Nederlandse chefs verdedigen BBQ-titel

16 juni 2014
Nederlandse chefs verdedigen BBQ-titel

Op 19, 20 en 21 juni zal het Dutch BBQ team zijn in 2012 behaalde Europese titel verdedigen in het Poolse Dolina Charlotty op het Europees Kampioenschap Barbecue 2014. Het team,
dat in het Belgische Torhout mede kampioen werd door het geweldige dessert van Robert van Beckhoven ( presentator Heel Holland Bakt), komt in een iets afgeslankte vorm aan de start.

*Bastiaan van Dongen*
Robert en twee andere teamleden konden door hun drukke werkzaamheden helaas niet deelnemen. Voor het patisseriegedeelte heeft het team nu Bastiaan van Dongen aangetrokken. Bastiaan is de Patissier van restaurant Lute. Verder heeft het team van teamcaptain Jaap Sloof geen uitbreiding ondergaan.

*Teamlid Johma*
Roland Ooink, productontwikkelaar bij Johma en teamlid van het eerste uur is optimistisch over de kansen: ''Er zal een tandje bij moeten, maar ik weet zeker dat we dat kunnen met de jaren aan kookervaring en creatieve potentie die we in huis hebben.''

Een nieuwe uitdaging voor dit EK is dat ieder team wordt gevraagd om buiten de officiële wedstrijd om een signatuurgerecht te maken waarin hun land weerspiegeld wordt. Het Dutch BBQ team kiest in overleg met Koksgilde President Theo Van Rensch voor 'Dutch Cuisine', de nieuwe Nederlandse keuken. Hiermee wil het team aangeven dat ze staat voor een stijl van BBQ waarbij kwaliteit en duurzaamheid voorop staan. Minder, maar verantwoord vlees en meer seizoengroenten van de grill: dat is het devies voor de toekomst.

Dutch Cuisine is een initiatief van het Koksgilde, de grootste vereniging van koks in Nederland met meer dan 2800 leden

*Frans Bon*
Voor het signatuurgerecht heeft de smaakmeester van het team, Frans Bon, culinair adviseur van Jadico, gekozen om een gerecht te maken van snoekbaars uit de Westeinder plassen gecombineerd met Brabants katenspek, Limburgse asperges, zeekraal en lamsoren uit Zeeland.

*Ontdekking*
Het team zal dit jaar voor het eerst gaan Barbecueën op de grills van Roastchief, een ontdekking van Eric Flantua van BBS, de meester vleesbereider van het team : ''Door het uitvallen van een teamlid met wat uitgebreidere transportmogelijkheden moesten we op zoek naar nieuwe mogelijkheden. Ik was aangenaam verrast door deze keramische grills en hun kwaliteit. Ik verheug mij om erop te kunnen werken tijdens het EK.''

De kokende leden van Het Dutch BBQ Team: Frans Bon, Eric Flantua, Mitch van Egmond, Roland Ooink, Jaap Sloof en gast patissier Bastiaan van Dongen

Mental Coach: Henk van Egmond, Chef de Mission : Rob Munter en Sfeermaker: Maarten Labberton

~Thijs Jacobs~

Overig nieuws