Nederlandse chefs maken kennis met Filipijnse keuken

29 juni 2017 | Roy Spijker

Ter ere van vaderdag mochten een aantal prominente chefs hun Don Papa’s (vader, schoonvader, culinaire vader etc) uitnodigen om te genieten van een avond gevuld met Filipijnse rum en traditioneel Filipijns eten. Dat werd een “kamayan-style” eetfestijn voor de mannen die een echte Don in hun vak zijn.

Dit evenement wordt in verschillende delen van de wereld georganiseerd door Don Papa Rum, de enige premium rum van de Filipijnen om hun cultuur te eren en ook anderen daarmee kennis te laten maken.

Voor onder andere chefs Thijs Steur (Vuurtoreneiland), Bastiaan Doesburg (UMH Group-George) en Guillaume de Beer (Pita, Breda, Guts and Glory) was het hun eerste kennismaking met de Filipijnse keuken. Het werden meteen 13 gerechten van Filipijnse chef Irene Esquibil (Esquisine) die voor de gelegenheid gebruik mocht maken van de gastvrijheid van gastheer chef Koen Marees (Lobby Fizeau). Toen het Filipijnse menu meteen begon werd met de Balut, het 14 tot 21 dagen bevruchte eendenei, was er direct behoefte aan een glas rum.

Bicol Express, het meest pittige gerecht van de Filipijnen werd vervolgens afgewisseld met meer toegankelijke Chicken Adobo in cocos en het uitdagende Papaitan van geiteningewanden en galblaas. Het hele speenvarken of Lechon bleek met name voor chef Freek van Noortwijk (Pita, Breda, Guts and Glory) een hoogtepunt (zie foto).

Alles werd met traditioneel de handen gegeten van de gemeenschappelijke tafel; kamayan-style. Hoewel rijst zonder bestek voor de vader van Rogier van Dam (Restaurant Lastage) een uitdaging bleek mocht dat de pret zeker niet drukken. Toen er ook nog een primeur fles Rare Cask van Don Papa openging was het Filipijnse gevoel compleet. Chris Naylor (Vermeer) sloot af met de opmerking “De interessantste tasting in tijden”. En dan is het deze week ook nog de Filipijnse onafhankelijksdag.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Coronacrisis
Liveblog 1: Yesss!! Wij gaan weer open!!

Liveblog. Wij hebben er zin! Wij zijn er klaar voor! Dat is wat Utrechtse horecaondernemers ons vanochtend vol enthousiasme vertelden. De redactie van Lunchroom, De RestaurantKrant en de CaféKrant is vandaag in het land en doet verslag van de eerste dag dat de horeca na maanden weer open mag. Ti...

Coronacrisis
Laat ons jouw horecazaak zien: ben jij al 'coronaproof' ingericht?

Na een verplichte sluiting van 10 weken mag de horeca aanstaande maandag dan eindelijk weer open. Terrasstoelen worden uit het plastic gehaald, tapsystemen worden schoongemaakt en alle reserveringen worden keurig in tabellen opgenomen. De horeca is klaar voor een herstart. Hoewel de mogelijkheden...

Amsterdam Coronacrisis
Sterrenrestaurant Restaurant 212 introduceert luxueuze dinerboxen 

Het Amsterdamse Restaurant 212 brengt fine dining experiences naar mensen thuis met het nieuwe concept ‘212 at home’. Vanaf nu kun je culinair hoogstaande dinerboxen bestellen via de website en laten thuisbezorgen, bereid door de bekende topchefs Richard van Oostenbrugge en Thomas Groot....

Opening Coronacrisis
Grootste terras van Hoofddorp klaar voor heropening

Het grootste terras van Hoofddorp bij het Novotel Amsterdam Schiphol Airport opent op 1 juni weer haar deuren. General Manager Floris Licht hoopt vooral dat locals het terras vanaf deze dag weer weten te vinden. Novotel Amsterdam Schiphol Airport heeft een prachtig terras, waar tot wel zeventig m...

Opening
Café-Restaurant De Eendracht breidt uit met vestigingen in Blaricum en Hilversum 

Hoewel de meeste horecagelegenheden al blij zijn dat ze per 1 juni überhaupt weer open mogen, pakken de uitbaters van Café - Restaurant De Eendracht deze heropening wel heel rigoureus aan. Zij verwelkomen die dag namelijk twee nieuwe vestigingen in ’t Gooi. Café - Restau...

Economie Coronacrisis
Horeca al in eerste kwartaal zeer zwaar getroffen door de crisis

De horeca is een van de zwaarst getroffen sectoren door de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. De omzet nam in het eerste kwartaal van 2020 met 14 procent af ten opzichte van het voorgaande kwartaal, meldt het CBS. Dit was de eerste omzetdaling in 7 jaar tijd. Het volume, de voor...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: