Michelin: nu 486 sterrenzaken in Europa

10 maart 2016 |
Michelin: nu 486 sterrenzaken in Europa

Restaurantgids Michelin presenteerde gisteren de Michelin Guide Main Cities of Europe 2016. Deze gids bevat de beste hotels en
restaurants in 44 grote steden, verspreid over 20 Europese landen.

Enorme groei van kwalitatief hoogstaande restaurants
"In een kleine tien jaar is de selectie van gastronomische restaurants in de grootste steden van Europa enorm gegroeid", aldus Michael Ellis, international director van de Michelin gidsen. "Het aantal restaurants dat kwalitatief hoogstaand eten aanbiedt is in tien jaar gegroeid van 242 (2006) naar 486 (2016)." Dit staat gelijk aan een groei van maar liefst 115 procent.

Groei
In Berlijn zijn er momenteel 19 sterrenrestaurants. In 2006 waren dit er nog maar 9. In Londen is het aantal sterrenrestauratns bijna verdubbeld van 32 naar 63 en ook andere Europese metropolen als Brussel, Turijn, Amsterdam, Parijs en Zurich kenden een enorme groei.

Restaurants met één ster
Wat vooral opvalt, is de explosie van éénsterrenzaken in de grote steden. Dit aantal is gegroeid van 188 in 2006 naar 414 dit jaar.

Drie sterren
Vijf restaurants in deze gids zijn bekroond met drie sterren. Dit zijn Le Cinq en Alain Ducasse au Plaza Athénée in Parijs, Geranium in Copenhagen, The Table Kevin Fehling in Hamburg and Maaemo in Oslo. Dit brengt het totaal aantal driesterrenrestaurants in deze gids op 19.

Twee sterren
15 restaurants zijn voor de eerste keer bekroond met twee steren. Waaronder Mraz&Sohn in Wenen, Ikarus en SENNS in Salzburg, vijf zaken in Parijs en twee in londen. Dit brengt het totale aantal tweesterrenzaken op 88.

Eén ster
48 restaurants hebben één ster veroverd. Field in Praag heeft onder meer één ster verdient, wat het totaal van de stad op drie sterren brengt. Senses in Warschau is ook bekroond met een ster, waardoor er nu twee sterrenzaken in de stad zijn. Costes Downtown heeft ook een ster gekregen, wat het totaal aantal sterrenzaken in de Hongaarse hoofdstad op vijf brengt.

Opkomende steden
Redacteur Rebecca Burr is enthousiast over de sterrenregen. "Het is geweldig om te zien dat zoveel nieuwe sterren zijn gegeven aan zaken in opkomende steden. In totaal telt de editie van 2016 1333 hotels en 2312 restaurants."

Bib Gourmand
Ten slotte zijn 55 restaurants dit jaar voor het eerst bekroond met een Bib Gourmand, wat het totaal brengt op 296.

Christel Tuin

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Corona
De terrasactie van 2 maart in beeld

Eemhof Watersport & Beachclub uit Zeewolde plaatste dit bericht vanmiddag op Instagram met de tekst: "Wat zouden we het terras weer graag gevuld hebben! Wij zijn ervan overtuigd dat wij als horeca dit op een veilige en verantwoorde manier kunnen doen." Foto: Instagram Eemhof Watersport & Beachclub. ...

Interview Longread
Terras niet open: ''De belangstelling was simpelweg te groot''

Elsemiek Platschorre van Café de Pineut op het Museumplein in Ede wilde oorspronkelijk haar terras vandaag openen, maar zag daar vanaf toen bleek dat er wel heel veel reserveringen en reacties binnenkwamen. "De belangstelling was overweldigend; meer dan 500 bevestigde reserveringen, tall ...

Achtergronden
Eigenaar Stadsvilla Sonsbeek neemt buurman De Palatijn over

De Arnhemse horecaondernemer Kees Bouwhof, bekend van Stadsvilla Sonsbeek, is sinds vandaag ook eigenaar van het nabijgelegen horeca-etablissement De Palatijn. Dankzij deze uitbreiding kan de Stadsvilla, ook bekend als ‘de Witte Villa’, onder andere haar aanbod als officiële trouwlo ...

Corona
Terrasactie gaat door, maar er wordt niet geserveerd

Op dinsdag 2 maart geeft een grote groep horecaondernemers gehoor aan de oproep van Johan de Vos om de terrassen buiten uit te stallen. De actie krijgt een ludiek karakter; de terrassen worden wel opgezet, maar geserveerd wordt er niet. Dat meldt De Telegraaf. Johan de Vos is horecaondernemer in ...

Horeca naar de stembus deel 3; PVV

Op 17 maart gaat Nederland naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezingen. In aanloop naar die verkiezingen analyseert de redactie van De RestaurantKrant wat de grote politieke partijen voor ondernemend Nederland in hun verkiezingsprogramma hebben staan. Het zijn roerige tijden voor horecaondernem ...

Interview Corona
"Mijn terras open op 2 maart? Nee, dat levert alleen negatieve aandacht op"

Een actiegroep van 65 KHN-afdelingen heeft collega-horecaondernemers opgeroepen om op 2 maart de terrassen te openen. Dat ligt gevoelig, want de keerzijde van een dergelijke actie kan zijn dat het negatieve aandacht voor de branche oplevert. Monique van Klaveren is eigenaresse van Café d&rsqu ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: