Minder wijn geproduceerd in 2016

13 april 2017 | Roy Spijker

De wereldwijde productie van wijn was in 2016 267 miljoen hectoliter. Dat is een afname van 3 procent. Deze cijfers heeft de internationale wijnorganisatie OIV bekend gemaakt.

Volgens OIV-directeur Jean-Marie Aurand komt de daling van de wijnproductie als gevolg van weersomstandigheden in verschillende delen van de wereld. Hij verwacht wel dat de oogstverwachtingen voor 2017 gunstiger zijn.

Consumptie stijgt
In tegenstelling tot de productie, is de wereldwijde consumptie van wijn in 2016 wel gestegen naar 242 miljoen hectoliter. Daarmee heeft de consumptie zich gestabiliseerd sinds de economische crisis in 2008. Wel ligt de wijnconsumptie nog steeds 8 miljoen hectoliter lager dan voor de crisis.

Wijnhandel
Qua volume liet de wereldwijde wijnhandel een lichte daling zien van 1,2 procent tot 104 miljoen hectoliter. Qua waarde was er wel een stijging van 2 procent tot 29 miljard euro. Spanje is het land dat de meeste wijn exporteert. De meeste wijn wordt gedronken in de Verenigde Staten (31,8 miljoen liter), gevolgd door Frankrijk (27 miljoen) en Italië (22,5 miljoen). 

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Nice 'n Easy
Seafood Bar Je m'en Fish uit Gent brengt zeevruchten met een twist

De Frans-Engelse woordspeling zegt het eigenlijk allemaal. In de Gentse seafood bar ‘Je m’en Fish’ hoef je geen net pak te dragen om een oester te degusteren. Hier krijg je kwaliteit uit de zee die je zelfs staand aan de bar kan verorberen. Drie jongelui die hun job als advocate...

Culinair Nice 'n Easy
Rik Jansma en Laurens Samsen (Basiliek) in gesprek over convenience

De kwaliteit van veel ‘gemaksproducten’ is de afgelopen jaren steeds beter geworden. Toch blijft koken vooral een ambacht. In sterrenrestaurant Basiliek in Harderwijk gaan eigenaar en sterrenchef Rik Jansma en zijn pupil Laurens Samsen het gesprek aan. Convenienceproducten, halffabricate...

Economie
Horeca 22.00 uur dicht, maximaal dertig gasten binnen

De horeca is verplicht om vanaf dinsdag 29 september de deuren om 22.00 uur te sluiten. Vanaf 21.00 uur mag er niemand meer naar binnen. In publieke ruimtes mogen nog maar maximaal 30 mensen samenkomen. In de buitenruimte gaat landelijk een maximum van 40 personen gelden voor bijeenkomsten. Daarbij ...

Achtergronden Vega
Eet Geen Dierendag: hoe vier jij het?

Elk jaar op 4 oktober vertroetelen we onze trouwe viervoeters. Het kan niet op: van extra lange wandelingen tot enorme botten, cadeautjes en zelfs hele taarten. Dit jaar viert Wakker Dier alweer voor de 10e keer Eet Geen Dierendag en maken we er ook voor onszelf een feestje van. We vieren deze bijzo...

Economie KHN
KHN pleit voor extra steunmaatregelen

De snelle toename in het aantal besmettingen was de aanleiding voor een extra persconferentie van premier Rutte en minister De Jonge vanavond. Het aantal coronabesmettingen blijft stijgen, het kabinet grijpt daarom landelijk keihard in. Opnieuw krijgt de horeca harde klappen. Aanvullend op de maa...

Achtergronden Tech
Horeca gebruikt relatief vaak online platformen

Circa 8 procent van de Nederlandse bedrijven met twee of meer werkzame personen gaf aan in 2018 online platformen te hebben gebruikt om hun goederen en diensten af te zetten. De belangrijkste redenen waren de toegang tot een grotere afzetmarkt (83 procent) en gemak (75 procent). Dit blijkt uit het o...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: