Menno Post geïnaugureerd als 144ste Meesterkok

24 januari 2017 | Roy Spijker

Chef-kok Menno Post van De Bokkedoorns in Overveen is geïnaugureerd tot SVH Meesterkok. Hij is daarmee de 144ste kok die deze titel mag dragen.

Menno Post had Meesterkok Michel van der Kroft van 'Nonnetje in Harderwijk gevraagd als Inaugurator. Michel roemde Menno's doorzettingsvermogen, discipline, nieuwsgierigheid, liefde voor het vak en creativiteit. Michel noemde het knap hoe Menno rekening heeft gehouden met de vaste gasten van De Bokkedoorns, maar langzaamaan ook zijn eigen stempel op de keuken heeft gedrukt. 

Michelf van der Kroft had voor Menno ook een bijzonder cadeau. "Bij mijn inauguratie in 2005 kreeg ik van mijn inaugurator Constant Fonk zijn Escoffier. Dat betekende heel veel voor mij. Daarom wil nu graag mijn Escoffier overdragen aan jou, als symbool voor het doorgeven van deze mooie titel aan de nieuwe generatie SVH Meesterkoks”, aldus Van der Kroft.

Geheimen

Voordat Menno Post begin 2013 overstapte naar De Bokkedoorns, werkte hij meer dan tien jaar bij Ron Blaauw Restaurant in Ouderkerk aan de Amstel. Menno: “Daar heb ik mij met jongens als Stefan van Sprang, André Gerrits, Egon van Hoof en Joris Bijdendijk ontwikkeld. Samen vechten voor de top en elkaar beter maken.” Een andere persoon die belangrijk was voor zijn ontwikkeling is Cas Spijkers. “Hij heeft echt het vuur in mij aangestoken om alles uit het vak te halen, maar wel op een manier dat je er ook heel veel plezier van hebt. Hij heeft me ook geïnspireerd om voor SVH Meesterkok op te gaan.Tijdens mijn loopbaan heb ik veel met SVH Meesterkoks gewerkt. Ik keek er naar op hoe geweldig het is om door hard te werken die titel te behalen, wetende dat het niet voor iedereen is weggelegd. Dat maakt het nog mooier. Nu ik SVH Meesterkok ben, wil ik het voortouw nemen om het ambacht en echte vakmanschap hoog te houden en het bij te brengen aan de jongere generatie koks. Zij hebben chefs nodig die de geheimen van de keuken met ze willen delen.” Maar naast al zijn werkzaamheden vindt Menno ook thuis zijn belangrijk. “Ook daar ontwikkel je je als mens en dat proef je terug in mijn keuken.”

SVH Meestertitels

SVH beheert namens de horecabranche sinds 1980 de zes SVH Meestertitels (SVH Meestergastheer, Meesterhorecaondernemer, Meesterijsbereider, Meesterkok, Meesterschenker en Wijnmeester). Het is de hoogste graad van vakbekwaamheid die iemand in de horeca kan behalen. SVH Meesters leveren een grote bijdrage aan het imago van het betreffende vak en stimuleren professionals om het beste uit zichzelf te halen. De Meestertitels zijn inmiddels een keurmerk geworden, een begrip dat niet meer is weg te denken uit de Nederlandse horeca.

Fotobijschrift: v.l.n.r. Cees Helder, Michel van der Kroft, Hanneke Westland, Menno Post en Dennis Kuipers

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Economie
Nederlandse economie krimpt historisch met 8,5 procent

Volgens de eerste berekening van het CBS, op basis van nu beschikbare gegevens, is het bruto binnenlands product (bbp) in het tweede kwartaal van 2020 met 8,5 procent gedaald ten opzichte van een kwartaal eerder. Een dergelijke krimp is niet eerder door het CBS gemeten. De daling van het bbp in h...

Opening Utrecht
Liemès Food District zoekt gepassioneerde chefs

Dit najaar opent Liemès Food District haar deuren in het iconische gebouw The Wall in Utrecht. Hier bereiden gepassioneerde chefs van elf verschillende keukens de lekkerste gerechten. Voor dit nieuwe horecaconcept is Liemès op zoek naar ambitieuze chefs met een passie voor goed eten. Z...

Wijn Rotterdam
Net open: wijnbar met meer dan 70 wijnen per glas en tappen doe je zelf

Blijdorp is binnenkort een hotspot rijker. In september opent Walsjérôt haar deuren op het Bentinckplein in Rotterdam. De wijnbar werkt volgens een uniek concept waarbij je je eigen wijn kan tappen. Met de keuze voor een slok, een heel of een half glas van meer dan 70 wijnen kunnen zowe...

Opening Utrecht
Nieuwste horecalocatie van Utrecht geopend

Drukke dagen in de keuken, nieuwe soepproevers en een volgeboekt hotel: de opening van Utrechts eerste soepbar Soep-er, én van de negen sfeervolle kamers van het bovengelegen logement Petit Beijers is een feit. Op zondag 12 juli openden horecaondernemers Janine en Tom hun deuren aan Vismarkt ...

Culinair Wijn
Sterrenrestaurant Da Vinci lanceert eigen wijn van Limburgse wijndomeinen

Sterrenrestaurant Da Vinci in Maasbracht heeft een bijzondere Limburgse wijn gelanceerd. De witte wijn is gemaakt van Chardonnay van Wijngaard Kruisboom en van Souvignier Gris van Wijndomein St. Martinus. De ‘Cuvée Da Pé’ is gevinifieerd door Stan Beurskens van St. Martinus...

Economie Achtergronden
Inkomsten restaurants en cafés in juli nog ruim 10% lager dan vorig jaar

Restauranthouders kregen in juli gemiddeld 11% minder inkomsten bijgeschreven dan in dezelfde maand een jaar eerder. Bij café-eigenaren was dit 13%. Dit blijkt uit onderzoek van Knab. De online bank analyseerde geanonimiseerde transactiedata van 167.000 zakelijke klanten. Ondanks de vers...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: