Horeca heeft nieuwe cao

27 augustus 2012 |
Horeca heeft nieuwe cao<

FNV Horeca en CNV Vakmensen hebben met Koninklijke Horeca Nederland een bemiddelingsresultaat bereikt voor een nieuwe cao. Het biedt werkgevers tot eind 2013 flexibiliteit en werknemers een gematigde loonontwikkeling.

De belangrijkste resultaten zijn:
• Looptijd van de cao is van 1 augustus 2012 tot en met 31 december 2013;
• Algehele verbetering van het loongebouw. Vooral de jongere horecamedewerkers en nieuwkomers in de horeca profiteren hiervan;
• Loonsverhoging van in totaal ten minste 1,5% over de feitelijk betaalde lonen;
• Als compensatie voor het vervallen van de eindejaarsuitkering in 2013 een loonsverhoging van 1,25% per 1 januari 2013 voor werknemers die recht hadden op de eindejaarsuitkering;
• Hotelmedewerkers krijgen recht op een nachttoeslag van 10% per 1 april 2013;
• Het scholingsbudget wordt verhoogd naar 2% van de cumulatieve jaarloonsom;
• Het aantal arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd wordt (per 1 januari 2014) teruggebracht naar drie contracten in drie jaar, conform de Wet Zekerheid en Flexibiliteit.

Achterstand
Het resultaat tot dusver biedt werkgevers tot en met december 2013 de benodigde flexibiliteit. Bijvoorbeeld een proeftijd van 2 maanden en nog tot eind 2013 zes contracten in vijf jaar. En het biedt werknemers een gematigde loonontwikkeling. De horecalonen lopen door eerdere sobere cao's horeca in zijn algemeenheid wat achter op die in andere sectoren. Dat rechtvaardigt nu een geringe loonstijging, omdat er veel mogelijkheden blijven om de arbeid flexibel en effectief in te zetten. Daar kunnen werkgevers zelf op sturen. De loonontwikkeling blijft achter op de de inflatie van 2012 en 2013.

Lage lonen vooruit
Milen van Boldrik, sectorbestuurder FNV Horeca: “Het loongebouw in de horeca wordt aangepast, waardoor vooral de lagere loonschalen er op vooruit gaan. Zo wordt het basisloon van een beginnend medewerker bediening in het totaal met 6,4% verhoogd. Een beginnend barkeeper gaat er ruim 7% op vooruit. Deze verhoging van het loongebouw is een stap in de goede richting, om als horecabranche aantrekkelijk te blijven op de arbeidsmarkt. In andere, vergelijkbare sectoren wordt er namelijk meer geboden.”

Download hier de nieuwe horeca cao
Download hier de nieuwe loontabellen
Frank Lindner

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Opening Rotterdam
Rotterdam krijgt er een PizzaBar di Vicini bij

Op 6 maart 2020 opent PizzaBar di Vicini haar deuren in het Rotterdamse Kralingen en is - naast Osteria Vicini en Fratelli - de jongste van de drie. PizzaBar di Vicini wordt een plek voor een spontane ontmoeting aan de bar, rijk gevulde tafels of een lekker afhaalmaal. Met ovenverse pizza’s en...

Opening Rotterdam
Tres: intimate dining in Rotterdam

Na een carrière in Zeeland, Melbourne en Kopenhagen zijn Emy Koster en Michael van der Kroft terug in de havenstad waar zij horen. In het monumentale Entrepotgebouw op de Kop van Zuid vindt het onafscheidelijke duo een thuis – in een voormalige jazzkelder - voor het kersverse Tres. Een ...

Bezorgen Achtergronden
Open brief TheFork naar aanleiding van ophef uitzending Rambam

Naar aanleiding van de Rambam-uitzending van januari wil TheFork reageren op beschuldigingen die tijdens de uitzending werden geuit. Hierbij delen we deze brief van TheFork, waarin ook de werkwijze van KHN richting de media wordt bekritiseerd. Om een gedetailleerd en volledig beeld te kunnen sch...

Food Advertorial
Food Waste Challenge: Best Practice

Nederlandse restaurants en hotels kunnen gezamenlijk jaarlijks 61 miljoen kilo voedselverspilling vermijden en daarmee 582 miljoen euro besparen. Dit is maandag 13 januari bekend gemaakt tijdens de slotdag van de Food Waste Challenge op de Horecava. De Food Waste Challenge is een door Rabobank georg...

Culinair Recepten
Wat zit er in de originele bolognesesaus?

De bolognesesaus is de allerbekendste Italiaanse pastasaus. In tegenstelling tot veel andere pastasauzen is deze behoorlijk rijk gevuld, doorgaans is het een saus op basis van gehakt, (gepelde) tomaten, wortel, selderie, knoflook en ui. Hieraan worden vaak nog meer ingrediënten aan toegevoegd, ...

Opening Internationaal
Deus Ex Machina brengt uniek retail- en restaurantconcept naar Nederland

Deus Ex Machina is meer dan alleen een merk. Het brengt een lifestyle voor alle riders, bikers, creatieven, foodfanaten en artistiekelingen tot leven. Met hun recent geopende ‘tempel’ genaamd The Wat of Why aan de Amsterdamse Herengracht start ook in de lage landen de jacht naar plezier....

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: