Michelin: nu 486 sterrenzaken in Europa

10 maart 2016 |
Michelin: nu 486 sterrenzaken in Europa

Restaurantgids Michelin presenteerde gisteren de Michelin Guide Main Cities of Europe 2016. Deze gids bevat de beste hotels en
restaurants in 44 grote steden, verspreid over 20 Europese landen.

Enorme groei van kwalitatief hoogstaande restaurants
"In een kleine tien jaar is de selectie van gastronomische restaurants in de grootste steden van Europa enorm gegroeid", aldus Michael Ellis, international director van de Michelin gidsen. "Het aantal restaurants dat kwalitatief hoogstaand eten aanbiedt is in tien jaar gegroeid van 242 (2006) naar 486 (2016)." Dit staat gelijk aan een groei van maar liefst 115 procent.

Groei
In Berlijn zijn er momenteel 19 sterrenrestaurants. In 2006 waren dit er nog maar 9. In Londen is het aantal sterrenrestauratns bijna verdubbeld van 32 naar 63 en ook andere Europese metropolen als Brussel, Turijn, Amsterdam, Parijs en Zurich kenden een enorme groei.

Restaurants met één ster
Wat vooral opvalt, is de explosie van éénsterrenzaken in de grote steden. Dit aantal is gegroeid van 188 in 2006 naar 414 dit jaar.

Drie sterren
Vijf restaurants in deze gids zijn bekroond met drie sterren. Dit zijn Le Cinq en Alain Ducasse au Plaza Athénée in Parijs, Geranium in Copenhagen, The Table Kevin Fehling in Hamburg and Maaemo in Oslo. Dit brengt het totaal aantal driesterrenrestaurants in deze gids op 19.

Twee sterren
15 restaurants zijn voor de eerste keer bekroond met twee steren. Waaronder Mraz&Sohn in Wenen, Ikarus en SENNS in Salzburg, vijf zaken in Parijs en twee in londen. Dit brengt het totale aantal tweesterrenzaken op 88.

Eén ster
48 restaurants hebben één ster veroverd. Field in Praag heeft onder meer één ster verdient, wat het totaal van de stad op drie sterren brengt. Senses in Warschau is ook bekroond met een ster, waardoor er nu twee sterrenzaken in de stad zijn. Costes Downtown heeft ook een ster gekregen, wat het totaal aantal sterrenzaken in de Hongaarse hoofdstad op vijf brengt.

Opkomende steden
Redacteur Rebecca Burr is enthousiast over de sterrenregen. "Het is geweldig om te zien dat zoveel nieuwe sterren zijn gegeven aan zaken in opkomende steden. In totaal telt de editie van 2016 1333 hotels en 2312 restaurants."

Bib Gourmand
Ten slotte zijn 55 restaurants dit jaar voor het eerst bekroond met een Bib Gourmand, wat het totaal brengt op 296.

Christel Tuin

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Wet- en regelgeving Corona
Kabinet breidt steun- en herstelpakketten uit

Door het verlengen van de lockdown en de invoering van de avondklok heeft het demissionair kabinet besloten de steun- en herstelpakketten uit te breiden. Met deze uitbreiding van het pakket is een totaalbedrag gemoeid van 7,6 miljard euro. De verruimingen gelden voor het eerste en tweede kwartaal va ...

Corona
Download: werkgeversverklaring avondklok

In heel Nederland geldt vanaf zaterdag 23 januari een avondklok. Dat betekent dat iedereen tussen 21.00 uur ’s avonds en 04.30 uur ’s ochtends binnen blijft. Voor het werk mogen mensen wel de straat op. Het bezorgen van maaltijden is toegestaan mits de bezorger zowel een 'Werkgev ...

Mensen
JRE-Nederland gaat samenwerken met Maxxium, Ninaber van Eyben en Chef's Farm

Op 13 januari j.l. was Restaurant Villa la Ruche in Voorburg de locatie waar Voorzitter Marko Karelse met trots namens het bestuur de overeenkomst tekende met de nieuwe JRE Partner Maxxium. Vanuit Maxxium was Etienne Hoek aanwezig om de overeenkomst te tekenen. Uiteraard werd er getoost op een mooie ...

Wet- en regelgeving Corona
Avondklok 23 januari van kracht

Het demissionair kabinet wil de verwachte avondklok in gaan voeren. Dat maakte premier Rutte op de persconferentie van woensdag 20 januari bekend. Donderdag 21 januari debatteerde het kabinet over de invoering met de Tweede Kamer. De Kamer steunde het het besluit, waardoor de avondklok vanaf zaterda ...

Interview Longread
BookDinners: van reserveringsplatform naar online marketingpartner voor restaurants

Inmiddels is het platform van BookDinners bij veel restaurateurs bekend, maar niet iedereen weet dat de propositie van het bedrijf is verschoven. Niet alleen vanwege corona, vertelt Paul Wiertz van BookDinners: “Al in eind 2019 waren we bezig met ons nieuwe model, gericht op de ideale online g ...

Wet- en regelgeving Interview
Let op: wijzigingen in de wetgeving voor de horeca

Op het kantoor van Catch Legal werken juristen aan allerhande kwesties die betrekking hebben op bestuursrecht en omgevingsrecht. Binnen dit domein vallen veel zaken die voor horecaondernemers van belang zijn, want bijna alles waarbij je te maken krijgt met de overheid, valt hierbinnen. Van verbouwin ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: