Marco van der Wijngaard winnaar Bocuse d'Or Nederland 2019 

24 september 2019 | Thijs Jacobs
Marco van der Wijngaard winnaar Bocuse d'Or Nederland 2019 

Tijdens de vakbeurs Gastvrij Rotterdam is Marco van der Wijngaard van restaurant ’t Amsterdammertje* in Loenen aan de Vecht de winnaar geworden van de Nederlandse finale Bocuse d’Or. Hij gaat Nederland vertegenwoordigen tijdens de Europese finale in Tallinn in juni 2020.

Vijf kandidaten hebben zich de afgelopen maanden voorbereid op deze prestigieuze kookwedstrijd waarbij ze zijn beoordeeld door de grote sterrenchefs van Nederland. Voorzitter Bocuse d’Or Nederland Soenil Bahadoer, restaurant De Lindehof: “Dit jaar hebben we een extra uitdaging meegegeven aan de kandidaten. Ze moesten 14 borden en een schaal presenteren. Technieken, smaak, presentatie en de tijdsdruk zijn dan de elementen waarvoor een topprestatie geleverd moet worden. Ik heb diepe bewondering voor deze kandidaten die laten zien dat we culinaire toptalenten hebben in Nederland.”

Prijzen

Overall winnaar: Marco van der Wijngaard, restaurant 't Amsterdammertje* in Loenen aan de Vecht (prijs: Big Green Egg)
Winnaar beste visgerecht: Menno Post, restaurant Olivijn* in Haarlem (prijs: cheque van Jan van As)
Winnaar beste vleesgerecht: Micha van der Veen, restaurant Heeren van Harinxma* in Beetsterzwaag (prijs: cheque van Van Drie Group kalfsvlees)
Beste commis: Yentl van Gilst

 

De opdrachten

Het bestuur heeft ervoor gekozen om zowel 1 vis- als 1 vleesgerecht als opdracht te geven. In totaal hadden de kandidaten 5 uur en 35 minuten de tijd om hun gerechten aan de jury te presenteren en van ieder gerecht moesten 14 borden gemaakt worden. Bij het visgerecht moesten groenten een prominente rol hebben en de vissoorten die gebruikt zijn, zijn schol en Hollandse garnalen, geleverd door versvishandel Jan van As. Bij het vleesgerecht zijn ossenhaas, rundernek en ossenstaart gebruikt, geleverd door Nice to Meat. Daarnaast moesten minimaal vier garnituren en één begeleidende saus gebruikt worden. Ook beoordeelt de jury op productgebruik, de kandidaten moesten dus rekening houden met no-waste en ingrediënten die over waren moeten hergebruikt kunnen worden.

Nieuw onderdeel: presentatie op schaal

Dit jaar was er ook een nieuw onderdeel bij de Nederlandse finale. De kandidaten moesten het vleesgerecht op een schaal presenteren. Hierna moesten de borden voor de juryleden worden opgemaakt. Hiervoor is gekozen omdat bij de Europese en de wereldfinale de presentatie op schaal een specifiek onderdeel van de wedstrijd is waar veel punten op gescoord kunnen worden.

Route naar Lyon

Nu de Nederlandse finale gestreden is en Marco van der Wijngaard Nederland gaat vertegenwoordigen, is de volgende stap: de Europese finale, die gehouden wordt in Tallinn in juni 2020. De 10 beste kandidaten van de Europese finale gaan strijden op de wereldfinale die gehouden wordt tijdens de vakbeurs Sirha in januari 2021 in Lyon.
 

Vakjury

De vakjury stond onder leiding van Soenil Bahadoer (De Lindehof), en bestond uit de sterrenchefs:

SVH Meesterkok Soenil Bahadoer (De Lindehof)
SVH Meesterkok Jannis Brevet (Inter Scaldes*)
SVH Meesterkok Jarno Eggen (De Groene Lantaarn)
SVH Meesterkok Sidney Schutte (Spectrum)
Chef Moshik Roth (&moshik)
Chef Jan Sobecki (Tribeca)

De keukenjury stond onder leiding van SVH Meesterkok Marco Poldervaart (’t Havenmantsje).

Kandidaten finale Bocuse d’Or Nederland

Marco van der Wijngaard van restaurant ’t Amsterdammertje* in Loenen aan de Vecht
Micha van der Veen van restaurant Heeren van Harinxma* in Beetsterzwaag
Kees Visser van restaurant Bij Kees in Zierikzee
Rob Wijnen van restaurant d’Ouwe Tramhalte in Duizel
Menno Post van restaurant Olivijn* in Haarlem

Bocuse d’Or

Deelnemen aan Bocuse d’Or-wedstrijden stelt stevige eisen aan de kandidaten en de producten. De wedstrijd vraagt niet alleen enthousiasme en liefde voor het vak, maar ook kennis, ervaring, professionalisme, een grote inzet en organisatie- en doorzettingsvermogen. Wedstrijddeelnemers krijgen support van Bocuse d’Or Nederland. Deze culinaire wedstrijd, gecreëerd door Paul Bocuse in 1987, vindt om de twee jaar plaats in Lyon, brengt 24 landen samen over 5 continenten. Naast een kookwedstrijd is het ook een avontuur dat chefs wereldwijd samenbrengt en verder begeleidt naar hun hogere ambities. Elke twee jaar (oneven jaartal) gaat Bocuse d’Or Nederland op zoek naar geschikte kandidaten om ons land culinair te vertegenwoordigen. Bocuse d’Or is een internationale zoektocht naar talentvolle chefs en jongeren die geen enkele culinaire uitdaging uit de weg gaan. De wedstrijd om de Bocuse d’Or titel kan gezien worden als de Olympische Spelen onder koks.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Mensen
JRE-Nederland gaat samenwerken met Maxxium, Ninaber van Eyben en Chef's Farm

Op 13 januari j.l. was Restaurant Villa la Ruche in Voorburg de locatie waar Voorzitter Marko Karelse met trots namens het bestuur de overeenkomst tekende met de nieuwe JRE Partner Maxxium. Vanuit Maxxium was Etienne Hoek aanwezig om de overeenkomst te tekenen. Uiteraard werd er getoost op een mooie ...

Wet- en regelgeving Corona
Avondklok bij instemming Kamer van kracht; bezorgen mag

Het demissionair kabinet wil de verwachte avondklok in gaan voeren. Dat maakte premier Rutte op de persconferentie van woensdag 20 januari bekend. Donderdag 21 januari debatteert het kabinet over de invoering met de Tweede Kamer. Als de Kamer het besluit steunt, wordt de avondklok ingevoerd. De avon ...

Interview Longread
BookDinners: van reserveringsplatform naar online marketingpartner voor restaurants

Inmiddels is het platform van BookDinners bij veel restaurateurs bekend, maar niet iedereen weet dat de propositie van het bedrijf is verschoven. Niet alleen vanwege corona, vertelt Paul Wiertz van BookDinners: “Al in eind 2019 waren we bezig met ons nieuwe model, gericht op de ideale online g ...

Wet- en regelgeving Interview
Let op: wijzigingen in de wetgeving voor de horeca

Op het kantoor van Catch Legal werken juristen aan allerhande kwesties die betrekking hebben op bestuursrecht en omgevingsrecht. Binnen dit domein vallen veel zaken die voor horecaondernemers van belang zijn, want bijna alles waarbij je te maken krijgt met de overheid, valt hierbinnen. Van verbouwin ...

Financieel Horeca & Belasting
De 3 meest gebruikte ondernemingsvormen in de horeca

In het artikel ‘'Hoe wordt de winst van uw restaurant belast? Leer het hier!’ vertellen wij u alles over de belasting die u betaalt over de winst van uw horecaonderneming. Of u vennootschapsbelasting of inkomstenbelasting moet betalen, is afhankelijk van de rechtsvorm waarmee u uw on ...

Economie Corona
2670 nieuwe horecaondernemingen sinds eerste lockdown

Coronacrisis of niet, het aantal horecaondernemingen stijgt. Sinds de eerste lockdown, in maart 2020, zijn er 2670 horecazaken bij gekomen. Hiermee heeft de verwachte kaalslag in de horeca dus niet plaatsgevonden. Cijfers van de Kamer van Koophandel (KvK) maken inzichtelijk dat er nu ruim 74.000 ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: