Marco van der Wijngaard winnaar Bocuse d'Or Nederland 2019 

24 september 2019 | Thijs Jacobs

Tijdens de vakbeurs Gastvrij Rotterdam is Marco van der Wijngaard van restaurant ’t Amsterdammertje* in Loenen aan de Vecht de winnaar geworden van de Nederlandse finale Bocuse d’Or. Hij gaat Nederland vertegenwoordigen tijdens de Europese finale in Tallinn in juni 2020.

Vijf kandidaten hebben zich de afgelopen maanden voorbereid op deze prestigieuze kookwedstrijd waarbij ze zijn beoordeeld door de grote sterrenchefs van Nederland. Voorzitter Bocuse d’Or Nederland Soenil Bahadoer, restaurant De Lindehof: “Dit jaar hebben we een extra uitdaging meegegeven aan de kandidaten. Ze moesten 14 borden en een schaal presenteren. Technieken, smaak, presentatie en de tijdsdruk zijn dan de elementen waarvoor een topprestatie geleverd moet worden. Ik heb diepe bewondering voor deze kandidaten die laten zien dat we culinaire toptalenten hebben in Nederland.”

Prijzen

Overall winnaar: Marco van der Wijngaard, restaurant 't Amsterdammertje* in Loenen aan de Vecht (prijs: Big Green Egg)
Winnaar beste visgerecht: Menno Post, restaurant Olivijn* in Haarlem (prijs: cheque van Jan van As)
Winnaar beste vleesgerecht: Micha van der Veen, restaurant Heeren van Harinxma* in Beetsterzwaag (prijs: cheque van Van Drie Group kalfsvlees)
Beste commis: Yentl van Gilst

 

De opdrachten

Het bestuur heeft ervoor gekozen om zowel 1 vis- als 1 vleesgerecht als opdracht te geven. In totaal hadden de kandidaten 5 uur en 35 minuten de tijd om hun gerechten aan de jury te presenteren en van ieder gerecht moesten 14 borden gemaakt worden. Bij het visgerecht moesten groenten een prominente rol hebben en de vissoorten die gebruikt zijn, zijn schol en Hollandse garnalen, geleverd door versvishandel Jan van As. Bij het vleesgerecht zijn ossenhaas, rundernek en ossenstaart gebruikt, geleverd door Nice to Meat. Daarnaast moesten minimaal vier garnituren en één begeleidende saus gebruikt worden. Ook beoordeelt de jury op productgebruik, de kandidaten moesten dus rekening houden met no-waste en ingrediënten die over waren moeten hergebruikt kunnen worden.

Nieuw onderdeel: presentatie op schaal

Dit jaar was er ook een nieuw onderdeel bij de Nederlandse finale. De kandidaten moesten het vleesgerecht op een schaal presenteren. Hierna moesten de borden voor de juryleden worden opgemaakt. Hiervoor is gekozen omdat bij de Europese en de wereldfinale de presentatie op schaal een specifiek onderdeel van de wedstrijd is waar veel punten op gescoord kunnen worden.

Route naar Lyon

Nu de Nederlandse finale gestreden is en Marco van der Wijngaard Nederland gaat vertegenwoordigen, is de volgende stap: de Europese finale, die gehouden wordt in Tallinn in juni 2020. De 10 beste kandidaten van de Europese finale gaan strijden op de wereldfinale die gehouden wordt tijdens de vakbeurs Sirha in januari 2021 in Lyon.
 

Vakjury

De vakjury stond onder leiding van Soenil Bahadoer (De Lindehof), en bestond uit de sterrenchefs:

SVH Meesterkok Soenil Bahadoer (De Lindehof)
SVH Meesterkok Jannis Brevet (Inter Scaldes*)
SVH Meesterkok Jarno Eggen (De Groene Lantaarn)
SVH Meesterkok Sidney Schutte (Spectrum)
Chef Moshik Roth (&moshik)
Chef Jan Sobecki (Tribeca)

De keukenjury stond onder leiding van SVH Meesterkok Marco Poldervaart (’t Havenmantsje).

Kandidaten finale Bocuse d’Or Nederland

Marco van der Wijngaard van restaurant ’t Amsterdammertje* in Loenen aan de Vecht
Micha van der Veen van restaurant Heeren van Harinxma* in Beetsterzwaag
Kees Visser van restaurant Bij Kees in Zierikzee
Rob Wijnen van restaurant d’Ouwe Tramhalte in Duizel
Menno Post van restaurant Olivijn* in Haarlem

Bocuse d’Or

Deelnemen aan Bocuse d’Or-wedstrijden stelt stevige eisen aan de kandidaten en de producten. De wedstrijd vraagt niet alleen enthousiasme en liefde voor het vak, maar ook kennis, ervaring, professionalisme, een grote inzet en organisatie- en doorzettingsvermogen. Wedstrijddeelnemers krijgen support van Bocuse d’Or Nederland. Deze culinaire wedstrijd, gecreëerd door Paul Bocuse in 1987, vindt om de twee jaar plaats in Lyon, brengt 24 landen samen over 5 continenten. Naast een kookwedstrijd is het ook een avontuur dat chefs wereldwijd samenbrengt en verder begeleidt naar hun hogere ambities. Elke twee jaar (oneven jaartal) gaat Bocuse d’Or Nederland op zoek naar geschikte kandidaten om ons land culinair te vertegenwoordigen. Bocuse d’Or is een internationale zoektocht naar talentvolle chefs en jongeren die geen enkele culinaire uitdaging uit de weg gaan. De wedstrijd om de Bocuse d’Or titel kan gezien worden als de Olympische Spelen onder koks.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Opening Rotterdam
Rotterdam krijgt er een PizzaBar di Vicini bij

Op 6 maart 2020 opent PizzaBar di Vicini haar deuren in het Rotterdamse Kralingen en is - naast Osteria Vicini en Fratelli - de jongste van de drie. PizzaBar di Vicini wordt een plek voor een spontane ontmoeting aan de bar, rijk gevulde tafels of een lekker afhaalmaal. Met ovenverse pizza’s en...

Opening Rotterdam
Tres: intimate dining in Rotterdam

Na een carrière in Zeeland, Melbourne en Kopenhagen zijn Emy Koster en Michael van der Kroft terug in de havenstad waar zij horen. In het monumentale Entrepotgebouw op de Kop van Zuid vindt het onafscheidelijke duo een thuis – in een voormalige jazzkelder - voor het kersverse Tres. Een ...

Bezorgen Achtergronden
Open brief TheFork naar aanleiding van ophef uitzending Rambam

Naar aanleiding van de Rambam-uitzending van januari wil TheFork reageren op beschuldigingen die tijdens de uitzending werden geuit. Hierbij delen we deze brief van TheFork, waarin ook de werkwijze van KHN richting de media wordt bekritiseerd. Om een gedetailleerd en volledig beeld te kunnen sch...

Food Advertorial
Food Waste Challenge: Best Practice

Nederlandse restaurants en hotels kunnen gezamenlijk jaarlijks 61 miljoen kilo voedselverspilling vermijden en daarmee 582 miljoen euro besparen. Dit is maandag 13 januari bekend gemaakt tijdens de slotdag van de Food Waste Challenge op de Horecava. De Food Waste Challenge is een door Rabobank georg...

Culinair Recepten
Wat zit er in de originele bolognesesaus?

De bolognesesaus is de allerbekendste Italiaanse pastasaus. In tegenstelling tot veel andere pastasauzen is deze behoorlijk rijk gevuld, doorgaans is het een saus op basis van gehakt, (gepelde) tomaten, wortel, selderie, knoflook en ui. Hieraan worden vaak nog meer ingrediënten aan toegevoegd, ...

Opening Internationaal
Deus Ex Machina brengt uniek retail- en restaurantconcept naar Nederland

Deus Ex Machina is meer dan alleen een merk. Het brengt een lifestyle voor alle riders, bikers, creatieven, foodfanaten en artistiekelingen tot leven. Met hun recent geopende ‘tempel’ genaamd The Wat of Why aan de Amsterdamse Herengracht start ook in de lage landen de jacht naar plezier....

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: