arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd wordt (per 1 januari 2014) teruggebracht naar drie contracten in drie jaar, conform de Wet Zekerheid en Flexibiliteit.

Achterstand
Het resultaat tot dusver biedt werkgevers tot en met december 2013 de benodigde flexibiliteit. Bijvoorbeeld een proeftijd van 2 maanden en nog tot eind 2013 zes contracten in vijf jaar. En het biedt werknemers een gematigde loonontwikkeling. De horecalonen lopen door eerdere sobere cao's horeca in zijn algemeenheid wat achter op die in andere sectoren. Dat rechtvaardigt nu een geringe loonstijging, omdat er veel mogelijkheden blijven om de arbeid flexibel en effectief in te zetten. Daar kunnen werkgevers zelf op sturen. De loonontwikkeling blijft achter op de de inflatie van 2012 en 2013.

Lage lonen vooruit
Milen van Boldrik, sectorbestuurder FNV Horeca: “Het loongebouw in de horeca wordt aangepast, waardoor vooral de lagere loonschalen er op vooruit gaan. Zo wordt het basisloon van een beginnend medewerker bediening in het totaal met 6,4% verhoogd. Een beginnend barkeeper gaat er ruim 7% op vooruit. Deze verhoging van het loongebouw is een stap in de goede richting, om als horecabranche aantrekkelijk te blijven op de arbeidsmarkt. In andere, vergelijkbare sectoren wordt er namelijk meer geboden.”

Download hier de nieuwe horeca cao
Download hier de nieuwe loontabellen
Frank Lindner

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Columns
Fooi: geen verplichting, wel een blijk van waardering

In Nederland is fooi geen verplichting. In ons land heeft het horecapersoneel immers ‘gewoon’ een salaris, maar de fooi is daarop natuurlijk wel een welkome aanvulling. Voor de horecagast is het vaak moeilijk te bepalen wat een gangbare fooi is. In de basis is een fooi van vijf tot tien ...

Snacks Fastservice
Fritesvakantie: gratis frites voor de kleintjes

Van zaterdag 19 oktober tot met zondag 27 oktober 2019 organiseren de twee vestigingen van Par Hasard in Amsterdam de Fritesvakantie. Tijdens de herfstvakantie trakteert Par Hasard op gratis frites voor de kinderen bij de lunch van de volwassenen. Uiteraard zijn er tevens menu’s voor de kleint...

Achtergronden Internationaal
Wereldvoedseldag 16 oktober: de wereld bevindt zich in een voedingscrisis

Minstens één op de drie kinderen onder de vijf jaar heeft volgens een nieuw gepubliceerd rapport van Unicef te weinig of te veel gewicht. De wereld lijdt aan een voedingscrisis. Meer dan 800 miljoen mensen in de wereld hebben honger, maar bijna evenveel mensen zijn zwaarlijvig. Tegelij...

Tech
Het rendement van e-mailmarketing wordt zwaar onderschat

Mocht je in het huidige tijdperk als marketeer in de horeca werken, dan moet je van veel markten thuis zijn. Natuurlijk moet je bijhouden wat andere partijen doen. Dit nog naast kennis van sociale media tot aan search engine marketing. Het vak van marketeer wordt steeds lastiger en de concurrentie i...

Koffie & thee Internationaal
Wist je dat we vandaag in koffiestaking zijn?

Tik de gast die een koffie bestelt vandaag maar op de vingers, want de Eerlijke Koffiestaling is een feit. Op het werk en in de horeca drinken we dagelijks veel kopjes koffie. Weinig mensen zijn zich echter bewust van de problematiek die schuilgaat achter de koffie. Om bewustwording ten aanzien van ...

Columns
Column Sico de Moel: Misser

"Doe maar 2 Heineken 0.0 en voor mijn vrouw champagne." Zal ik er eerst maar één brengen, en straks de tweede? "Nee hoor, ik heb dorst." Mijn gasten zaten gisteravond heerlijk buiten aan een klein tafeltje onder mijn luifel. Echt een plekje om samen te genieten v...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: