Nederlandse chefs maken kennis met Filipijnse keuken

Auteur: Roy Spijker
29 juni 2017
Nederlandse chefs maken kennis met Filipijnse keuken

Ter ere van vaderdag mochten een aantal prominente chefs hun Don Papa’s (vader, schoonvader, culinaire vader etc) uitnodigen om te genieten van een avond gevuld met Filipijnse rum en traditioneel Filipijns eten. Dat werd een “kamayan-style” eetfestijn voor de mannen die een echte Don in hun vak zijn.

Dit evenement wordt in verschillende delen van de wereld georganiseerd door Don Papa Rum, de enige premium rum van de Filipijnen om hun cultuur te eren en ook anderen daarmee kennis te laten maken.

Voor onder andere chefs Thijs Steur (Vuurtoreneiland), Bastiaan Doesburg (UMH Group-George) en Guillaume de Beer (Pita, Breda, Guts and Glory) was het hun eerste kennismaking met de Filipijnse keuken. Het werden meteen 13 gerechten van Filipijnse chef Irene Esquibil (Esquisine) die voor de gelegenheid gebruik mocht maken van de gastvrijheid van gastheer chef Koen Marees (Lobby Fizeau). Toen het Filipijnse menu meteen begon werd met de Balut, het 14 tot 21 dagen bevruchte eendenei, was er direct behoefte aan een glas rum.

Bicol Express, het meest pittige gerecht van de Filipijnen werd vervolgens afgewisseld met meer toegankelijke Chicken Adobo in cocos en het uitdagende Papaitan van geiteningewanden en galblaas. Het hele speenvarken of Lechon bleek met name voor chef Freek van Noortwijk (Pita, Breda, Guts and Glory) een hoogtepunt (zie foto).

Alles werd met traditioneel de handen gegeten van de gemeenschappelijke tafel; kamayan-style. Hoewel rijst zonder bestek voor de vader van Rogier van Dam (Restaurant Lastage) een uitdaging bleek mocht dat de pret zeker niet drukken. Toen er ook nog een primeur fles Rare Cask van Don Papa openging was het Filipijnse gevoel compleet. Chris Naylor (Vermeer) sloot af met de opmerking “De interessantste tasting in tijden”. En dan is het deze week ook nog de Filipijnse onafhankelijksdag.

Overig nieuws