Nieuw: De Bosatlas van het voedsel

20 november 2014 |
Nieuw: De Bosatlas van het voedsel<

Vandaag verschijnt De Bosatlas van het voedsel, een atlas die een veelzijdig beeld schetst van de Nederlandse voedselvoorziening. Zo
laat de atlas zien dat de Nederlander dagelijks gemiddeld negen euro aan voedsel besteedt, waarvan drie euro buitenshuis, dat mensen van zeventig jaar en ouder het meeste fruit eten en dat één op de drie vrachtwagens op de Europese wegen voedsel vervoert. Bijna veertig overheden, kennisinstellingen en bedrijven hebben meegewerkt aan dit overzichtswerk.

De dynamiek van voedselproductie
Allerlei kaarten en infographics laten zien dat de wijze waarop ons voedsel wordt geproduceerd voortdurend verandert. Kwam voedsel nog niet zo lang geleden voornamelijk uit eigen tuin of regio, tegenwoordig is het afkomstig uit alle uithoeken van de wereld. Ook qua voedselveiligheid is er veel veranderd: dankzij betere controles is voedsel tegenwoordig veiliger dan ooit. Daarnaast blijken verschillende productiewijzen naast elkaar te staan: van de efficiënte geïndustrialiseerde manier versus de sympathiek ogende ambachtelijke productie die aan populariteit wint.

Nederland: toonaangevend in landbouw en voedsel
In de atlas ruime aandacht voor Nederland dat qua voedselproductie behoort tot de wereldtop. De Bosatlas van het voedsel brengt aan de hand van veelzijdige thema's - van toonaangevende universiteiten op het gebied van landbouw en voeding tot specifieke productie, belangrijke exportproducten en voedselkwaliteit - inzichtelijk hoe de voedselvoorziening van Nederland in elkaar steekt. Gebruikmakend van gegevens uit onomstreden bronnen brengt de atlas in kaart wat er allemaal gebeurt voordat voedsel op ons bord belandt, van grond tot mond.

De voedselconsument anno nu
De Bosatlas van het voedsel toont ook aan hoe de huidige consument tegenover voeding staat. Kosmopolieten genieten van sushi, terwijl de meer traditionele burgers de voorkeur geven aan boerenkool met worst. Kaarten in de atlas laten daarnaast zien dat overgewicht toeneemt in westerse landen en illustreren ook de discussie over wat 'goed' voedsel is. De toenemende populariteit van biologisch voedsel is hiervan een voorbeeld.

De Bosatlas van het voedsel
Gebonden, 24,5 x 34 cm
116 pagina's
Euro 29,95
ISBN: 978 9001 12012 2

Christel Tuin

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Culinair Wijn
Sterrenrestaurant Da Vinci lanceert eigen wijn van Limburgse wijndomeinen

Sterrenrestaurant Da Vinci in Maasbracht heeft een bijzondere Limburgse wijn gelanceerd. De witte wijn is gemaakt van Chardonnay van Wijngaard Kruisboom en van Souvignier Gris van Wijndomein St. Martinus. De ‘Cuvée Da Pé’ is gevinifieerd door Stan Beurskens van St. Martinus...

Economie Achtergronden
Inkomsten restaurants en cafés in juli nog ruim 10% lager dan vorig jaar

Restauranthouders kregen in juli gemiddeld 11% minder inkomsten bijgeschreven dan in dezelfde maand een jaar eerder. Bij café-eigenaren was dit 13%. Dit blijkt uit onderzoek van Knab. De online bank analyseerde geanonimiseerde transactiedata van 167.000 zakelijke klanten. Ondanks de vers...

Wet- en regelgeving Coronacrisis
Contactgegevens van horecagasten moeten na 14 dagen verwijderd worden

De contactgegevens van gasten, waar horecabedrijven sinds maandag verplicht om moeten vragen, moeten na veertien dagen vernietigd worden. Dat stelt brancheverenging Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Dit lazen we in een artikel op NU.nl. Het telefoonnummer en e-mailadres van alle gasten moet op...

Amsterdam Opening
Joris Bijdendijk en Renaissance Koepelkerk openen tijdelijk restaurant

De Amsterdamse chef Joris Bijdendijk gaat ‘on tour’ met het keukenteam van RIJKS® en serveert een 5-gangen menu in de historische kerk. Tijdens de eerste editie van Koepelkerk X RIJKS®, op 15 augustus, wordt de kerk van het Renaissance Amsterdam Hotel getransformeerd tot restaura...

Achtergronden Coronacrisis
Herman den Blijker en Annemarie van Gaal zoeken restaurants die het zwaar hebben

De horeca heeft nog nooit in zo zwaar weer verkeerd als nu. Maandenlang dicht. Geen gast in de zaak. Sommige restaurants hebben in de crisistijd wel een afhaal- of brengservice gehad, maar daarmee konden ze nauwelijks hun hoofd boven water houden. Nu zijn ze eindelijk weer open, maar alles is anders...

Wet- en regelgeving
Lachgasverbod: mag je het straks nog wel kopen voor in je keuken?

Het gebruik van lachgaspatronen als drugs in plaats van gastronomisch of technisch hulpmiddel is de laatste jaren flink toegenomen. Zoveel zelfs dat (door staatssecretaris Blokhuis en minister Grapperhaus) een voorstel is gedaan om lachgas in het hele land te gaan verbieden. Met het landelijk verbod...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: