Michelin neemt drie restaurants op in gids voor januari 2024

Auteur: redactie
Michelin Gastronomie 24 januari 2024
Michelin neemt drie restaurants op in gids voor januari 2024 Foto: Michelin (2023)

Elke maand maken de inspecteurs van Michelin Nederland een drietal restaurants bekend die hun intrede doen in de Nederlandse versie van de bekende gids. Deze nieuwe restaurants krijgen meteen een persoonlijke pagina op de website en de app van de Michelin Gids en zijn makkelijk te herkennen aan het ‘Nieuw’-symbool. Of deze restaurants ook een Michelinster, een groene ster of een Bib Gourmand krijgen wordt tijdens de jaarlijkse Sterrenceremonie, die dit jaar plaatsvindt op 7 oktober in Maastricht, onthuld.

De Michelininspecteurs hebben voor januari 2024 de volgende drie nieuwe restaurants geselecteerd:

De Etalage, Geleen

“Mannenmode heeft plaats gemaakt voor deze gezellige bistro met een vleugje Parijse charme. Achter de kachel staat een jong team met ervaring in mooie huizen, dat merkt u aan het bord. Zo zetten ze de bekende associatie van kalfszwezerik en ui naar hun hand met speelse texturen en een beurre blanc met een toets van gekaramelliseerde ui als verfijnde basis”, valt op de website van Michelin te lezen. “Deze chefs weten goed hoe wereldse smaakmakers nuance toevoegen. Ze serveren zowel voor de lunch als het diner een menu (keuze tussen drie, vier en vijf gangen), de à la carte is voor het diner dan weer meer bewerkt dan voor de lunch. En als u ’s namiddags in het centrum van Geleen bent, loopt u toch even binnen voor een drankje en enkele bites?”

Het Arsenaal 1309, Doesburg

“Björn de Waal heeft een bijzondere relatie met groenten en fruit. Hij haalt ze zo lokaal mogelijk en laat hen de hoofdrol spelen in zijn creatieve keuken. Denk aan mandarijn in combinatie met gekonfijte kumquat, een luchtige espuma van mais, krokante aardappelkaantjes en zwarte truffel. De chef kookt bijvoorbeeld ook graag met wild, al spelen de groentegarnituren ook in die gerechten een voorname rol. Hij deed onder meer ervaring op bij groene Michelinster Bolenius, waar hij de visie van Dutch Cuisine leerde appreciëren. Dat merkt u aan de keuze om te koken met vooral Nederlandse producten. Een bezoek aan de pittoreske Hanzestad Doesburg is niet volledig zonder een etentje in dit voormalige klooster, een prachtige mix van oud en nieuw”, oordeelt Michelin.

Savour, Haren

“Trijntje en Jaap brengen extra leven in dit geanimeerde dorp net buiten Groningen. U kent ze misschien nog van Gastrobar Bij Jaap in Assen, waar ze werden onderscheiden met een Bib Gourmand. Ze ontvangen u op hun nieuwe adres nog even hartelijk en staan steeds klaar met raad en daad. Chef Jaap wordt in de keuken ondersteund door jonge enthousiastelingen, en dat merkt u. Hun keuken is doordacht, verfijnd en technisch. Mooi rosé gegaarde filet van hert geven ze bijvoorbeeld extra nuances door het vlees te combineren met rode biet en vlierbloesem in diverse gedaantes. Er zitten leuke ideeën achter de menu’s van Savour (keuze tussen vier, vijf en zes gangen, ook een groentemenu beschikbaar). Je zou voor minder enthousiast worden!”, sluit Michelin af.

Blijf op de hoogte!

Wil jij op de hoogte gehouden worden van het laatste restaurantnieuws en twee keer per week de digitale nieuwsbrief van De RestaurantKrant ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief.

Overig nieuws