Mkb positief over 2018; naast groei toch nog enkele zorgen

6 december 2017 | Roy Spijker
Mkb positief over 2018; naast groei toch nog enkele zorgen<

Uit onderzoek van Reaal blijkt dat ruim de helft van de ondernemers, uit het midden- en kleinbedrijf (mkb), verwacht dat de Nederlandse economie in 2018 zal verbeteren (53%). Ruim een derde verwacht dat het ongeveer hetzelfde zal blijven (35%).Ondernemers liggen echter wel regelmatig wakker van de zorgen omtrent bedrijfscontinuïteit na arbeidsongeschiktheid (34,6%), een verstoorde werk-privébalans (32,9%) of het niet kunnen vinden van geschikt personeel (30,9%).

Carola Wijkamp-Hermsen, directeur Intermediair Schade bij Reaal: “Om ondernemers uit het mkb zou goed mogelijk te ondersteunen met onze producten en diensten, doen wij periodiek onderzoek naar hun toekomstverwachtingen en naar onderwerpen waar zij soms wakker van liggen. Het is goed om te zien dat het mkb vertrouwen heeft in het komende jaar en dat een groot gedeelte verwacht te gaan groeien. Uit ons onderzoek blijkt echter ook dat er toch nog wel een paar risico’s zijn waar het mkb zich zorgen om maakt. Maar tegelijkertijd geeft bijna 70% aan onvoldoende kennis (29,2%) of geen tijd (38%) te hebben om zich hierin te verdiepen. Wij willen ondernemers attenderen op deze risico’s en hen waar mogelijk, samen met onze distributiepartners, hierbij ondersteunen.”

Risico’s van groei
De verwachting is dat de economie in 2018 verder zal aantrekken. Iets minder dan de helft van de respondenten verwacht dat de economische situatie in 2018 ook voor hun eigen bedrijf zal verbeteren (47%). Ruim vier op de tien ondernemers verwachten dat de situatie hetzelfde zal blijven (43%). Per deelgebied heeft Reaal onderzocht welke issues de meeste slapeloze nachten opleveren.

De top 5:

1. Wat gebeurt er als ik door ziekte of een ongeval zelf niet meer kan werken? (35%)
2. Hoe zorg ik voor balans tussen mijn werk en privéleven? (33%)
3. Waar vind ik goed personeel? (30,9%)
4. Is mijn netwerk goed/uitgebreid genoeg om te kunnen groeien? (27%).
5. Is mijn bedrijf voldoende up-to-date wat betreft technologische ontwikkelingen? (20%)

Overige conclusies
Wat verder opvalt in het onderzoek, zijn onderstaande constateringen:

  • Bijna 3/4 van de ondernemers regelt de administratie rondom verzekeringen zelf (74%). Maar in enkele gevallen doen de echtgenoot (12,1%) of secretaresse (4,6%) dat.
  • Aansprakelijkheid wordt door ruim drie kwart wel verzekerd (76%). Opvallend is dat er nog een groot aantal ondernemers (24%) geen aansprakelijkheidsverzekering heeft. Ook heeft bijna 40% van de ondernemers geen rechtsbijstandverzekering.
  • Minimaal drie op de tien ondernemers zeggen elektronica (34%), arbeidsongeschiktheid (32%) en/of rechtsbijstand (29%) niet te verzekeren; dit behoort volgens hen tot het bedrijfsrisico’s.

Het onderzoek naar ondernemers uit het MKB is in opdracht van Reaal uitgevoerd door Panelwizard, onder 355 respondenten.
 

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Opening
Bistrobar Bankoh opent 19 oktober

Vrijdag 19 oktober opent Bistrobar Bankoh met een spetterend openingsfeest de deuren aan de Handelskade in Nijmegen. Vanaf zaterdag 20 oktober is het mogelijk in de nieuwe Bistrobar in Aziatische sferen te dineren met uitzicht op het water. Na Bistrobar Berlin wordt Bankoh het tweede Nijmeegse re...

Drinks Longread
Achtergrond: alcoholarm bier in opkomst, alcoholvrije wijn nog niet populair

Overdag een ijskoud glas bier of een goed glas wijn. Hoewel in Nederland die cultuur niet heerst, verandert de behoefte van de consument. De mogelijkheid om een glas wijn of een biertje bij de lunch te bestellen groeit. Alcoholvrije wijnen zijn (nog) niet populair in de horeca, maar bieren die weini...

Personeel Achtergronden
Onderzoek personeel & horeca: 'De horecaondernemer heeft geen plan'

‘’Het moet een familie zijn’’, ‘’ludieke wervingsfilmpjes helpen’’ en ‘’duidelijke communicatie is alles’’. Bovenstaande uitspraken komen van horecamanagers en -ondernemers. Kortom: elke ondernemer of manager die ik spreek heeft...

Patisserie Advertorial
Creëer je eigen unieke dessert

Patisserie speelt een steeds belangrijkere rol in de Nederlandse horeca. Met een mooi stukje patisserie kun je een geweldige indruk maken op je gasten, hetgeen kan zorgen voor meer omzet. Het is belangrijk om innovatief te blijven. Zo kan het aanbieden van huisgemaakte patisserie een manier zijn om ...

Achtergronden
Top 10 brandoorzaken bij bedrijven

Menselijk handelen is de belangrijkste oorzaak van bedrijfsbranden in Nederland. En daarmee is het één van de grootse bedreiging van de bedrijfscontinuïteit in het midden- en kleinbedrijf. Dat constateert verzekeraar Reaal, na een analyse van brandoorzaken bij bedrijven. De verzek...

Awards
Tim Bresssers van Taste bij Dirk door naar finale European Young Chef Award 2018

Op donderdag 11 oktober vond bij Sligro Den Bosch de voorronde plaats voor de European Young Chef Award 2018. Drie jonge chefs t/m 25 jaar streden hier om een plek in de finale van de Europese wedstrijd die van van 25 tot 27 november plaatsvindt in Galway, Tim Bressers van Wijnbar Taste bij Dirk uit...

Meer nieuws

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2018 - Uitgeverij PS

Uitgave door: