Nieuw tweesterrenrestaurant in de Michelin Gids België en Luxemburg 2020

19 november 2019 | David Bakker

Michelin stelt met veel genoegen de selectie van de MICHELIN Gids België en Luxemburg 2020 voor. De jeugdige schwung van talentvolle chefs zorgt in deze nieuwe editie voor één nieuw tweesterrenrestaurant en zeven prikkelende sterren. Het summum van de Belgische gastronomie, dat is en blijft de keuken van Peter GOOSSENS.

Hof van Cleve (Kruishoutem) behoudt ook dit jaar met veel bravoure zijn drie sterren. De vakkennis en het culinaire talent van chef GOOSSENS staan garant voor een unieke ervaring. Hij is een voorbeeld, een mentor die Belgische chefs dagelijks blijft inspireren. Noem ook Jan TOURNIER gerust een toonbeeld van een bezielde kok. De chef van Cuchara in Lommel wordt in deze editie 2020 onderscheiden met twee sterren. “Chef Tournier heeft zijn gerechten ontdaan van al het overbodige,” aldus Werner LOENS, selectiedirecteur van de MICHELIN Gidsen in de Benelux. “Zijn creativiteit, speelsheid en technische beheersing wordt vandaag gebundeld in indrukwekkende creaties. Met de concentratie van enkele ingrediënten creëert hij een uitbundig verhaal. Eten bij chef Tournier is een boeiende wandeling doorheen een inventieve wereld van smaken.”


In deze MICHELIN Gids België en Luxemburg 2020 worden zeven restaurants bekroond met een nieuwe ster. Bij L.E.S.S. in Brugge neemt de jonge Ruige VERMEIRE zijn gasten mee op een Aziatisch geïnspireerd avontuur. In dit kosmopolitische restaurant komt men ongedwongen genieten van intense creaties. Het boeiende samenspel van wijn en spijs is het sterke punt van Sébastien mWYGAERTS en sommelier Diederik HERBOTS bij Ogst in Hasselt, net als bij Glenn VERHASSELT en sommelier Yanick DEHANDSCHUTTER van Sir Kwinten in Sint-Kwintens-Lennik. Zij weten de finesse van hun eigentijdse pareltjes perfect te laten balanceren met de topwijnen die de wijnexperts uitzoeken. Niels BRANTS van EssenCiel in Leuven is nog zo’n slimme chef die de kunst van het weglaten beheerst. Zijn originele ingevingen en oog voor groenten zorgen voor veel voldoening. Dat laatste is de belangrijkste troef van Souvenir in Gent. De persoonlijke relatie die Vilhjalmur SIGURDARSON onderhoudt met de natuur is boeiend. Zijn uitbundige creaties laten de seizoenen als het ware tot leven komen. Brussel en Wallonië verwelkomen allebei één nieuwe ster.

La Canne en Ville in Elsene is een adres dat al langer gekend is bij fijnproevers. Kevin LEJEUNE verfijnt de keuken en zorgt voor persoonlijkheid met creatieve ingevingen en durf. Bij Le Gastronome in Paliseul worden klassiek en modern gebundeld door twintigers Jean VRIJDAGHS en Sébastien HANKARD. De vandaag niet weg te denken invloed van subtiele aciditeit en aandacht voor groenten zorgt ook bij hen voor diepgang. Gwendal Poullennec, internationale directeur van de MICHELIN Gidsen, is tevreden met deze editie2020. “De selectie toont de rijkdom aan van de culinaire scènes in België en Luxemburg, die een brede waaier van keukentypes omvatten. Ze worden ook gekenmerkt door een hele generatie chefs die dankzij hun creativiteit en talent een delicaat evenwicht bereiken tussen respect voor het product en rijke smaken.”

Deze 2020 editie beloont eveneens 168 Bib Gourmand restaurants (die in de gids aangeduid zijn met het symbool =), waarvan 20 nieuwkomers. Het keuzemenu onder de 39 euro, met gerechten waarin seizoengebonden producten de hoofdrol spelen, is de basis waar alle restaurants zich aan houden. De eigen invulling van de chef, met steeds meer oog voor groenten en duurzaamheid, zorgt voor een opwindende bundeling van uiteenlopende kookstijlen.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Bezorgen Achtergronden
Deliveroo help de Sint een handje

Diverse gezinnen werden aangenaam verrast toen de Sint met zijn paard bij hen voor de deur stond. De Sint reed een ronde in het Rotterdamse Kralingen om een heerlijke maaltijd bij verschillende adressen langs te brengen met hulp van de Deliveroo-bezorgers. Handig als je te paard bent en je handen vr...

Columns Interview Longread
Horeca-etiquette: restaurantgasten willen privacy

De horeca is zoveel meer dan wat er uit de keuken komt. De aankleding van je zaak en bovenal de kwaliteit van de service zijn bepalend voor het gevoel dat jouw gast aan het bezoek aan je zaak overhoudt. Natuurlijk moet de setting goed zijn, mensen voelen zich ongemakkelijk als er minder dan vijft...

Economie
FNV Horeca bereikt cao-akkoord horeca met 3% loonsverhoging

FNV Horeca en CNV Vakmensen hebben met werkgeversorganisatie Koninklijke Horeca Nederland een onderhandelingsakkoord bereikt voor een nieuwe cao horeca. Het belangrijkste resultaat is een loonsverhoging van in totaal 3%. Edwin Vlek, bestuurder FNV Horeca, over het behaalde onderhandelingsakkoord:...

Internationaal Michelin
De Michelin Gids, TripAdvisor en TheFork lanceren een internationale strategische partnership 

De Michelin Gids heeft zijn krachten gebundeld met TripAdvisor en TheFork. Zij verbreden hiermee het aanbod voor gasten om een ideale dinerervaring te vinden, evenals een verbeterde toegang tot een bredere keuze aan hoogwaardige restaurants over de hele wereld. Michelin en TripAdvisor, met docht...

Awards Events Culinair
Gault&Millau 2020: Soenil Bahadoer beste chef, nog 16 winnaars

Soenil Bahadoer van De Lindehof in Nuenen is door Gault&Millau uitgeroepen tot Chef van het Jaar. Dit gebeurde tijdens de presentatie van de culiniare gids vanmiddag in Amsterdam. "Wat chef Soenil Bahadoer zo bijzonder maakt, is niet in een paar woorden te vatten, maar des te beter te ervar...

Economie Achtergronden
Horeca ziet personeelstekort oplopen: 23.000 openstaande vacatures

De omzet van de horeca steeg in het derde kwartaal van 2019 met 0,2 procent ten opzichte van het vorige kwartaal, meldt het CBS. Het volume nam echter met 0,3 procent af. De omzet van logiesverstrekking steeg met 0,1 procent, de omzet van eet- en drinkgelegenheden met 0,2 procent. Omzet logiesver...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: