Meer kerstreserveringen voor de horeca

16 december 2010 |
Meer kerstreserveringen voor de horeca<

De komende kerstdagen mag de horeca rekenen op meer bezoeken dan de voorgaande jaren. Van gezellige kerstborrel in het café tot culinaire hoogstandjes. De mensen zoeken de warmte en gastvrijheid van de horeca op de komende Kerst. Ruim 14% van de Nederlanders zegt van plan te zijn met de kerstdagen buiten de deur te eten. Dat komt neer op 1,5 miljoen kerstdiners die in de horeca worden genuttigd.

Arrangementen in trek
In veel hotels en restaurants wordt er al volop geboekt en zijn totaalarrangementen zeer in trek. "Blijkbaar hebben de mensen even genoeg van de crisis en willen onbezorgd genieten deze kerstdagen", aldus Lodewijk van der Grinten, directeur van Koninklijke Horeca Nederland.

100.000 meer boekingen in restaurants
Elk jaar presenteert Koninklijke Horeca Nederland de verwachtingen voor de kerstdagen. Deze metingen worden uitgevoerd door Foodstep in samenwerking met het bedrijfschap Horeca en Catering onder consumenten van 16 tot 65 jaar.
Ongeveer 8% van de Nederlanders heeft al gereserveerd in de horeca. Vorig jaar was men terughoudender, toen lagen de reserveringen een vol procentpunt lager. "Het vertrouwen in de economie groeit gestaag en iedereen wil ontspannen genieten met Kerst", aldus Van der Grinten. De restaurants hebben op dit moment al ruim 100.000 boekingen meer vastliggen dan vorig jaar. Het lijkt erop dat mensen zichzelf willen verwennen met een onbezorgde en ontspannen Kerst.

Trends
Volgens het NBTC gaat van de 350.000 Nederlanders die in eigen land op vakantie gaan tijdens de Kerst circa 30% naar een hotel. Veel hotels bieden arrangementen aan voor een totaalprijs. Restaurateurs bieden naast de feestelijke uitgebreide diners, ook steeds meer menu's aan die eenvoudig thuis zijn te bereiden. De Chinese restaurateurs hebben speciaal voor deze Kerst een Innovatief Kerstmenu voorbereid in samenwerking met Chinese Meesterkoks. Voor de ijssalons zijn traditioneel de ijssmaken als mokka, hazelnoot, chocola en vanille-ijstaarten zeer in trek. De Chinese wokrestaurants ontvangen met de Kerst vriendengroepen of grote families, die samen zorgeloos genieten van mooie buffetten.

Hoge verwachtingen
Waarschijnlijk hebben de hoge verwachtingen ook te maken met het feit dat kerstmis dit jaar op zaterdag en zondag wordt gevierd. Met dit vooruitzicht kan de verbetering van omzetten in horecabedrijven zich doorzetten. Omzetcijfers van het CBS laten in het 3e kwartaal van dit jaar voor het eerst een lichte stijging zien ten opzichte van dezelfde periode in 2009.

Frank Lindner

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

KHN
KHN: Demonstratie op de Dam klap in het gezicht voor horecaondernemers

De algemeen directeur van KHN, Dirk Beljaarts, noemt de demonstratie gisteren op de Dam in Amsterdam een klap in het gezicht voor horecaondernemers. Gisteravond kwamen duizenden mensen op de Dam bijeen om te demonstreren tegen racisme. “Het valt niet te rijmen met het beleid dat de afgelopen m...

Michelin Verbouwen
Beluga Loves You zet verbouwing in: 1 augustus weer open

Afgelopen weken is Beluga Loves You net als zovelen in de weer geweest met het zoeken naar de juiste vertaling van 'het nieuwe normaal'. Servais Tielman: "Wij zijn tot de conclusie gekomen dat we dat onmogelijk kunnen combineren met hoogwaardige gastronomie, een topbeleving en een onged...

Opening Coronacrisis
Liveblog 2: Yessss! Wij gaan weer open!!

Niet alleen in Utrecht hoorde je een zucht van verlichting. Maar ook in en op andere plaatsen in Nederland slaakte de horeca een vreugdekreet(je). We mogen weer. We zijn er klaar voor en nu maar hopen dat de gasten komen. Want ook onder horecaondernemers is er de zorg of gasten niet eerst even de ka...

Coronacrisis
Liveblog 1: Yesss!! Wij gaan weer open!!

Liveblog. Wij hebben er zin! Wij zijn er klaar voor! Dat is wat Utrechtse horecaondernemers ons vanochtend vol enthousiasme vertelden. De redactie van Lunchroom, De RestaurantKrant en de CaféKrant is vandaag in het land en doet verslag van de eerste dag dat de horeca na maanden weer open mag. Ti...

Coronacrisis
Laat ons jouw horecazaak zien: 1,5 meter-economie in de horeca

Maandag 1 juni, tweede pinksterdag 2020, stroomde de terassen in Nederland weer vol. Na een verplichte sluiting van tien weken, slaakte de horeca een zucht van verlichting. 'We mogen weer', was de tendens in een zonovergoten Nederland. Blij ondernemers verwelkomden hun gasten met een bre...

Amsterdam Coronacrisis
Sterrenrestaurant Restaurant 212 introduceert luxueuze dinerboxen 

Het Amsterdamse Restaurant 212 brengt fine dining experiences naar mensen thuis met het nieuwe concept ‘212 at home’. Vanaf nu kun je culinair hoogstaande dinerboxen bestellen via de website en laten thuisbezorgen, bereid door de bekende topchefs Richard van Oostenbrugge en Thomas Groot....

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: