Nederlandse sommelier valt in de prijzen

20 januari 2016 |
Nederlandse sommelier valt in de prijzen

In de gildehal in Londen verzamelden zich maandag 18 januari wijnenthousiastelingen van over de hele wereld om 316 studenten hun
felbegeerde Diploma van de The Wine and Spirit Education Trust (WSET) in ontvangst te nemen, een wijnopleidingstraject van minimaal twee jaar wat maar weinigen weten af te ronden.

Restaurant Waterproef
Lendl Mijnhijmer van Restaurant Waterproef in Scheveningen mocht niet alleen als een van de 12 Nederlanders zijn diploma, maar ook de prijs voor Beste Student. Hij was de best geslaagde voor het onderdeel Tasting (12 wijnen).

Meestersommelier en Master of Wine Gerard Basset ontving samen met Ian Harris -directeur van de WSET- de examenkandidaten. “Ik kijk elk jaar uit ontzettend uit naar deze avond. Het is echt een viering van het harde werk van de opleiders en studenten. Elk jaar zien we weer meer nationaliteiten bij elkaar komen door hun liefde voor wijn. Het is dan ook ontzettend leuk dat we dit jaar de McNie Trophy mogen uitreiken aan een Nederlandse examenkandidaat.”
De jonge Lendl Mijnhjjmer deed zijn WSET-opleiding uitzonderlijk snel. De twee voorbereidende niveaus bijna tegelijk bij de WijnStudio in Den Haag, om meteen te kunnen doorstromen naar de Diploma Course bij WineWise, de Nederlandse-Belgische samenwerking die dit internationale niveau aanbiedt. “In Den Haag doen we doen we dingen altijd graag een beetje anders. Daarom koos ik ook voor een internationale opleiding. Meteen het hoogste academische niveau en daarin is de WSET in mijn optiek het verst.”

Een van de meest getalenteerde proevers
Lendl wist niet alleen zijn opleiding met succes af te ronden, maar schreef dit jaar de beste proefnotitie. Hij wist de hoogste score van alle kandidaten te halen in onderdeel 3, volgens velen het zwaarste onderdeel, namelijk het onderdeel over wijnen van de wereld . Hiermee bewijst hij niet alleen meer dan gedegen kennis over wijn te bezitten, maar zich te kunnen meten met de meest getalenteerde proevers van de wereld.

Lendl is vanaf dag één in dienst bij Restaurant Waterproef waar hij volgens zijn collega’s het lichtend voorbeeld is dat wijn niet alleen voor stoffige types is. Eigenaar Yves van Westreenen: “In Nederland is sommelier geen beschermde titel, Lendl wilde heel graag zich specialiseren en zich met recht sommelier kunnen noemen. Ik merkte dat hij bij de WSET leerde een internationale taal over wijn te spreken. Hij heeft mij geïnspireerd om ook aan de opleiding te beginnen, hopelijk inspireert hij meer mensen.” De wijnkaart bij Restaurant Waterproef wist ook al vele prijzen in ontvangst te nemen en Lendl is lang nog niet uitgestudeerd. Hij heeft de ambitie om zich te kunnen gaan voegen bij de twee Masters of Wine die Nederland kent, misschien zelfs al als nummer 3.

Thijs Jacobs

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Wet- en regelgeving KHN
KHN: Alcoholklok hotels wederom toppunt van symboolpolitiek

KHN heeft vol onbegrip kennis genomen van het kabinetsbesluit om vanaf vrijdagavond 23 oktober een alcoholklok voor hotels in te voeren. Volgens dit besluit mag er vanaf vanavond in hotels na 20:00 uur ook geen alcohol meer worden geschonken of genuttigd in publieke ruimten zoals in het restaurant o ...

Achtergronden Coronacrisis
Horecaondernemers krijgen eenmalig 2500 euro overheidssteun

De horecabedrijven die vanwege de coronacrisis gesloten zijn, kunnen een eenmalige uitkering van gemiddeld 2500 euro tegemoetzien. Het bedrag is afhankelijk van het geleden omzetverlies. Dit meldt de NOS op basis van verklaringen van Haagse ingewijden. De maatregel zal deel uitmaken van het derde st ...

Bier Wijn
Alcoholvrije drank verkopen na 20.00 uur, mag dat?

Er mag na 20.00 uur geen alcohol verkocht worden gedurende de periode van de 'gedeeltelijke lockdown' die door het kabinet is ingesteld. Niet door supermarkten, niet door slijters, maar ook niet door horecazaken die bezorgen. In veel supermarkten zijn de gangpaden waar alcohol staat vanaf 20 ...

Bezorgen
Wat kost bezorgen via Thuisbezorgd?

Bezorgen is, nu de horeca gesloten is, de reddingsboei waar veel restaurants zich aan vastklampen. Niet altijd zonder succes, want de Nederlander heeft de weg naar de bezorgsites en -apps goed weten te vinden. In het derde kwartaal heeft Just Eat Takeaway, waar Thuisbezorgd toe behoort, een groei va ...

Food Vega
Vleesconsumptie stijgt in 2019

De vleesconsumptie in Nederland is in 2019 voor het tweede jaar op rij gestegen. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek naar de vleesconsumptie van Wageningen Economic Research in opdracht van Wakker Dier. “Alles schreeuwt om vermindering van de vleesconsumptie. Klimaat, stikstof, ontbossing, ...

Wet- en regelgeving Vega
IKEA, Unilever en 250.000 burgers tegen ‘vegaburgerverbod’

Vandaag stemt het Europees parlement over het ‘vegaburgerverbod’. Een petitie tegen het verbod, op initiatief van ProVeg, werd ruim 250.000 keer ondertekend. Daarnaast spraken tal van Europese milieu-organisaties, consumentenorganisaties én voedselgiganten als Unilever en IKEA zic ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: