Nederlanders geven veel fooi

25 februari 2014 |
Nederlanders geven veel fooi

Wie denkt dat Nederlanders zuiniger zijn dan Belgen heeft het mis. Volgens recent onderzoek van DirectResearch, in opdracht van Groupon, blijkt dat Nederlanders guller zijn met het geven van fooi
aan het bedienend personeel bij een restaurantbezoek. 22% van onze landgenoten legt tussen de 7,6% en 15% van het eindbedrag op tafel tegenover slechts 7% van de Belgen. Het onderzoek laat verder zien dat ‘wij’ in het algemeen meer uitgeven aan een diner. Ook gaan Nederlanders vaker uit eten door het gebruik van deal sites.

Beste deal
Het onderzoek toont aan dat het online zoeken naar voordeel bij Nederlanders en Belgen erg populair is. Van de Nederlanders zoekt 86% online naar de beste deals en van de Belgen doet 85% dit.

Vaker uit eten
Nederlanders gaan vaker uit eten dan Belgen door deal sites
Opvallend is dat Nederlanders over het algemeen meer uitgeven aan een diner dan Belgen. 64% van de Nederlanders geeft tussen de 51 en 100 euro uit aan een diner voor twee ten opzichte van 57% van onze Zuiderburen. Als het om hoge uitgaven vanaf 100 euro gaat dan komt het echte Bourgondische karakter van de Belgen naar boven. 8% van hen tast diep in de buidel tegenover 4% van de Nederlanders. Daarbij komt dat ‘we’ guller blijken te zijn dan de Belgen als het gaat om het percentage fooi dat we geven. Verder blijkt uit het onderzoek dat we niet alleen meer uitgeven, maar ook vaker uit eten gaan door de aanbiedingen op deal sites. 54% van de Nederlanders geeft aan dat het gebruik van deal sites hen aanspoort vaker uit eten te gaan, tegenover 48% van de Belgen.

Gul met ‘extraatje’
Wie een goede deal heeft weten te scoren, is niet zuinig met het uitgeven van wat extra’s. Zowel Belgen als Nederlanders besteden met name bij restaurants meer dan de waarde van hun deal. Nederlanders (68%) en Belgen (61%) geven gemakkelijk zo’n 10 tot 30 euro extra uit in het restaurant.

Over het onderzoek
Het onderzoek is eind 2013 uitgevoerd door DirectResearch in opdracht van Groupon. 1.250 Nederlandse respondenten en 1.250 Belgische respondenten namen deel aan het onderzoek.

Thijs Jacobs

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Digitaal Ondernemen
December: Alles over digitaal ondernemen

De horeca is dicht. Dat betekent niet dat er niets gebeurt. Afhalen, bezorgen, pakketten samenstellen, online kookcursussen en bierproeverijn organiseren: De horeca staat verre van stil. Het digitale landschap geeft de horeca op dit moment de tools in handen om omzet te genereren. Nu fysiek conta ...

Economie Coronacrisis
Horecapersoneel slachtoffer van coronacrisis

Horeca- en cateringbedrijven ervaren pittige tijden. Tegen de stroom in proberen ze omzet te draaien en bezoekers aan te trekken. Dit blijkt uit onderzoek van Foodservice Community en GROUP7 onder bijna 600 horeca-, fastservice- (dit zijn broodjeszaken en frituren) en cateringprofessionals, dat tuss ...

Awards Culinair
Mark Captein van Orangerie De Pol is Chef van het Jaar bij JRE

Mark Captein, die samen met zijn partner Marjolein van der Ham Orangerie De Pol runt in Doetinchem, is door restaurantvereniging JRE-Nederland uitgeroepen tot Chef van het Jaar. ‘Ik ben verrast en enorm trots op deze prijs’. JRE-Nederland is een van de toonaangevende restaurantverenig ...

Hotelketens
Van der Valk Hotel Amersfoort start 'restaurant take over'

Nu restaurants gesloten zijn, maar hotels wel nog open mogen, is Van der Valk Hotel Amersfoort-A1 een samenwerking gestart met lokale restaurants in Amersfoort. Een zogenoemde restaurant take over. Zo krijgen de koks van bekende restaurants in Amersfoort de mogelijkheid om hun gerechten klaar te mak ...

Achtergronden
Zonder horeca blijven er maar weinig openbare toiletten over

Op 19 november was het Wereld Toiletdag. Een dag waarop de app HogeNood samen met de Maag Lever Darm Stichting in kaart brengt wat de meest toiletvriendelijke gemeenten van Nederland zijn. De jaarlijkse ranking laat drastische verschillen zien met en zonder horeca, want zoals jullie weten is de hore ...

Financieel Ondernemen
Aftrekbare kosten in je restaurant

Als ondernemer maakt u het hele jaar door kosten. Van de meeste kosten is het duidelijk dat u deze kunt aftrekken van uw winst. Denk bijvoorbeeld aan de huur van de ruimte voor uw restaurant. Er zijn echter ook kosten waarbij dit minder voor de hand ligt, zoals de kosten voor werkkleding of een maal ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: