Nederlandse chefs maken kennis met Filipijnse keuken

29 juni 2017 | Roy Spijker

Ter ere van vaderdag mochten een aantal prominente chefs hun Don Papa’s (vader, schoonvader, culinaire vader etc) uitnodigen om te genieten van een avond gevuld met Filipijnse rum en traditioneel Filipijns eten. Dat werd een “kamayan-style” eetfestijn voor de mannen die een echte Don in hun vak zijn.

Dit evenement wordt in verschillende delen van de wereld georganiseerd door Don Papa Rum, de enige premium rum van de Filipijnen om hun cultuur te eren en ook anderen daarmee kennis te laten maken.

Voor onder andere chefs Thijs Steur (Vuurtoreneiland), Bastiaan Doesburg (UMH Group-George) en Guillaume de Beer (Pita, Breda, Guts and Glory) was het hun eerste kennismaking met de Filipijnse keuken. Het werden meteen 13 gerechten van Filipijnse chef Irene Esquibil (Esquisine) die voor de gelegenheid gebruik mocht maken van de gastvrijheid van gastheer chef Koen Marees (Lobby Fizeau). Toen het Filipijnse menu meteen begon werd met de Balut, het 14 tot 21 dagen bevruchte eendenei, was er direct behoefte aan een glas rum.

Bicol Express, het meest pittige gerecht van de Filipijnen werd vervolgens afgewisseld met meer toegankelijke Chicken Adobo in cocos en het uitdagende Papaitan van geiteningewanden en galblaas. Het hele speenvarken of Lechon bleek met name voor chef Freek van Noortwijk (Pita, Breda, Guts and Glory) een hoogtepunt (zie foto).

Alles werd met traditioneel de handen gegeten van de gemeenschappelijke tafel; kamayan-style. Hoewel rijst zonder bestek voor de vader van Rogier van Dam (Restaurant Lastage) een uitdaging bleek mocht dat de pret zeker niet drukken. Toen er ook nog een primeur fles Rare Cask van Don Papa openging was het Filipijnse gevoel compleet. Chris Naylor (Vermeer) sloot af met de opmerking “De interessantste tasting in tijden”. En dan is het deze week ook nog de Filipijnse onafhankelijksdag.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Awards
Wedstrijd Beste Leerbedrijf Horeca van start

De jaarlijkse wedstrijd Beste Leerbedrijf Horeca is op maandag 24 juni weer van start gegaan. De door Stichting Vakbekwaamheid Horeca (SVH) georganiseerde wedstrijd draagt een steentje bij aan de kwaliteitsverbetering van opleiden in de horeca en geeft inzicht in de belangrijkste ontwikkelingen...

Events
Bezoek Gastvrij Rotterdam 2019

De zevende editie van horecavakbeurs Gastvrij Rotterdam vindt plaats van maandag 23 t/m 25 september 2019 in Rotterdam Ahoy. Naar verwachting zullen ruim 450 exposanten meer dan 15.000 ondernemers en managers uit de horeca verwelkomen op hun stand. Het toonaangevende gastronomische platform voor ...

Achtergronden Culinair
Dit zijn de 10 meest geïnstagramde regionale gerechten

Wat zet je op de kaart als je op social media een hit wilt zijn? Het Britse bedrijf Gousto, dat maaltijdpakketten produceert, heeft 150 miljoen Instagram-posts doorzocht om te onthullen welke gerechten het vaakst werden gedeeld en in welke regio. In de regio New York zijn ze verzot op pizza, terwij...

Opening
Bekende horecaketen De Beren opent restaurant in Roermond

Vanaf dinsdag 25 juni heeft De Beren er een primeur bij: de keten opent haar eerste vestiging in de provincie Limburg. De 40e vestiging van de succesvolle horecaformule is te vinden aan het bekende horecaplein Markt middenin de stad. Limburgers uit de wijde omgeving zijn iedere dag vanaf 10.30 uur (...

Achtergronden
Juni-editie: Basiliek*, Alcoholwet, Peter Klosse en veel meer

In de laatste editie van De RestaurantKrant mochten we op audiëntie bij smaakprofessor Peter Klosse, hij maakt zich zorgen over de manier waarop we met ons voedsel omgaan. Rik Jansma, eigenaar en chef cuisinier van Restaurant Basiliek*, vertelt in een uitgebreid interview zijn geheimen over suc...

Achtergronden
Zo kom je de hitte in de horeca door

Op sommige plekken in Nederland zal het kwik deze week oplopen tot een kleine 38(!) graden. Horecaondernemers nemen massaal maatregelen om de week zo koel mogelijk door te komen. Vanwege het personeelstekort zijn sommige bedrijven zelfs genoodzaakt om dicht te gaan. Zonde natuurlijk. Met deze tips a...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: