Meer parmaham geproduceerd in 2016

17 mei 2017 | Roy Spijker

De Parmahamproducenten sloten 2016 af met een productie van 8,7 miljoen hammen tegen 8,4 miljoen in 2015, een stijging van 2.8%. De export bedroeg 17,3 miljoen kilogram en had een waarde van 280 miljoen Euro, een stijging van 1,2%. Door een verbetering van het marktevenwicht verminderden de voorraden en herstelden de markt prijzen ten opzichte van 2015.

Italië blijft, ondanks een lichte terugval van de binnenlandse consumptie (-2%) met een aandeel van 68% van de productie de belangrijkste afzetmarkt. In de export is dee EU met een aandeel van 61% het belangrijkste afzet gebied.

Verenigde Staten belangrijkste exportmarkt
Belangrijkste exportmarkt is de VS met een aandeel van 26 % in de export. Na de VS zijn Frankrijk (met een export aandeel van 18%), Duitsland (14%) en Engeland met 11% de belangrijkste afzetlanden. Nederland neemt binnen de EU met een exportaandeel van 2,1% een zesde plaats in en had van de belangrijkste afzetlanden - met een stijging van 12,2 % in 2016 - de hoogste groei.

“We hebben onszelf een ambitieus doel gesteld”, aldus Vittorio Capanna, voorzitter van het Parmaham Consortium “ en dat is de export op korte termijn over de 3 miljoen hammen te krijgen. De concurrentie op de wereldmarkt zien we als een uitdaging en is nog niet voor alle producenten haalbaar, maar als branche worden we gestimuleerd door de uitstekende resultaten tot zover. We moeten niet vergeten dat we - slechts 10 jaar geleden - blij waren met de export van 2 miljoen hammen. Dit moedigt aan om ons groeiplan door te zetten. Parmaham is uitgegroeid tot een toonaangevend merk op de internationale delicatessenmarkten.“

Voorgesneden Parmaham
De productie van voorgesneden ham stabiliseerde zich met een totaal van 79 miljoen pakjes in 2016, mede door een kleine terugval van de binnenlandse markt die 24% van de productie opneemt. Dit werd gecompenseerd door een lichte groei in de exportmarkten. Het aandeel van voorgesneden Parmaham in de totale export bedroeg circa 43%. De afzet hiervan vindt vooral in de EU plaats (circa 54% van de totale voorgesneden export). In Engeland wordt Parmaham het meest voorverpakt verkocht (86% van de totale export naar de VK), in Nederland ligt dat percentage op 68%. Buiten Europa schommelt het aandeel Parmaham dat voorverpakt verkocht wordt tussen circa 5% en 10% van de totale export.

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

10 jaar De RestaurantKrant
10 jaar De RestaurantKrant: de opkomst van de foodtruck

De RestaurantKrant bestaat tien jaar. In deze rubriek blikken we terug op een decennium vol nieuws, trends en diepte-interviews. We halen elke week spraakmakende verhalen uit de oude doos weer naar voren. Deze week geen interview, maar een verhaal over de opkomst van foodtrucks. Want hij is nu a...

Verkiezingen Vegetarisch Veganistisch
Vegetarische Slager wint New Food Challenge van RVO

De Vegetarische Slager is een van de winnaars in de New Food Challenge die is uitgeschreven door de Nederlandse overheid om nieuwe voedseloplossingen te bedenken op weg naar een meer plantaardige samenleving, in het kader van het behalen van klimaatdoelen en het vormgeven van een duurzaam voedselbel...

Regelgeving
Staatssecretaris Blokhuis en wethouder Everhardt starten landelijke actie NIXzonderID

Staatssecretaris Blokhuis en wethouder Everhardt starten landelijke actie NIXzonderID Staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) ervaart zelf in de horeca hoe lastig het is om de leeftijd van jongeren in te schatten. De landelijke actie NIXzonderID is vandaag gestart door staatssecretaris Paul Blokhuis (V...

Hotel Restaurant
Amrâth Grand Hotel de l’Empereur geeft restaurant hippe make-over

Goed, puur eten voor een vriendelijke prijs in een informele sfeer. Dat is de weg die Amrâth Grand Hotel de l’Empereur inslaat na heropening van haar vernieuwde Grand restaurant begin april. Een hip en modern interieur, een veelzijdige kaart met een combinatie van streek- en internationa...

Events
'BBB on-tour' van start

Nog 144 dagen. Dan begint de 64ste editie van de zuidelijkste horecavakbeurs van Nederland. Van 8 tot en met 10 oktober wordt in Maastricht de BBB gehouden. De kick-off vond vanochtend plaats in Breda bij Satelliet. Tijdens de 'BBB-on tour' geeft de organisatie (potiëntele) standhouders...

Amsterdam Culinair
Culinaire carrousel in Waldorf Astoria Amsterdam

Het wordt een onvergetelijke zomer in Waldorf Astoria Amsterdam. De succesvolle Summer Afternoon Tea krijgt dit jaar een zinnenprikkelend vervolg. Het hotel neemt gasten mee terug in de tijd met een carrousel vol heerlijkheden die herinneren aan zomerse strandattracties en circusacts. Neem plaats in...

Meer nieuws

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2018 - Uitgeverij PS

Uitgave door: