Horeca heeft nieuwe cao

27 augustus 2012 |
Horeca heeft nieuwe cao<

FNV Horeca en CNV Vakmensen hebben met Koninklijke Horeca Nederland een bemiddelingsresultaat bereikt voor een nieuwe cao. Het biedt werkgevers tot eind 2013 flexibiliteit en werknemers een gematigde loonontwikkeling.

De belangrijkste resultaten zijn:
• Looptijd van de cao is van 1 augustus 2012 tot en met 31 december 2013;
• Algehele verbetering van het loongebouw. Vooral de jongere horecamedewerkers en nieuwkomers in de horeca profiteren hiervan;
• Loonsverhoging van in totaal ten minste 1,5% over de feitelijk betaalde lonen;
• Als compensatie voor het vervallen van de eindejaarsuitkering in 2013 een loonsverhoging van 1,25% per 1 januari 2013 voor werknemers die recht hadden op de eindejaarsuitkering;
• Hotelmedewerkers krijgen recht op een nachttoeslag van 10% per 1 april 2013;
• Het scholingsbudget wordt verhoogd naar 2% van de cumulatieve jaarloonsom;
• Het aantal arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd wordt (per 1 januari 2014) teruggebracht naar drie contracten in drie jaar, conform de Wet Zekerheid en Flexibiliteit.

Achterstand
Het resultaat tot dusver biedt werkgevers tot en met december 2013 de benodigde flexibiliteit. Bijvoorbeeld een proeftijd van 2 maanden en nog tot eind 2013 zes contracten in vijf jaar. En het biedt werknemers een gematigde loonontwikkeling. De horecalonen lopen door eerdere sobere cao's horeca in zijn algemeenheid wat achter op die in andere sectoren. Dat rechtvaardigt nu een geringe loonstijging, omdat er veel mogelijkheden blijven om de arbeid flexibel en effectief in te zetten. Daar kunnen werkgevers zelf op sturen. De loonontwikkeling blijft achter op de de inflatie van 2012 en 2013.

Lage lonen vooruit
Milen van Boldrik, sectorbestuurder FNV Horeca: “Het loongebouw in de horeca wordt aangepast, waardoor vooral de lagere loonschalen er op vooruit gaan. Zo wordt het basisloon van een beginnend medewerker bediening in het totaal met 6,4% verhoogd. Een beginnend barkeeper gaat er ruim 7% op vooruit. Deze verhoging van het loongebouw is een stap in de goede richting, om als horecabranche aantrekkelijk te blijven op de arbeidsmarkt. In andere, vergelijkbare sectoren wordt er namelijk meer geboden.”

Download hier de nieuwe horeca cao
Download hier de nieuwe loontabellen
Frank Lindner

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Opening Den Haag
Nieuw restaurant opent in Zaal 3 van Het Nationale Theater

Op zaterdag 29 februari opent een nieuw restaurant in het Energiekwartier in Den Haag van de bedenkers van ñ: Restaurant Drie. Restaurant Drie is gelegen in de voormalige kantoren van de Electriciteitsfabriek in het centrum van Den Haag, omringd door een groen terras. Daarnaast dient Restaura...

Bezorgen Achtergronden
Brabanders eten vooral kip met carnaval 

Brabantse carnavalsvierders eten graag kip. Dat blijkt uit cijfers van maaltijdplatform Deliveroo. Op basis van data van de carnavalsdagen afgelopen jaren bekeek het bedrijf waar zij tijdens carnaval een piek in bestellingen kunnen verwachten, en waar de feestgangers per stad het meest zin in hebben...

Wet- en regelgeving Bezorgen
Veel overtredingen bij maaltijdbezorgers

De Inspectie SZW constateert veel overtredingen door horecabedrijven die eigen bezorgers in dienst hebben. Bij meer dan de helft van de gecontroleerde bedrijven gaat het mis. Het ontbreekt bij deze bedrijven vaak aan kennis over wat wettelijk is toegestaan. Bezorgers krijgen te weinig betaald, werke...

Awards Culinair
Mart Oude Luttikhuis wint kookwedstrijd Jeunes Chefs Rôtisseurs

De kookwedstrijd Jeunes Chefs Rôtisseurs Competition 2020 van Chaîne des Rôtisseurs is gewonnen door Mart Oude Luttikhuis. De pas 20-jarige chef van sterrestaurant De Bloemenbeek in De Lutte plaatst zich hiermee voor de internationale wedstrijd in Parijs later dit jaar. In Leerh...

Events Marketing
Wat doe jij met Nationale Pannenkoekendag?               

Op 20 maart vieren wij met zijn allen de ‘Nationale Pannenkoekendag’. Dit is de dag waarop pannenkoeken maken en het eten ervan centraal staat. Veel basisscholen vieren deze dag doormiddel van het bakken van pannenkoeken voor opa’s, oma’s en ouderinstellingen. Deze basisschol...

Bocuse d'Or
Team Bocuse NL ingeloot voor de Europese finale in Tallinn

The word is out! De organisatie van de wereldwijde kookwedstrijd Bocuse d’Or heeft vandaag bekendgemaakt dat team Bocuse d’Or Nederland is toegelaten tot het deelnemersveld van de Europese finale. Nederland hoort bij de 20 Europese landen die het tegen elkaar gaan opnemen in de Europese ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: