Nederlandse gast verlegt zijn grenzen

21 januari 2010 |
Nederlandse gast verlegt zijn grenzen<

De afgelopen 10 jaar is het aantal restaurants met 12,5% toegenomen. Dit blijkt uit onderzoek van Van Spronsen & Partners horeca-advies naar de Nederlandse restaurantsector. Met name de ‘Italiaanse restaurants en ‘overige Aziatische restaurants’ groeiden fors met respectievelijk 76% en 74%. Het aanbod van Nederlands-Franse restaurants en Chinees- Indische restaurants daalde daarentegen met respectievelijk 4,6% en 5,6%.

Aanbod neemt af, kwaliteit toe
Uit het onderzoek blijkt dat het traditionele Nederlands-Franse restaurant de afgelopen tien jaar terrein heeft verloren aan met name de restaurants met een buitenlandse keukenrichting. Door de toenemende reislust van Nederlanders komen ze steeds meer in aanraking met vele internationale keukens, wat terug te zien is in het Nederlandse straatbeeld. Van Nederlands-Frans naar écht Hollands. De afgelopen tien jaar is het aantal restaurants met een Nederlands-Frans georiënteerde keuken afgenomen met bijna 5%. De kwaliteit van de Nederlands-Franse keuken neemt toe. De restaurants in Nederland die onderscheiden zijn met een Michelinster voeren voornamelijk een Nederlands-Franse keuken. Het aantal sterrenrestaurants groeit en dit was in 2006 zelfs reden voor een eigen Michelin-gids voor ons land.
Ondanks de daling in het aanbod, zien we dat met name de Nederlandse keukenrichting weer in opkomst is. Vergeten groenten en terug naar de oorsprong zijn dé trends voor 2010.

__Lees alles over de Nederlands-Franse restaurantsector in de volgende RestaurantKrant.__

Aanbod Chinese restaurants met 5,6% gedaald
Ondanks de populariteit van de Chinees-Indische restaurants (circa 20% van de restaurants heeft een Chinees-Indische keukenrichting) is het aantal in tien jaar toch met 5,6% gedaald. Zuid-Holland is de provincie met de meeste Chinees-Indische restaurants, namelijk 413 restaurants. Flevoland is hekkensluiter met 27 restaurants. Ook in de Chinese keuken vindt een verschuiving plaats. Het imago van ‘de afhaal-Chinees’ verandert langzaam naar een imago waar men hoogstaande culinaire Chinese gerechten serveert. In toprestaurants wordt teruggegrepen naar de authentieke Chinese keuken met gebruik van nieuwe technieken.

Aziatische keuken populair
Deze deelsector is in tien jaar tijd fors gegroeid met 74%. Onder ‘overige Aziatische restaurants’ vallen onder andere Japanse restaurants, Indiase restaurants en Thaise restaurants.

Italiaanse fast-service concepten
De Italiaanse keuken is en blijft ongekend populair in Nederland. In tien jaar tijd nam het aantal restaurants met een Italiaanse keukenrichting toe met maar liefst 76%. Flevoland heeft, met 20 Italiaanse restaurants, het laagste aanbod in Nederland. Opvallend is dat ondanks de forse stijging, in Zeeland sprake was van en daling van 10%. In tien jaar tijd heeft de Italiaanse keuken zich ontwikkeld naar kwalitatief hoger niveau en blijkt zich prima te lenen voor ‘fast-service’ concepten. Bedrijven als Vapiano en Julia’s Pasta bieden gasten verse pasta’s in een ‘fastfood’-formule.

De RestaurantKrant, Natalja Elings

:mailto:?SUBJECT=Lees%20dit%20bericht%20op%20De%20RestaurantKrant.nl&BODY=De%20afzender%20van%20deze%20e-mail%20wil%20u%20graag%20attenderen%20op%20het%20volgende%20nieuwsitem%20op%20De%20RestaurantKrant.nl%0A%0Ahttp://www.derestaurantkrant.nl/nieuws/nederlandse-gast-verlegt-zijn-grenzen/

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Bezorgen Achtergronden
Brabanders eten vooral kip met carnaval 

Brabantse carnavalsvierders eten graag kip. Dat blijkt uit cijfers van maaltijdplatform Deliveroo. Op basis van data van de carnavalsdagen afgelopen jaren bekeek het bedrijf waar zij tijdens carnaval een piek in bestellingen kunnen verwachten, en waar de feestgangers per stad het meest zin in hebben...

Wet- en regelgeving Bezorgen
Veel overtredingen bij maaltijdbezorgers

De Inspectie SZW constateert veel overtredingen door horecabedrijven die eigen bezorgers in dienst hebben. Bij meer dan de helft van de gecontroleerde bedrijven gaat het mis. Het ontbreekt bij deze bedrijven vaak aan kennis over wat wettelijk is toegestaan. Bezorgers krijgen te weinig betaald, werke...

Awards Culinair
Mart Oude Luttikhuis wint kookwedstrijd Jeunes Chefs Rôtisseurs

De kookwedstrijd Jeunes Chefs Rôtisseurs Competition 2020 van Chaîne des Rôtisseurs is gewonnen door Mart Oude Luttikhuis. De pas 20-jarige chef van sterrestaurant De Bloemenbeek in De Lutte plaatst zich hiermee voor de internationale wedstrijd in Parijs later dit jaar. In Leerh...

Events Marketing
Wat doe jij met Nationale Pannenkoekendag?               

Op 20 maart vieren wij met zijn allen de ‘Nationale Pannenkoekendag’. Dit is de dag waarop pannenkoeken maken en het eten ervan centraal staat. Veel basisscholen vieren deze dag doormiddel van het bakken van pannenkoeken voor opa’s, oma’s en ouderinstellingen. Deze basisschol...

Bocuse d'Or
Team Bocuse NL ingeloot voor de Europese finale in Tallinn

The word is out! De organisatie van de wereldwijde kookwedstrijd Bocuse d’Or heeft vandaag bekendgemaakt dat team Bocuse d’Or Nederland is toegelaten tot het deelnemersveld van de Europese finale. Nederland hoort bij de 20 Europese landen die het tegen elkaar gaan opnemen in de Europese ...

Amsterdam Culinair
Restaurant Taiko verwelkomt internationale topchefs

Internationaal culinair bezoek voor het Conservatorium hotel in Amsterdam. De afgelopen twee dagen was de wereldberoemde chef Hisato Hamada, co-founder van het exclusieve members-only restaurant Wagyumafia in Tokio, te gast in de keuken van Taiko. Op uitnodiging van Schilo van Coevorden, executi...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: