Michelin deelt drie nieuwe restaurants in de Michelin Gids Nederland

Auteur: Redactie
Michelin 24 mei 2023
Michelin deelt drie nieuwe restaurants in de Michelin Gids Nederland Foto: Michelin (2023)

Elke maand maken inspecteurs van Michelin enkele restaurants bekend die hun intrede maken in de Michelin Gids Nederland. De restaurants krijgen meteen een persoonlijke pagina op de website en de app en zijn te herkennen aan het ‘Nieuw’ symbool. Of zij dan ook een Michelinster, Bib Gourmand of groene ster krijgen, wordt pas tijdens de jaarlijkse Sterrenceremonie onthuld.

Voor nu hebben de inspecteurs de volgende tien restaurants geselecteerd: 

Blumé, Groningen

"Herkenbare smaken zijn de corebusiness van Blumé, maar dan ietwat anders dan u verwacht. Aardpeer om een chocoladedessert een aardse toon te geven, kardemom voor kruidige diepgang bij knolselderij: de chef weet met zijn out of the box ideeën spanning te koppelen aan vakkundige bereidingen. Zo weet hij ossenhaas mooi saignant te bakken, geeft hij het vlees extra power met een verfijnde bruine fond en spelen garnituren als een uitgeholde ui met uiencrème en aardappelmousseline zeker hun rol. Rep u dus naar deze elegante zaak aan de rand van het Groningse stadscentrum om het meergangenmenu te ontdekken", aldus Michelin over restaurant Blumé.

Goyvaerts, Eindhoven

Ook over restaurant Goyvaerts is Michelin te spreken: "Jip, Yelle en Jesse Goyvaerts hebben zich gevestigd in Domusdela, een voormalige kerk hartje Eindhoven die zijn sereniteit heeft behouden. De moderne inkleding met Scandinavische details – de wijnkast is een eyecatcher – sluit daar mooi bij aan. De broers mixen internationale creativiteit en Franse finesse met Japanse smaakmakers. Met zoete sojasaus gelakte knolselderij sublimeren ze bijvoorbeeld door er een crème van knolselderij bij te serveren die is versterkt met een pittige kruidenmix, geassocieerd met een kruidige emulsie van een beurre blanc met salie en een vinaigrette van kervel. Deze vegetarische bereiding toont aan hoe de chefs een fijn evenwicht weten te bereiken tussen zoete/zoute/kruidige nuances. Goyvaerts, dat is power op het bord!"

Rozewied, Kortgene

Het derde en laatste restaurant dat deze maand door Michelin wordt gedeeld is Rozewied in Kortgene. "Rozewied, klaproos in het Zeeuws, is het verhaal van Ferdy en Noëmie. Ze doen alles met z’n tweetjes in dit eeuwenoude pand dat ze met respect voor het verleden hebben opgefrist. Klassieke combinaties tonen zich op het bord van hun moderne kant. Denk aan de associatie van lam en look, maar dan met de lichtheid en speelsheid die gasten vandaag verwachten. Een warme ballotine met vulling van kip krijgt dan weer morilles naast zich en een geraffineerde kippenvelouté die is versterkt met vin jaune, wat een intens en diepgaand resultaat oplevert. De chefs van Rozewied zetten graag de Europese terroir in de verf, met een lichte voorkeur voor vis en aandacht voor elegante sauzen."

Blijf op de hoogte

Wil jij op de hoogte gehouden worden van het laatste restaurantnieuws en twee keer per week de digitale nieuwsbrief van De RestaurantKrant ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief.

Overig nieuws