Minder verspilling in de keuken

13 mei 2014 |
Minder verspilling in de keuken<

Unilever helpt horecaondernemers om slimmer om te gaan met keukenafval. Voor de ecologisch en economisch bewuste chef-kok is er een speciale app ontwikkeld, die helpt met besparen in de keuken. Niet alleen goed voor onze leefwereld, maar ook voor uw portemonnee.

Strijd tegen verspilling
Het Europees Parlement riep 2014 uit als het jaar van de strijd tegen voedselverspilling. Unilever Food Solutions ontwikkelde begin dit jaar hiervoor een reeks handige tools, ‘Wise up on waste’. Vandaag stellen ze de applicatie ‘Stop Verspilling’ voor, specifiek gericht aan mensen in de foodservicemarkt.

20 procent minder verspilling
Het is een handige tool om efficiënter om te gaan met afval in de keuken en zo minder voedsel te verspillen. De voorgestelde menu’s verminderende afvalberg al met 20 procent.

Wat kan je doen met de applicatie?
Dankzij de applicatie ‘Stop verspilling’ kan een chef:

• bepalen hoeveel voedsel er verspild wordt in de
keuken
• bekijken wat de verschillen zijn in verspilling per
service (ontbijt, lunch, diner)
• week per week de vooruitgang van zijn team volgen
• berekenen hoe hij meer winst kan maken met 20 %
minder afval en minder verspilling
• de tips delen met zijn team
• handige tools downloaden die hij overal snel en
makkelijk kan gebruiken
• praktische tips lezen over voedselverspilling
• zich laten inspireren door recepten en video’s
• enz.

Welke stappen kan een chef-kok volgen?
In de eerste plaats laat de applicatie ‘Stop verspilling’ de chef onderzoeken hoeveel voedsel hij verspilt. Dan kan hij nagaan hoe en wanneer hij het meeste afval produceert. Hier onderscheidt de applicatie drie types van voedingsafval: het afval in de voorraad, het afval bij de voorbereiding en het afval op het bord.

Vervallen producten
Bij afval in de voorraad gaat het vooral over vervallen producten. Het afval bij de voorbereiding is het afval na het maken van de maaltijd en het afval op het bord zijn de etensresten die de klant op het bord laat liggen. Als de chef de tips hieronder volgt kan hij met een reeks handige tools, tips en recepten de voedselverspilling in zijn keuken verminderen. Een of twee maanden na het
begin van zijn experiment wordt de chef gevraagd om te onderzoeken hoeveel voedsel hij minder heeft verspild en hoeveel extra winst hij heeft gemaakt.

Een apart internetportaal
Bij het maken van de mobiele applicatie heeft
Unilever Food Solutions het portaal ‘Wise up on
waste’ ontwikkeld: een aparte ruimte op de site
www.ufs.com of rechtstreeks via ufs.com/waste.
Thijs Jacobs

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Culinair Internationaal Bocuse d'Or
17 deelnemers aan de Europese finale Bocuse d'Or Europe

Van 15 tot 16 oktober nemen 17 Europese landen deel aan Bocuse d'Or Europe in Tallinn, Estland om zich te kwalificeren voor de grote wereldfinale die plaatsvindt op 1 en 2 juni 2021 in Lyon (Frankrijk). Aanvankelijk hadden 24 landen zich aangemeld. Na de eerste selectie bleven er 20 over, er ...

Food trends
De Dessertclub creëert eerste zoete bitterbal van Nederland

Het eerste dessert only pop-up restaurant van Nederland, de Dessertclub, krijgt wegens het grote succes een vervolg. Op 1 oktober opent het restaurant opnieuw haar deuren in Apeldoorn met een compleet nieuw 7-gangen menu. De Dessertclub heeft daarvoor een bijzondere versie van een typisch Nederlands...

Drinks trends
Consument kiest voor bewustere drinks sinds de lockdown

Met dank aan de crisis waarin we ons nog steeds begeven, maken consumenten steeds bewustere keuzes. Maar hoe uiten de consumententrends van nu zich eigenlijk? Het is niet gek te concluderen dat de afgelopen periode en de situatie waarin we ons bevinden diepe sporen hebben achtergelaten. Niet alleen ...

Amsterdam Culinair
Taiko, in het Conservatorium Hotel, heropent en serveert Hiramasa Kingfish

Taiko, het bekroonde restaurant van Executive Chef Schilo van Coevorden, heropent op 30 september haar deuren voor hotelgasten en bezoekers. Na het succes van de Red King Crab, Wagyu, Wasabi en Soja menu’s, heeft het veelgeprezen modern-Aziatische restaurant van het Conservatorium hotel in Ams...

Nice 'n Easy
Zijn convenienceproducten ook gezond?

Convenienceproducten zijn een uitkomst voor de professionele keuken, vooral vanwege de tijdwinst die het gebruik ervan oplevert. Maar er zijn, bij overmatig gebruik van bepaalde soorten convenienceproducten, ook nadelen. Wieke van der Vossen, expert voedselveiligheid en etikettering bij het Voedings...

Awards Cocktails
Botanero verkozen tot beste cocktailbar van Nederland

Botanero Rotterdam is door mannenblad Esquire uitgeroepen tot Beste Nieuwe Cocktailbar van 2020. De vakjury van de jaarlijkse cocktailbarverkiezing prijst de Mexicaans-geïnspireerde cocktailbar ‘die laat zien waar de nieuwe Rotterdamse cocktailscene voor staat: cocktails van hoge kwalitei...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: