Nederlands Bockbier uniek in de wereld

7 november 2019 | David Bakker

Zodra de bladeren aan de bomen beginnen te kleuren, hunkert de Nederlandse bierliefhebber naar een zacht en verwarmend Bockbier. Met zo’n heerlijk roodbruin gekleurd biertje met karamelachtige aroma’s doorstaat de Nederlander al jaren elke herfststorm. En daarin is ons land uniek, zo concludeert Bierista Bieropleidingen. Nergens anders ter wereld is herfstbock zo in trek als in ons land.

Over het ontstaan van Bockbier is veel gezegd en geschreven. De oorsprong ligt in de Duitse stad Einbeck. Daar zit een kern van waarheid in, maar dat is niet het hele verhaal. Dat Einbecker bier was een totaal ander bier dan onze herfstbock. Zo is het oorspronkelijke Einbecker bier een goudblond bier. De huidige cultuur rond ‘onze donkere herfstbock’ is - anders dan vaak gedacht wordt - nog maar zo’n zo’n veertig jaar oud.

Tegenbeweging

Eind jaren ’70 was Nederland een soort pilswoestijn. Ons land telde toen slechts zo’n 20 bierbrouwerijen (nu meer dan 700!!!). Die brouwden vrijwel uitsluitend Pils. Net voordat de ooit zo rijke Nederlandse biercultuur helemaal ter ziele ging, kwam er een tegenbeweging op gang. Een van de ‘nieuwe’ biersoorten die toen letterlijk weer kleur gaf aan het Nederlandse bierlandschap was Bockbier.

Steeds meer soorten

De Nederlandse bierdrinker bleek ontvankelijk voor dit seizoensbier met de diepbruine kleur met rode gloed. Het bier werd steeds populairder en steeds meer brouwerijen voegden het bier toe aan het assortiment.

Het Nederlandse Bockbier dat vanaf eind jaren zeventig in zwang kwam, was voornamelijk ondergistend. Deze bieren, die bij lage temperaturen worden vergist, zijn wat strakker en minder uitbundig in aroma’s dan bovengistende bieren.

Vloeibaar brood

De Herfstbock is een typisch Nederlands bier. In België worden ook steeds meer verschillende soorten Bockbieren gebrouwen, maar die zijn voornamelijk bestemd voor de Nederlandse markt. De Belgische bierliefhebber heeft het herfstbier (nog) niet omarmd.

In Duitsland is Bockbier wel geliefd, maar dit is een bier dat het hele jaar door wordt gedronken en zijn oorsprong vindt in de vastentijd. In de vastentijd in het voorjaar mocht er niet worden gegeten. Het zware Bockbier bood door zijn hoge voedingswaarde uitkomst. Dit bier wordt ook wel ‘vloeibaar brood’ genoemd. Dit is waarschijnlijk ook de basis voor ons volksweetje dat een biertje gelijk staat aan twee boterhammen met kaas. Een sprekend voorbeeld van zo’n bier is de Schneider Weisse Aventinus.

Bockbier & spijs

Bockbier heeft een alcoholpercentage van rond de 6,5 tot 7%. De dubbelbocken hebben vaak een procentje alcohol meer, dus niet dubbel zoveel, zoals de naam wellicht doet vermoeden. Bockbier wordt gekenmerkt door zoete tonen van geroosterd graan, karamel en chocolade. De afdronk is medium bitter.

Bockbier is uitermate geschikt om te combineren met gerechten. Bekend zijn de stoofpotjes, maar ook een goede stamppot gaat uitstekend samen met een bockje. Datzelfde geldt voor uiteenlopende vleesgerechten en wild. Ook bij desserts, en vooral nagerechten met chocolade, is een Bockbier een geweldige partner.

Marktleider

In ons land worden ruim 250 verschillende bockbieren gebrouwen. Grolsch Herfstbok is al jaren het meest verkochte Bockbier. Sinds enkele jaren heeft Grolsch ook een gerijpte variant, de Grolsch Rijpe Herfstbok. Dit bier heeft een jaar gerijpt in de bunkers van Vliegbasis Twente. In Nederland wordt ook het enige Trappisten Bockbier ter wereld gebrouwen: La Trappe Bockbier, gebrouwen in het trappistenklooster in Berkel-Enschot bij Tilburg.

Bierista Bieropleiding

Bierista Bieropleiding is de grootste en meest gewaardeerde bieropleiding van Nederland. Sinds de start vorig voorjaar haalden al enkele duizenden bierliefhebbers het Bierista bierdiploma. In de online bieropleiding op www.bierista.nl staat onder meer kennis over bierstijlen, bier en spijs, ingrediënten, biercultuur en feitjes en weetjes centraal.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Ondernemen Coronacrisis
Tips voor restaurants: Zo ga je de crisis te lijf [Liveblog]

Alle drink,- en eetgelegenheden in Nederland zijn minstens tot en met 6 april 2020 gesloten. Een zware periode voor de de horecaondernemers en -medewerkers. Door het hele land onstaan in deze donkere dagen prachtige initiatieven om de branche overeind te houden. 'We are in this together'. ...

Coronacrisis
Horeca zeker dicht tot en met 28 april

Zojuist heeft premier Rutte bekendgemaakt dat de Nederlandse horeca zeker tot en met 28 april gesloten blijft. Hij raadt Nederlanders daarnaast ten zeerste af een meivakantie te plannen, wat voor hotels en B&B's duidelijk geen positief nieuws is, maar het komt niet onverwacht. Ook schole...

Blog Coronacrisis
Fernando Jonker, Dagboek in crisistijd: 'Thuiskunstenaars'

Afgelopen zaterdagavond knalden we alle driegangenmenu’s eruit. Het was prachtig! Toen wij om een uur of acht klaar waren met alle pakketten uitgeven en bezorgen, kreeg ik direct de eerste appjes binnen met filmpjes en foto’s van mensen die de gerechten zelf hadden opgemaakt. In de &...

Columns
Column Sico de Moel: We gaan weer open

We gaan weer open! 3 weken gesloten kunnen we nog wel trekken, maar de verplichte sluiting lijkt nu toch langer te gaan duren. Mijn koks worden gek thuis. We willen weer aan de slag. We hebben dus een speciaal menu voor thuis ontwikkeld. Met mooie lokale produkten van onze eigen lokale boeren....

Coronacrisis
Young Creators Group start HorecaTegoed

Om de horeca een hart onder de riem te steken, is Young Creators Group, een community voor jonge ondernemers en makers onder leiding van ondernemer Edwin de Jong, op eigen initiatief gestart met HorecaTegoed. HorecaTegoed is een initiatief waar je een gift aan jouw favoriete horecagelegenheid kunt g...

Coronacrisis
"Kabinet verlengt coronamaatregelen die gelden tot 6 april "

Het kabinet besluit aanstaande dinsdag 31 maart hoe het land verdergaat in de strijd tegen het coronavirus. De maatregelen die tot en met 6 april gelden, waaronder het sluiten van eet- en drinkgelegenheden en musea, worden dan verder besproken. Verschillende landelijke media, waaronder NU.nl en ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: