Meer kerstreserveringen voor de horeca

16 december 2010 |
Meer kerstreserveringen voor de horeca

De komende kerstdagen mag de horeca rekenen op meer bezoeken dan de voorgaande jaren. Van gezellige kerstborrel in het café tot culinaire hoogstandjes. De mensen zoeken de warmte en gastvrijheid van de horeca op de komende Kerst. Ruim 14% van de Nederlanders zegt van plan te zijn met de kerstdagen buiten de deur te eten. Dat komt neer op 1,5 miljoen kerstdiners die in de horeca worden genuttigd.

Arrangementen in trek
In veel hotels en restaurants wordt er al volop geboekt en zijn totaalarrangementen zeer in trek. "Blijkbaar hebben de mensen even genoeg van de crisis en willen onbezorgd genieten deze kerstdagen", aldus Lodewijk van der Grinten, directeur van Koninklijke Horeca Nederland.

100.000 meer boekingen in restaurants
Elk jaar presenteert Koninklijke Horeca Nederland de verwachtingen voor de kerstdagen. Deze metingen worden uitgevoerd door Foodstep in samenwerking met het bedrijfschap Horeca en Catering onder consumenten van 16 tot 65 jaar.
Ongeveer 8% van de Nederlanders heeft al gereserveerd in de horeca. Vorig jaar was men terughoudender, toen lagen de reserveringen een vol procentpunt lager. "Het vertrouwen in de economie groeit gestaag en iedereen wil ontspannen genieten met Kerst", aldus Van der Grinten. De restaurants hebben op dit moment al ruim 100.000 boekingen meer vastliggen dan vorig jaar. Het lijkt erop dat mensen zichzelf willen verwennen met een onbezorgde en ontspannen Kerst.

Trends
Volgens het NBTC gaat van de 350.000 Nederlanders die in eigen land op vakantie gaan tijdens de Kerst circa 30% naar een hotel. Veel hotels bieden arrangementen aan voor een totaalprijs. Restaurateurs bieden naast de feestelijke uitgebreide diners, ook steeds meer menu's aan die eenvoudig thuis zijn te bereiden. De Chinese restaurateurs hebben speciaal voor deze Kerst een Innovatief Kerstmenu voorbereid in samenwerking met Chinese Meesterkoks. Voor de ijssalons zijn traditioneel de ijssmaken als mokka, hazelnoot, chocola en vanille-ijstaarten zeer in trek. De Chinese wokrestaurants ontvangen met de Kerst vriendengroepen of grote families, die samen zorgeloos genieten van mooie buffetten.

Hoge verwachtingen
Waarschijnlijk hebben de hoge verwachtingen ook te maken met het feit dat kerstmis dit jaar op zaterdag en zondag wordt gevierd. Met dit vooruitzicht kan de verbetering van omzetten in horecabedrijven zich doorzetten. Omzetcijfers van het CBS laten in het 3e kwartaal van dit jaar voor het eerst een lichte stijging zien ten opzichte van dezelfde periode in 2009.

Frank Lindner

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Interview
''De eerste doorgroeimogelijkheid is een feit''

Familierestaurant Midas uit Woerden heeft de knop omgezet en is in deze tijd volledig gaan bezorgen naar particulieren via hun cateringlocatie. Nieuwe fietsen en auto’s erbij én een nieuw filiaal in Berkel en Rodenrijs. Door een nieuw filiaal te openen en een kleine steun van de overhei ...

Achtergronden Internationaal
Just Eat Takeaway gaat supermarktartikelen leveren

Lieferando.de opent zijn deuren voor de levering van supermarkten. Hierdoor is het voor meer dan 12 miljoen gebruikers mogelijk om bijna alles met betrekking tot voedsel en geselecteerde supermarktartikelen te bestellen. Verwacht wordt dat de leveringen gemiddeld 20-30 minuten zullen duren. Het bedr ...

Columns Ondernemen
Column Monique van Gevelt: voorsorteren op de toekomst

Ik ben druk met offertes opvragen. Voor een klant die een complexe website moet laten bouwen. En voor wat renovatiewerk aan een ‘oude dame’, een huis uit 1906. Het is een pittige zoektocht om de juiste leveranciers te vinden die de klus kunnen klaren. Je komt de gekste dingen tegen al ...

Gastronomie
Restaurant Intens haalt sterrenkwaliteit in huis

Positieve energie doorgeven en in verbinding blijven met je medewerkers en je gasten. Dát is in coronatijd, als je hotel en restaurant gesloten is, best een uitdaging. Je kunt er dan voor kiezen om bij de pakken neer te gaan zitten óf je denkt in kansen en mogelijkheden. Restaurant Int ...

Corona
Terrassen per 19 mei open van 6 tot 20 uur

De terrassen mogen vanaf aanstaande woensdag 19 mei vanaf 06.00 uur tot 20.00 uur open. Dat maakte premier Rutte zojuist bekend tijdens de persconferentie. Met de verruiming van de openingstijden van de terrassen hebben horecaondernemers meer mogelijkheden om ook diner op de terrassen te draaien ...

Interview
''Positief vooruit blijven kijken naar de toekomst''

Pablo van Dick (openingsfoto), Linda Hogerhorst en Hertzog Olivier (foto onderaan artikel) runnen het restaurant Eet-Lokaal aan de Markt-Wittenburgstraat in Zevenaar. De horeca, die voor een lange tijd gesloten was, mag sinds 28 april 2021 weer gedeeltelijk open. Pablo van Dick en Hertzog Olivier ve ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: