Nederlands Bocuse d'Or team geplaatst voor wereldfinale

11 mei 2016
Nederlands Bocuse d'Or team geplaatst voor wereldfinale

Het Nederlandse Bocuse d’Or team met chef Jan Smink en commis Sander Verhaaf heeft tijdens de Europese
finale in het Hongaarse Boedapest een zevende plaats
behaald, waarmee het zich heeft gekwalificeerd voor de wereldfinale in Lyon in januari 2017.

~Foto's: Marc van Gulick, Kyonne Leyser~

*14 couverts in 5 uur 35*
Het team, dat evenals coach Lars Aukema bij restaurant De Librije in Zwolle werkt, kookte binnen 5 uur en 35 minuten zijn gerechten met steur en steurkaviaar en gerechten met hert voor 14 couverts. Het sterke concurrentieveld bestond uit 20 Europese topkoks.

~Het Nederlandse visgerecht~

*Hongarije op 1*
Tamas Szell uit Hongarije bemachtigde de eerste plaats bij de Europese wedstrijd. Nummer twee werd Christopher William Davidsen uit Noorwegen en nummer drie Alexander Sjögren uit Zweden.



~Het Nederlandse vleesgerecht~
*Beste visgerecht uit IJsland*
De prijs voor het beste visgerecht ging naar IJsland en die voor het beste vleesgerecht naar Frankrijk. Beste commis werd Hampus Risberg van het Zweedse team.

*Wereldfinale behaald*
Chef Jan Smink is enorm blij met het behaalde resultaat. “Ons doel was om minimaal een achtste plaats te halen, dat we op de zevende plaats geëindigd zijn is echt geweldig! De concurrentie was moordend. Dat we als team al ervaring hebben vanaf 2014 en we keihard getraind hebben in de nagebouwde wedstrijdkeuken heeft zeer zeker zijn vruchten afgeworpen."

*Uren, uren en uren trainen*
"We hebben wekelijks uren getraind om zoveel mogelijk technieken te laten zien binnen de vastgestelde tijden. Aan zowel smaak als presentatie is heel veel aandacht besteed. Zo hebben we voor de hertenschotel meerdere hertengeweien en een schaal geïnspireerd op hertenvacht gebruikt. In het garnituur zijn Nederlandse producten als wortel, duindoorn, tulpenbol en asperge verwerkt. Ons eerste doel is bereikt, we gaan naar de wereldfinale, ik ben hier enorm blij mee.”


*Groot compliment voor team
*
Voorzitter van Bocuse d’Or Nederland, SVH Meesterkok Jonnie Boer (De Librije, Zwolle) is trots op het team. "Een groot compliment voor het team. Het Nederlandse team is nog nooit zo goed op elkaar ingespeeld geweest. Deze jongens hebben echt een prestatie van wereldformaat neergezet. Echt gaaf hoe zij hun voorbereidingen en de wedstrijd hebben uitgevoerd. De passie die het team uitstraalde en het vakmanschap dat ze met elkaar gepresenteerd hebben, heeft geleid tot fantastisch mooie gerechten. Alle lof voor Jan, Sander en Lars!"

*Jonnie Boer*
Boer: "Deze wedstrijd is de belangrijkste kookwedstrijd die ons vak kent. Je moet enorm veel in huis hebben: alle technieken beheersen en laten zien, smaakvariaties bedenken, productkennis hebben en creatief zijn. Je moet stressbestendig zijn en kunnen plannen. Alles moet binnen vijf uur en 35 minuten gebeuren. Ben je te laat, dan krijg je strafpunten. Dit resultaat geeft ons veel vertrouwen in een goede notering tijdens de wereldfinale in Lyon in januari 2017."


*Team enorm gegroeid*
Ook coach Lars Aukema is tevreden. "Dit resultaat doet recht aan onze inspanningen en aan onze ervaring als team. We zijn enorm gegroeid, zo verlopen onze tijdstrainingen veel beter dan onze eerste tijdstrainingen voor Stockholm in 2014 toen Jan en ik begonnen. Ook onze trainingskeuken met onze eigen materialen bleek grote waarde te hebben."

*Over Bocuse d’Or*
Bocuse d’Or is een internationale, prestigieuze kookwedstrijd, vernoemd naar de Franse topkok Paul Bocuse. De kookcompetitie is te zien als de Olympische Spelen voor topkoks. Met het behalen van de Europese finale in Boedapest heeft het Nederlandse team zich gekwalificeerd voor de wereldfinale op 24 en 25 januari 2017 in Lyon. Daar vindt de strijd plaats om de gouden, zilveren en bronzen Bocuse d’Or.

Overig nieuws