Nederlandse sommelier valt in de prijzen

20 januari 2016 |
Nederlandse sommelier valt in de prijzen<

In de gildehal in Londen verzamelden zich maandag 18 januari wijnenthousiastelingen van over de hele wereld om 316 studenten hun
felbegeerde Diploma van de The Wine and Spirit Education Trust (WSET) in ontvangst te nemen, een wijnopleidingstraject van minimaal twee jaar wat maar weinigen weten af te ronden.

Restaurant Waterproef
Lendl Mijnhijmer van Restaurant Waterproef in Scheveningen mocht niet alleen als een van de 12 Nederlanders zijn diploma, maar ook de prijs voor Beste Student. Hij was de best geslaagde voor het onderdeel Tasting (12 wijnen).

Meestersommelier en Master of Wine Gerard Basset ontving samen met Ian Harris -directeur van de WSET- de examenkandidaten. “Ik kijk elk jaar uit ontzettend uit naar deze avond. Het is echt een viering van het harde werk van de opleiders en studenten. Elk jaar zien we weer meer nationaliteiten bij elkaar komen door hun liefde voor wijn. Het is dan ook ontzettend leuk dat we dit jaar de McNie Trophy mogen uitreiken aan een Nederlandse examenkandidaat.”
De jonge Lendl Mijnhjjmer deed zijn WSET-opleiding uitzonderlijk snel. De twee voorbereidende niveaus bijna tegelijk bij de WijnStudio in Den Haag, om meteen te kunnen doorstromen naar de Diploma Course bij WineWise, de Nederlandse-Belgische samenwerking die dit internationale niveau aanbiedt. “In Den Haag doen we doen we dingen altijd graag een beetje anders. Daarom koos ik ook voor een internationale opleiding. Meteen het hoogste academische niveau en daarin is de WSET in mijn optiek het verst.”

Een van de meest getalenteerde proevers
Lendl wist niet alleen zijn opleiding met succes af te ronden, maar schreef dit jaar de beste proefnotitie. Hij wist de hoogste score van alle kandidaten te halen in onderdeel 3, volgens velen het zwaarste onderdeel, namelijk het onderdeel over wijnen van de wereld . Hiermee bewijst hij niet alleen meer dan gedegen kennis over wijn te bezitten, maar zich te kunnen meten met de meest getalenteerde proevers van de wereld.

Lendl is vanaf dag één in dienst bij Restaurant Waterproef waar hij volgens zijn collega’s het lichtend voorbeeld is dat wijn niet alleen voor stoffige types is. Eigenaar Yves van Westreenen: “In Nederland is sommelier geen beschermde titel, Lendl wilde heel graag zich specialiseren en zich met recht sommelier kunnen noemen. Ik merkte dat hij bij de WSET leerde een internationale taal over wijn te spreken. Hij heeft mij geïnspireerd om ook aan de opleiding te beginnen, hopelijk inspireert hij meer mensen.” De wijnkaart bij Restaurant Waterproef wist ook al vele prijzen in ontvangst te nemen en Lendl is lang nog niet uitgestudeerd. Hij heeft de ambitie om zich te kunnen gaan voegen bij de twee Masters of Wine die Nederland kent, misschien zelfs al als nummer 3.

Thijs Jacobs

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Culinair Wijn
Sterrenrestaurant Da Vinci lanceert eigen wijn van Limburgse wijndomeinen

Sterrenrestaurant Da Vinci in Maasbracht heeft een bijzondere Limburgse wijn gelanceerd. De witte wijn is gemaakt van Chardonnay van Wijngaard Kruisboom en van Souvignier Gris van Wijndomein St. Martinus. De ‘Cuvée Da Pé’ is gevinifieerd door Stan Beurskens van St. Martinus...

Economie Achtergronden
Inkomsten restaurants en cafés in juli nog ruim 10% lager dan vorig jaar

Restauranthouders kregen in juli gemiddeld 11% minder inkomsten bijgeschreven dan in dezelfde maand een jaar eerder. Bij café-eigenaren was dit 13%. Dit blijkt uit onderzoek van Knab. De online bank analyseerde geanonimiseerde transactiedata van 167.000 zakelijke klanten. Ondanks de vers...

Wet- en regelgeving Coronacrisis
Contactgegevens van horecagasten moeten na 14 dagen verwijderd worden

De contactgegevens van gasten, waar horecabedrijven sinds maandag verplicht om moeten vragen, moeten na veertien dagen vernietigd worden. Dat stelt brancheverenging Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Dit lazen we in een artikel op NU.nl. Het telefoonnummer en e-mailadres van alle gasten moet op...

Amsterdam Opening
Joris Bijdendijk en Renaissance Koepelkerk openen tijdelijk restaurant

De Amsterdamse chef Joris Bijdendijk gaat ‘on tour’ met het keukenteam van RIJKS® en serveert een 5-gangen menu in de historische kerk. Tijdens de eerste editie van Koepelkerk X RIJKS®, op 15 augustus, wordt de kerk van het Renaissance Amsterdam Hotel getransformeerd tot restaura...

Achtergronden Coronacrisis
Herman den Blijker en Annemarie van Gaal zoeken restaurants die het zwaar hebben

De horeca heeft nog nooit in zo zwaar weer verkeerd als nu. Maandenlang dicht. Geen gast in de zaak. Sommige restaurants hebben in de crisistijd wel een afhaal- of brengservice gehad, maar daarmee konden ze nauwelijks hun hoofd boven water houden. Nu zijn ze eindelijk weer open, maar alles is anders...

Wet- en regelgeving
Lachgasverbod: mag je het straks nog wel kopen voor in je keuken?

Het gebruik van lachgaspatronen als drugs in plaats van gastronomisch of technisch hulpmiddel is de laatste jaren flink toegenomen. Zoveel zelfs dat (door staatssecretaris Blokhuis en minister Grapperhaus) een voorstel is gedaan om lachgas in het hele land te gaan verbieden. Met het landelijk verbod...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: