Nederlandse chefs maken kennis met Filipijnse keuken

29 juni 2017 | Roy Spijker

Ter ere van vaderdag mochten een aantal prominente chefs hun Don Papa’s (vader, schoonvader, culinaire vader etc) uitnodigen om te genieten van een avond gevuld met Filipijnse rum en traditioneel Filipijns eten. Dat werd een “kamayan-style” eetfestijn voor de mannen die een echte Don in hun vak zijn.

Dit evenement wordt in verschillende delen van de wereld georganiseerd door Don Papa Rum, de enige premium rum van de Filipijnen om hun cultuur te eren en ook anderen daarmee kennis te laten maken.

Voor onder andere chefs Thijs Steur (Vuurtoreneiland), Bastiaan Doesburg (UMH Group-George) en Guillaume de Beer (Pita, Breda, Guts and Glory) was het hun eerste kennismaking met de Filipijnse keuken. Het werden meteen 13 gerechten van Filipijnse chef Irene Esquibil (Esquisine) die voor de gelegenheid gebruik mocht maken van de gastvrijheid van gastheer chef Koen Marees (Lobby Fizeau). Toen het Filipijnse menu meteen begon werd met de Balut, het 14 tot 21 dagen bevruchte eendenei, was er direct behoefte aan een glas rum.

Bicol Express, het meest pittige gerecht van de Filipijnen werd vervolgens afgewisseld met meer toegankelijke Chicken Adobo in cocos en het uitdagende Papaitan van geiteningewanden en galblaas. Het hele speenvarken of Lechon bleek met name voor chef Freek van Noortwijk (Pita, Breda, Guts and Glory) een hoogtepunt (zie foto).

Alles werd met traditioneel de handen gegeten van de gemeenschappelijke tafel; kamayan-style. Hoewel rijst zonder bestek voor de vader van Rogier van Dam (Restaurant Lastage) een uitdaging bleek mocht dat de pret zeker niet drukken. Toen er ook nog een primeur fles Rare Cask van Don Papa openging was het Filipijnse gevoel compleet. Chris Naylor (Vermeer) sloot af met de opmerking “De interessantste tasting in tijden”. En dan is het deze week ook nog de Filipijnse onafhankelijksdag.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Sanitair Advertorial
Papieren handdoeken in toiletten om de hoogste hygiënenormen te handhaven

De hoogste normen handhaven op het gebied van hygiëne en netheid is een belangrijk aandachtspunt voor elke horecazaak. De gezondheid en veiligheid van klanten en personeel is van cruciaal belang. Negatieve incidenten kunnen desastreuze gevolgen hebben voor de zaken en voor de reputatie. Hand...

Columns
Column Sico de Moel: Derde date

Rode broek, keurige schoenen, net jasje, ik zette zijn prachtige bloem even in een vaasje. Hij had afgesproken met mijn buurmeisje. Ze woont bij mij aan de overkant van de gracht. Het zou hun derde date worden. Het regende buiten een beetje en de dame liet nog even op zich wachten. "He...

Vega
Nieuw vegetarisch keurmerk voor restaurants

Dinsdag 12 november is het eerste echte vegetarische keurmerk voor restaurants gelanceerd. Het LEKKER VEGA Keurmerk is een initiatief van de Vegetariërsbond en doet met zijn indeling in niveaus recht aan het veelzijdige vega-aanbod in de Nederlandse horeca. Een win-win situatie voor restaurant ...

Achtergronden Culinair
Nedstede verwelkomt nieuwe huurder Restaurant Rust Wat

Nedstede Groep feliciteert Bas Rasker en zijn Axivate Horeca Group met de overname van het Blaricumse restaurant Rust Wat. In dit verband heeft Nedstede met Axivate Horeca Group een nieuwe, twintigjarige huurovereenkomst gesloten. Rasker kocht het beroemde Gooise restaurant van Marc Bon, die met zij...

Opening Den Haag
STAN&CO Den Haag gaat bijna open

Na een rigoureuze verbouwing van een jaar is STAN&CO Den Haag bijna klaar voor de opening. In het pand aan het Buitenhof wordt de laatste hand gelegd aan een bar-restaurant waar gasten gedurende de hele dag en avond terecht kunnen voor ontbijt, lunch, borrel en diner. De nieuwe gevel is voorzien...

Events Advertorial
Ontdek op Europese beurzen nieuwe trends en innovaties voor de horeca

Dit najaar vinden er in Europa uiteenlopende beurzen plaats die afgestemd zijn op de behoeften van de horecasector. Ze reiken inspiratie en ideeën aan voor nieuwe trends en producten en zijn een bezoek meer dan waard. In november vinden de volgende evenementen plaats: België – ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: