Niet braden of bakken maar stomen

30 oktober 2012
Niet braden of bakken maar stomen

Stomen. Dé manier waarmee smaak, vitamines en kleur van uw gerechten nog meer tot zijn recht komen. Valentijn Bogaers, 20 jaar chef-kok, gaf zijn visie tijdens Prikkel je Zintuigen.

*Rust in de keuken*
Werken met een stoommachine in de keuken heeft volgens Bogaers veel voordelen. "Het belangrijkste vind ik dat er rust is in de keuken. Je hoeft niet continue je pitten in de gaten te houden, maar je kunt gerechten en ingrediënten in één machine stomen. Het geeft je een gevoel van controle. Je kunt meerdere producten stomen en het voordeel daarvan is dat de smaak en kleur mooi blijven. Daarnaast is het ook gezonder, doordat de smaak in bijvoorbeeld de broccoli blijft, hoef je er geen zout of een andere smaakversterking aan toe te voegen", aldus de kok.

*Terug naar de smaak*
Tijdens het evenement Prikkel je Zintuigen, van 29 t/m 31 oktober, verzorgt Valentijn verschillende gerechten waarbij hij werkt met een stoommachine. "Door te werken met de stoommachine leer je de smaak van de gerechten weer kennen omdat je ze niet hoeft na te zouten. Zalm, groentes of soep kun je erin stomen, maar denk ook eens aan mosseltjes, het ontdooien van producten of het rijzen van brood."

*Herkomst blijft belangrijk*
De kok denkt dat veel keukens steeds meer gebruik zullen maken van stoommachines. "Het geeft een bepaalde rust in de keuken omdat je gerechten kunt combineren. Hoe rustiger je gevoel, hoe lang je het werk kunt volhouden. Als je broccoli tegelijkertijd stoomt met de zalm dan zal de stoom niet in elkaar overgaan zodat je zalm krijgt die smaakt naar broccoli. Het apparaat zorgt hiervoor. De creativiteit zal altijd blijven bestaan in de keuken. Het gaat ook om de herkomst van de producten; het ene biefstukje is het andere biefstukje niet", aldus de vakman.

*Op de foto*: Valentijn Bogaers

~Myrtille Vromans~

Overig nieuws