Minder verspilling in de keuken

13 mei 2014 |
Minder verspilling in de keuken<

Unilever helpt horecaondernemers om slimmer om te gaan met keukenafval. Voor de ecologisch en economisch bewuste chef-kok is er een speciale app ontwikkeld, die helpt met besparen in de keuken. Niet alleen goed voor onze leefwereld, maar ook voor uw portemonnee.

Strijd tegen verspilling
Het Europees Parlement riep 2014 uit als het jaar van de strijd tegen voedselverspilling. Unilever Food Solutions ontwikkelde begin dit jaar hiervoor een reeks handige tools, ‘Wise up on waste’. Vandaag stellen ze de applicatie ‘Stop Verspilling’ voor, specifiek gericht aan mensen in de foodservicemarkt.

20 procent minder verspilling
Het is een handige tool om efficiënter om te gaan met afval in de keuken en zo minder voedsel te verspillen. De voorgestelde menu’s verminderende afvalberg al met 20 procent.

Wat kan je doen met de applicatie?
Dankzij de applicatie ‘Stop verspilling’ kan een chef:

• bepalen hoeveel voedsel er verspild wordt in de
keuken
• bekijken wat de verschillen zijn in verspilling per
service (ontbijt, lunch, diner)
• week per week de vooruitgang van zijn team volgen
• berekenen hoe hij meer winst kan maken met 20 %
minder afval en minder verspilling
• de tips delen met zijn team
• handige tools downloaden die hij overal snel en
makkelijk kan gebruiken
• praktische tips lezen over voedselverspilling
• zich laten inspireren door recepten en video’s
• enz.

Welke stappen kan een chef-kok volgen?
In de eerste plaats laat de applicatie ‘Stop verspilling’ de chef onderzoeken hoeveel voedsel hij verspilt. Dan kan hij nagaan hoe en wanneer hij het meeste afval produceert. Hier onderscheidt de applicatie drie types van voedingsafval: het afval in de voorraad, het afval bij de voorbereiding en het afval op het bord.

Vervallen producten
Bij afval in de voorraad gaat het vooral over vervallen producten. Het afval bij de voorbereiding is het afval na het maken van de maaltijd en het afval op het bord zijn de etensresten die de klant op het bord laat liggen. Als de chef de tips hieronder volgt kan hij met een reeks handige tools, tips en recepten de voedselverspilling in zijn keuken verminderen. Een of twee maanden na het
begin van zijn experiment wordt de chef gevraagd om te onderzoeken hoeveel voedsel hij minder heeft verspild en hoeveel extra winst hij heeft gemaakt.

Een apart internetportaal
Bij het maken van de mobiele applicatie heeft
Unilever Food Solutions het portaal ‘Wise up on
waste’ ontwikkeld: een aparte ruimte op de site
www.ufs.com of rechtstreeks via ufs.com/waste.
Thijs Jacobs

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Wet- en regelgeving Bezorgen
Plotseling tekort van 2500 maaltijdbezorgers

Door een overnacht ingevoerde maatregel van staatssecretaris Tamara van Ark van sociale zaken zitten duizenden cafetaria’s, snackbars en frituren van de ene op de andere dag met een tekort van 2500 maaltijdbezorgers. Afgelopen maandag maakte Van Ark bekend dat maaltijdbezorgers voortaan min...

Blog
Blog Jeannine Sok: Respect? Ja graag!

De horeca is nu weer een maand open. De medewerkers zijn blij om weer gasten te mogen verwennen en in de watten te leggen, want dat is waar het vak om draait. Maar sommige gasten gaan over grenzen heen, die van de nieuwe wet, van jou en van de gastvrijheid. Respectloos, terwijl je als restaurant zo ...

Achtergronden Culinair
Mosselseizoen van start met grootste mosselpan ter wereld

Morgen, donderdag 2 juli, start het mosselseizoen met de verkoop van Zeeuwse bodemcultuurmosselen. Dit jaar als eerste exclusief verkrijgbaar bij Sligro. Vanuit de grootste mosselpan ter wereld werden de eerste bodemcultuurmosselen van het seizoen aangeboden aan JRE-chef Joppe Sprinkhuizen, chef van...

Awards Culinair
Tess de Groot wint Cas Spijkers Academie Trofee

Tess de Groot (22), examenstudent van de Cas Spijkers Academie vestiging Nijmegen, heeft als eerste vrouwelijke aankomend chef de Cas Spijkers Academie Trofee gewonnen. De uitreiking van de trofee vond plaats op dinsdag 30 juni bij Restaurant Witlof in Nijmegen en kwam als een verrassing. De wi...

Columns
Kan ik niet meedoen met die duurzame wijngaard van je?

Hoe vaak ik deze vraag afgelopen week niet heb gekregen... er is voldoende ruimte op Domein Bergen, en met meer stokken zouden we meer kunnen investeren in duurzaamheid en kwaliteit. En samen mooie dingen doen is natuurlijk veel leuker. We gaan dus in april 2021 een tweede wijngaard planten wa...

Bezorgen Achtergronden
15-jarige maaltijdbezorgers mogen niet meer de straat op

Frans van Rooij, directeur ProFri, vakvereniging Professionele Frituurders, schreef een brief aan Tamara van Ark, Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Zij maakte gisteren bekend dat het vanaf 1 juli (dat is morgen al!) niet meer is toegestaan om medewerkers jonger dan 16 jaar in te...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: