Nieuwe exotische food hall in Amsterdam

26 maart 2015 |
Nieuwe exotische food hall in Amsterdam<

Een bijzonder project met een culinair tintje, dat is de nieuwe World of Food die aan het begin van de zomer in Amsterdam Zuidoost
zal verrijzen. In een oude parkeergarage slaan tientallen startende culinaire ondernemers uit Amsterdam Zuidoost de handen ineen om gezamenlijk een food hall neer te zetten zoals Nederland nog niet kende. Niet alleen koken ze het streetfood van hun cultuur, ze zijn als kersverse coöperatie ook verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van het project. World of Food wordt eind mei 2015 geopend.

Foto: Sarah en Ernest Bawuah, fotograaf: Yasmijn Tan

140 nationaliteiten
Al jaren stond hij leeg: de parkeergarage Develstein in Amsterdam Zuidoost. Maar binnenkort zal de garage het toneel zijn van een bijzonder horecaconcept: World of Food. Een plek waar gevestigde en startende ondernemers de handen ineen slaan om een food hall neer te zetten zoals hij er nog niet was. World of Food wordt een plek waar streetfood van over de gehele wereld wordt bereid door mensen die het koken ervan nog van hun ouders hebben geleerd. Startende ondernemers die hun ondernemersvaardigheden verder willen ontwikkelen. De entrepreneurs komen vrijwel zonder uitzondering uit Amsterdam Zuidoost, dat met zijn 140 verschillende nationaliteiten een goede vertegenwoordiging biedt van de keukens van de wereld. De internationale smaakmakers zullen de binnenkant van de food hall voor hun rekening nemen, de buitenring wordt bevolkt door gevestigde foodketens en restaurant.


Foto: Yasmijn Tan

Uniek horecaconcept
Het plan voor de ongebruikte parkeergarage lag al jaren op de plank, maar recent sloegen het Stadsdeel Amsterdam Zuidoost en projectontwikkelaar Lingotto de handen ineen. Het doel was een uniek horecaconcept. De ondernemers die zich vestigen hebben een belangrijke rol in het project. Zij zijn verenigd in een coöperatie die samen met de gevestigde bedrijven van de buitenring om tafel gaat zitten om zaken als schoonmaak en beveiliging te bespreken. Martijn Bakker namens de betrokken projectontwikkelaar Lingotto, specialist in bijzondere projecten: "Het doel is dat de ondernemers zichzelf uiteindelijk kunnen bedruipen. Samen moeten zij een succes maken van World of Food, want daar vaart uiteindelijk iedereen wel bij. Door ze nauw samen te laten werken, leren ze van elkaar en van de grotere bedrijven. Het is een kans om mensen uit Zuidoost hun culinaire kwaliteiten én hun ondernemerschap te laten ontwikkelen." De Ghanese Sarah Bawuah begint in World of Foods een mini-restaurant waar ze onder meer fufu zal gaan bereiden zoals haar oma het ook al deed. "Het is spannend, want ik werkte de afgelopen jaren alleen als cateraar. Nu krijg ik een eigen restaurant, waarbij ik samen met andere collega’s bezoekers een culinaire wereldreis aanbied."

Wereldkeukens
Stadsdeel Amsterdam Zuidoost is blij met het project, portefeuillehouder Economie Urwin Vyent: "World of Food maakt de veelal verborgen culinaire talenten uit het stadsdeel zichtbaar. We bieden hen een springplank om in een professionele omgeving hun gerechten aan te bieden. Daarnaast sluit dit concept prima aan bij de ontwikkeling in de buurt met haar vele nieuwe bewoners. De honderden studenten van de Spinozacampus kunnen straks bijvoorbeeld op loopafstand de wereldkeuken proeven die dit stadsdeel te bieden heeft."

Over het wel een wee van de ondernemers van World of Food wordt een zesdelige televisieserie gemaakt die vanaf mei op zondagmiddag wordt uitgezonden bij de NTR.

Christel Tuin

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Columns
Column Sico de Moel: Misser

"Doe maar 2 Heineken 0.0 en voor mijn vrouw champagne." Zal ik er eerst maar één brengen, en straks de tweede? "Nee hoor, ik heb dorst." Mijn gasten zaten gisteravond heerlijk buiten aan een klein tafeltje onder mijn luifel. Echt een plekje om samen te genieten v...

Awards
Nederlandse biersommeliers in top 50 op het WK Biersommelier

Op het WK voor biersommeliers in Rimini (IT) zijn de drie deelnemers van het Nederlandse team alle drie in de top 50 geëindigd. Nog niet eerder deed er een Nederlands team mee met de prestigieuze competitie. Het WK wordt elke twee jaar gehouden. Dit jaar ging de winst voor het eerst naar een vr...

Chefs
Tweesterrenchef Syrco Bakker kookt de sterren van de hemel bij Restaurant Hemingway

De chef van tweesterren restaurant Pure C te Cadzand-Bad Syrco Bakker was vrijdag 11 oktober te gast bij Restaurant Hemingway in Bergen op Zoom als eerste gastchef. Samen met chef-kok Torben Bouterse (restaurant Hemingway) heeft hij de sterren van de hemel gekookt door signatuur gerechten van beide ...

Bier Interview Longread
Bierkenner Thomas Wijns over tapverlies en speciaalbieren

Welk bier heb je op de tap? Natuurlijk het ‘gewone’ pils, want dat is de nummer één en lekker doordrinkbaar, maar steeds vaker zien we dat cafés het aantal tapkranen uitbreiden om aan de vraag naar andere bieren te kunnen voldoen en ook restaurants hebben een steeds ...

Interieur
The Streetfood Club in Utrecht is meer dan magie

Een complete ondernemer beheerst alle facetten van z’n zaak. Het is de filosofie van Wes Schreutlekamp (rechts op de foto) en Joost Bergsteijn. Van pannenkoekenbakker en cocktailshaker tot sommelier in de topgastronomie. Alle facetten werden ‘uitgespeeld’ en smelten samen in The St...

Awards Wijn
Beste prestatie Nederlandse kampioenen blindproeven op WK

Tijdens het Wereldkampioenschap blindproeven op 12 oktober 2019 in Château de Chambord te Frankrijk zijn de Nederlandse kampioenen op een eervolle 9e plaats geëindigd, hoger dan ooit tevoren. Wereldkampioen werd Frankrijk, gevolgd door China en Taiwan. Nederlandse kampioenen Eind me...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: