Nederlandse chefs maken kennis met Filipijnse keuken

29 juni 2017 | Roy Spijker

Ter ere van vaderdag mochten een aantal prominente chefs hun Don Papa’s (vader, schoonvader, culinaire vader etc) uitnodigen om te genieten van een avond gevuld met Filipijnse rum en traditioneel Filipijns eten. Dat werd een “kamayan-style” eetfestijn voor de mannen die een echte Don in hun vak zijn.

Dit evenement wordt in verschillende delen van de wereld georganiseerd door Don Papa Rum, de enige premium rum van de Filipijnen om hun cultuur te eren en ook anderen daarmee kennis te laten maken.

Voor onder andere chefs Thijs Steur (Vuurtoreneiland), Bastiaan Doesburg (UMH Group-George) en Guillaume de Beer (Pita, Breda, Guts and Glory) was het hun eerste kennismaking met de Filipijnse keuken. Het werden meteen 13 gerechten van Filipijnse chef Irene Esquibil (Esquisine) die voor de gelegenheid gebruik mocht maken van de gastvrijheid van gastheer chef Koen Marees (Lobby Fizeau). Toen het Filipijnse menu meteen begon werd met de Balut, het 14 tot 21 dagen bevruchte eendenei, was er direct behoefte aan een glas rum.

Bicol Express, het meest pittige gerecht van de Filipijnen werd vervolgens afgewisseld met meer toegankelijke Chicken Adobo in cocos en het uitdagende Papaitan van geiteningewanden en galblaas. Het hele speenvarken of Lechon bleek met name voor chef Freek van Noortwijk (Pita, Breda, Guts and Glory) een hoogtepunt (zie foto).

Alles werd met traditioneel de handen gegeten van de gemeenschappelijke tafel; kamayan-style. Hoewel rijst zonder bestek voor de vader van Rogier van Dam (Restaurant Lastage) een uitdaging bleek mocht dat de pret zeker niet drukken. Toen er ook nog een primeur fles Rare Cask van Don Papa openging was het Filipijnse gevoel compleet. Chris Naylor (Vermeer) sloot af met de opmerking “De interessantste tasting in tijden”. En dan is het deze week ook nog de Filipijnse onafhankelijksdag.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Events Culinair
Internationale topchefs geven masterclasses in Nederland

Met nog ruim een half jaar te gaan, presenteert Folie Culinaire de eerste internationale chefs die plaats zullen nemen in de befaamde demokeuken. Rob Roy Cameron van restaurant Gazelle Mayfair (Londen, Verenigd Koninkrijk), Olesia Drobot van EM restaurant (Sint-Petersburg, Rusland) en sterrenchef He...

Interview Bocuse d'Or
Soenil Bahadoer nieuwe voorzitter Bocuse d'Or Nederland

Tweesterrenchef Soenil Bahadoer volgt per 1 april driesterrenchef Jonnie Boer op als bestuursvoorzitter van Bocuse d'Or Nederland. De Patron Cuisinier van restaurant De Lindehof is trots op zijn benoeming en spreekt zijn ambities uit. "De gastronomie in Nederland ontwikkelt zich razendsnel....

Ondernemen Column David Bakker
Column: Haal die laptopzombie binnen!

Het aantal flexibele werknemers is de afgelopen vijftien jaar toegenomen van 1,1 miljoen naar bijna 2 miljoen. Het aantal zzp’ers groeide van ruim 630 duizend in 2003 naar 1,1 miljoen in 2018. Dat meldde het CBS vorige maand. Dat zijn ruim drie miljoen potentiele gasten. Steeds meer zelfsta...

Amsterdam Opening
Amsterdam krijgt primeur van STAN&CO 2.0

STAN&CO is een begrip in Utrecht, Arnhem en Zeist en is onderdeel van Debuut Horecabeheer & Ontwikkeling. In dit sfeervolle bar-restaurant draait het allemaal om food, drinks & friends. In juni 2019 wordt ook Amsterdam verrijkt met een STAN&CO. Een 2.0 versie waarmee ze aansluit o...

Personalia Culinair Michelin
Sterrenchef-kok André van Doorn neemt afscheid van Kasteel Heemstede

Met ingang van 1 juli 2019 neemt SVH Meesterkok André van Doorn na 17 jaar afscheid van Kasteel Heemstede. De talentvolle chef Ollie Schuiling, nu nog werkzaam als keukenchef bij Schloss Schauenstein (*) neemt de scepter in de keuken van hem over. Samen met ondernemer Frans den Boer wordt ...

Internationaal
Europa’s eerste onderwaterrestaurant geopend aan Noorse zuidkust

Het woord ‘Under’ betekent zowel 'onder’ als ‘wonder’ in het Noors. Beide woorden komen tot zijn recht bij het eerste onderwaterrestaurant van Europa, dat op 20 maart 2019 haar deuren opende. Het 34 meter lange gebouw in de vorm van een monoliet is ontworpen door he...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: