Nederlandse gast verlegt zijn grenzen

21 januari 2010 |
Nederlandse gast verlegt zijn grenzen<

De afgelopen 10 jaar is het aantal restaurants met 12,5% toegenomen. Dit blijkt uit onderzoek van Van Spronsen & Partners horeca-advies naar de Nederlandse restaurantsector. Met name de ‘Italiaanse restaurants en ‘overige Aziatische restaurants’ groeiden fors met respectievelijk 76% en 74%. Het aanbod van Nederlands-Franse restaurants en Chinees- Indische restaurants daalde daarentegen met respectievelijk 4,6% en 5,6%.

Aanbod neemt af, kwaliteit toe
Uit het onderzoek blijkt dat het traditionele Nederlands-Franse restaurant de afgelopen tien jaar terrein heeft verloren aan met name de restaurants met een buitenlandse keukenrichting. Door de toenemende reislust van Nederlanders komen ze steeds meer in aanraking met vele internationale keukens, wat terug te zien is in het Nederlandse straatbeeld. Van Nederlands-Frans naar écht Hollands. De afgelopen tien jaar is het aantal restaurants met een Nederlands-Frans georiënteerde keuken afgenomen met bijna 5%. De kwaliteit van de Nederlands-Franse keuken neemt toe. De restaurants in Nederland die onderscheiden zijn met een Michelinster voeren voornamelijk een Nederlands-Franse keuken. Het aantal sterrenrestaurants groeit en dit was in 2006 zelfs reden voor een eigen Michelin-gids voor ons land.
Ondanks de daling in het aanbod, zien we dat met name de Nederlandse keukenrichting weer in opkomst is. Vergeten groenten en terug naar de oorsprong zijn dé trends voor 2010.

__Lees alles over de Nederlands-Franse restaurantsector in de volgende RestaurantKrant.__

Aanbod Chinese restaurants met 5,6% gedaald
Ondanks de populariteit van de Chinees-Indische restaurants (circa 20% van de restaurants heeft een Chinees-Indische keukenrichting) is het aantal in tien jaar toch met 5,6% gedaald. Zuid-Holland is de provincie met de meeste Chinees-Indische restaurants, namelijk 413 restaurants. Flevoland is hekkensluiter met 27 restaurants. Ook in de Chinese keuken vindt een verschuiving plaats. Het imago van ‘de afhaal-Chinees’ verandert langzaam naar een imago waar men hoogstaande culinaire Chinese gerechten serveert. In toprestaurants wordt teruggegrepen naar de authentieke Chinese keuken met gebruik van nieuwe technieken.

Aziatische keuken populair
Deze deelsector is in tien jaar tijd fors gegroeid met 74%. Onder ‘overige Aziatische restaurants’ vallen onder andere Japanse restaurants, Indiase restaurants en Thaise restaurants.

Italiaanse fast-service concepten
De Italiaanse keuken is en blijft ongekend populair in Nederland. In tien jaar tijd nam het aantal restaurants met een Italiaanse keukenrichting toe met maar liefst 76%. Flevoland heeft, met 20 Italiaanse restaurants, het laagste aanbod in Nederland. Opvallend is dat ondanks de forse stijging, in Zeeland sprake was van en daling van 10%. In tien jaar tijd heeft de Italiaanse keuken zich ontwikkeld naar kwalitatief hoger niveau en blijkt zich prima te lenen voor ‘fast-service’ concepten. Bedrijven als Vapiano en Julia’s Pasta bieden gasten verse pasta’s in een ‘fastfood’-formule.

De RestaurantKrant, Natalja Elings

:mailto:?SUBJECT=Lees%20dit%20bericht%20op%20De%20RestaurantKrant.nl&BODY=De%20afzender%20van%20deze%20e-mail%20wil%20u%20graag%20attenderen%20op%20het%20volgende%20nieuwsitem%20op%20De%20RestaurantKrant.nl%0A%0Ahttp://www.derestaurantkrant.nl/nieuws/nederlandse-gast-verlegt-zijn-grenzen/

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Sanitair Advertorial
Papieren handdoeken in toiletten om de hoogste hygiënenormen te handhaven

De hoogste normen handhaven op het gebied van hygiëne en netheid is een belangrijk aandachtspunt voor elke horecazaak. De gezondheid en veiligheid van klanten en personeel is van cruciaal belang. Negatieve incidenten kunnen desastreuze gevolgen hebben voor de zaken en voor de reputatie. Hand...

Columns
Column Sico de Moel: Derde date

Rode broek, keurige schoenen, net jasje, ik zette zijn prachtige bloem even in een vaasje. Hij had afgesproken met mijn buurmeisje. Ze woont bij mij aan de overkant van de gracht. Het zou hun derde date worden. Het regende buiten een beetje en de dame liet nog even op zich wachten. "He...

Vega
Nieuw vegetarisch keurmerk voor restaurants

Dinsdag 12 november is het eerste echte vegetarische keurmerk voor restaurants gelanceerd. Het LEKKER VEGA Keurmerk is een initiatief van de Vegetariërsbond en doet met zijn indeling in niveaus recht aan het veelzijdige vega-aanbod in de Nederlandse horeca. Een win-win situatie voor restaurant ...

Achtergronden Culinair
Nedstede verwelkomt nieuwe huurder Restaurant Rust Wat

Nedstede Groep feliciteert Bas Rasker en zijn Axivate Horeca Group met de overname van het Blaricumse restaurant Rust Wat. In dit verband heeft Nedstede met Axivate Horeca Group een nieuwe, twintigjarige huurovereenkomst gesloten. Rasker kocht het beroemde Gooise restaurant van Marc Bon, die met zij...

Opening Den Haag
STAN&CO Den Haag gaat bijna open

Na een rigoureuze verbouwing van een jaar is STAN&CO Den Haag bijna klaar voor de opening. In het pand aan het Buitenhof wordt de laatste hand gelegd aan een bar-restaurant waar gasten gedurende de hele dag en avond terecht kunnen voor ontbijt, lunch, borrel en diner. De nieuwe gevel is voorzien...

Events Advertorial
Ontdek op Europese beurzen nieuwe trends en innovaties voor de horeca

Dit najaar vinden er in Europa uiteenlopende beurzen plaats die afgestemd zijn op de behoeften van de horecasector. Ze reiken inspiratie en ideeën aan voor nieuwe trends en producten en zijn een bezoek meer dan waard. In november vinden de volgende evenementen plaats: België – ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: