Michelinsterren: Topchef Margo Reuten wrijft over haar glazen bol

8 december 2017 | Thijs Jacobs

Op maandag 11 december worden de Michelinsterren weer uitgedeeld in Nederland, maar ongetwijfeld zullen er ook enkele chefs met een beteuterd gezicht de hoofdstad verlaten na de bekendmaking. Topchef Margo Reuten van tweesterrenrestaurant Da Vinci in Maasbracht heeft al veel uitreikingen meegemaakt en maakt zich niet zo druk: "Michelin kan uit een gekke hoek komen, uiteindelijk bepalen zij en niet wij." Een realistische uitspraak van de sympathieke chef .

Er is vast hoop op, of een stiekem verlangen naar, een derde ster? "Wie twee sterren heeft, kan er drie krijgen. Toch durf ik niet zomaar wat te roepen, want het kan heel zwaar zijn wanneer je een ster niet krijgt."

De glazen bol

Goed, we trekken de glazen bol uit de kast. Zijn er restaurants die absoluut een (extra) ster verdienen? Margo: "Hier in Limburg dicht ik Hotel Het Arresthuis absoluut kansen toe, zij verdienen wat mij betreft een ster. Datzelfde wordt al jaren geroepen over l'Atelier in Gulpen, en daar ben ik het mee eens. Die ster moet toch een keer vallen zou je denken?"

Wie verdient een derde ster?

Een derde ster is uniek, heel speciaal. Volgens Margo kan iedereen die twee sterren heeft, er drie krijgen. Toch maakt de één meer kans dan de ander. Wie is binnen Nederland de grootste kanshebber op die derde ster? "Jannis Brevet", zegt de gepassioneerde chef resoluut. "Ik gun het hem echt en meerdere collega's denken er net zo over. Hij heeft zo'n gedegen keuken, zulke unieke signature dishes en een enorme professionaliteit. Ik verwacht dat Inter Scaldes de grootste kanshebber is voor die derde ster."

Sterren behouden is lastig

Sterren behouden is lastig volgens Reuten: "Je pakt dat stukje vis ineens toch anders vast als je een ster hebt." Nu maar hopen dat de nieuwkomers dat stukje vis correct beetgepakt hebben het afgelopen jaar. De inspecteurs van Michelin nemen hun werk immers zeer serieus. "Toen je hier de laatste keer was, vertelde ik je over een inspecteur die net was langsgeweest. Daarna heb ik nog enkele keren een inspecteur op bezoek gehad. Hoe ik dat weet? Je merkt het aan de gerechten die ze bestellen, aan hun houding... Aan zoveel dingen eigenlijk, na al die jaren heb ik er een neus voor gekregen." Nu maar hopen dat die verfijnde neus dit jaar een derde ster ontvangt, het zou een kroon op het harde werken zijn. 

Lees hier het uitgebreide interview met Margo Reuten uit De Restaurantkrant, september 2017. 

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Opening
Amerikaanse franchiseketen Wayback Burgers gaat uitbreiden in Nederland

Sinds december 2018 is de Amerikaanse franchiseketen Wayback Burgers gevestigd in Nederland. Na ruim een jaar succesvol te hebben gedraaid, is Stefan Boers – Master Franchisehouder Nederland – klaar om de volgende stap te nemen in het realiseren van zijn ambitie; 10 nieuwe full service ...

Interview Longread
Interview: tijd voor meer vrouwen in de sterrenkeuken?

Vrouwelijke koks zijn nog (te) dun gezaaid, maar de aanstormende talenten Tess de Groot en Femke Klaassen, die bij respectievelijk Aan de Poel en De Librije werken, hebben een glansrijke toekomst in het verschiet. Ik spreek ze in De Librije, het driesterrenrestaurant in Zwolle en bespreek hun ervari...

Events
Horecava 2021 gaat hybride

Horecava verrijkt haar 65e editie, die plaatsvindt van 11 – 14 januari 2021 in RAI Amsterdam, met een online programma. Het evenement zal in aangepaste vorm face-2-face, volgens de COVID-19 richtlijnen, én virtueel live zijn. De vakbeurs, die foodservice professionals al jaren met elkaa...

Awards
Beachclub Lekker uit Vrouwenpolder Beste Paviljoen van 2020

Donderdag 30 juli werden de jaarlijkse prijzen voor het Beste Paviljoen en het Schoonste Strand van Nederland uitgereikt. De prijs voor het Schoonste Strand van Nederland ging naar Ameland. En voor het eerst mocht de jury zelfs een tien toekennen voor de schoonheid van dit strand. Friesland had met ...

Opening
Sterrenzaak opent bistro: Bistro TWO in Roermond

Begin september mag de gezellige Limburgse stad, Roermond een nieuwe top bistro verwelkomen op de Roerkade. Waar de brasserie van het luxe Hotel Dux eerder gevestigd was, zal binnenkort een nieuwe wind, genaamd Bistro TWO, waaien. Bethany DeLong en Edwin Soumang, eigenaars van het met een Micheli...

Economie
McDonalds ziet omzet in 2019 verdriedubbelen

De omzet van McDonald’s bezorgservice McDelivery is in 2019 verdriedubbeld ten opzichte van 2018. Deze groei zet in 2020 verder door. Hiermee plukt McDonald’s de vruchten van haar strategie om in te spelen op de snelgroeiende bezorgmarkt. De uitrol van deze service is de afgelopen maa...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: