Marco Poldervaart 130e SVH Meesterkok

29 maart 2011 |
Marco Poldervaart 130e SVH Meesterkok

Marco Poldervaart (39) eigenaar-chef van restaurant De Gastronoom in Harlingen is geïnaugureerd als SVH Meesterkok. Tijdens de ceremonie reikten Bob Schut, directeur Stichting Vakbekwaamheid Horeca (SVH), en SVH Meesterkok Marc van Gulick, het diploma en de bijbehorende versierselen uit.

Trots
Rode draad in de persoonlijke speech van Van Gulick was het woord 'grutsk', Fries voor trots. "Op Marco, voor Friesland en het koksvak”, aldus van Gulick. Poldervaart: "Na Albert Kooy en Marc van Gulick, ben ik nu de derde SVH Meesterkok in Friesland. Maar wel de eerste geboren en getogen Fries, uit Harlingen". Poldervaart is de 130e SVH Meesterkok van Nederland en daarmee in het bezit van de hoogst haalbare graad van vakbekwaamheid in de horeca.

Culinaire prijswinnaar
Schut omschrijft Poldervaart als culinaire prijswinnaar. "Zijn portfolio is indrukwekkend. Veel recensies van restaurantgidsen, artikelen uit regionale en landelijke bladen en zijn resultaten als deelnemer aan kookwedstrijden. In 2007 was hij winnaar van de Gouden Koksmuts en daarnaast behaalde hij bij internationale wedstrijden twee keer goud en zeven keer zilver. Je kunt stellen dat Harlingen door Poldervaart op de culinaire kaart is gezet”, aldus Schut. Meest recente hoogtepunt van Poldervaart is zijn deelname aan de internationale finale van de Bocuse d’Or in Lyon. Hier streden 24 teams uit de hele wereld om de felbegeerde titel en behaalde hij de elfde plaats.

Eeuwigdurend leerproces
Poldervaart is autodidact; alle kookprocessen heeft hij zichzelf aangeleerd door bijvoorbeeld het volgen van stages. Poldervaart: "Ik kan nooit genoeg leren en weten over mijn vak. De dynamiek van het koken en het eeuwig durende leerproces zijn zaken die mij nooit vervelen”. Poldervaart benadrukt dat het vertrouwen en de steun van zijn gezin, familie, medewerkers en gasten, het hem mogelijk hebben gemaakt zijn ambities waar te maken.
In 1968 startten zijn ouders restaurant De Gastronoom, waarvan Poldervaart in 1996 als eigenaar-chef het roer overnam, daarnaast is hij in 2009 toegetreden als lid van Les Jeunes Restaurateurs d’Europe. Naast zijn restaurant is hij actief voor de Friese tv-zender GPTV, waar hij zijn eigen kookrubriek heeft en maakt hij regelmatig zijn opwachting bij het programma Koffie Max van omroep MAX.

SVH Meesterproef
Op 10 december 2010 werd Poldervaart op meer dan honderd verschillende punten in Restaurant De Gastronoom beoordeeld door de Plaatselijke Commissie Meesterproef SVH Meesterkok. De commissie bestond uit SVH Meesterkok Onno Kokmeijer (Ciel Bleu, Hotel Okura Amsterdam), SVH Meesterkok Otto Nijenhuis (Château St. Gerlach in Valkenburg) en Carsten Klint (secretaris SVH Meesterproef). Schut: "Een gerecht dat de commissie imponeerde was een rouleaux van zeeduivel gevuld met paddenstoelenfarce, klassieke Hollandaisesaus, salade van Wad-kokkels, couscous augurk en haringkaviaar. Het gerecht, dat Poldervaart overigens ook op de eerste wedstrijddag van de Bocuse d’Or presenteerde, had alles in zich qua techniek en smaak: spanning, zout, zoet en zuur”. Daarnaast merkte de commissie op dat Poldervaart vooral met producten uit de regio werkt en dat hij zijn vis rechtstreeks vanaf een viskotter in de haven van Harlingen betrekt.

Op de foto (vlnr): Marc van Gulick, Marco Poldervaart en Bob Schut

Foto: Anne van der Woude Fotografie i.o.v. SVH

Frank Lindner

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Achtergronden
BAZOOKA opent in de Kauwgomballenfabriek.

Je moet maar durven, midden in de lockdown een horecazaak openen. Het team van House of Watt (Elsa Jonker, Thomas Reekers en Felix Bekkers) doen het. “Je kan ook op de bank gaan zitten, wachten tot het voorbij is en dan hopen dat je nog bestaat”, aldus Elsa Jonker, één van ...

Wet- en regelgeving Corona
Kabinet breidt steun- en herstelpakketten uit

Door het verlengen van de lockdown en de invoering van de avondklok heeft het demissionair kabinet besloten de steun- en herstelpakketten uit te breiden. Met deze uitbreiding van het pakket is een totaalbedrag gemoeid van 7,6 miljard euro. De verruimingen gelden voor het eerste en tweede kwartaal va ...

Corona
Download: werkgeversverklaring avondklok

In heel Nederland geldt vanaf zaterdag 23 januari een avondklok. Dat betekent dat iedereen tussen 21.00 uur ’s avonds en 04.30 uur ’s ochtends binnen blijft. Voor het werk mogen mensen wel de straat op. Het bezorgen van maaltijden is toegestaan mits de bezorger zowel een 'Werkgev ...

Mensen
JRE-Nederland gaat samenwerken met Maxxium, Ninaber van Eyben en Chef's Farm

Op 13 januari j.l. was Restaurant Villa la Ruche in Voorburg de locatie waar Voorzitter Marko Karelse met trots namens het bestuur de overeenkomst tekende met de nieuwe JRE Partner Maxxium. Vanuit Maxxium was Etienne Hoek aanwezig om de overeenkomst te tekenen. Uiteraard werd er getoost op een mooie ...

Wet- en regelgeving Corona
Avondklok 23 januari van kracht

Het demissionair kabinet wil de verwachte avondklok in gaan voeren. Dat maakte premier Rutte op de persconferentie van woensdag 20 januari bekend. Donderdag 21 januari debatteerde het kabinet over de invoering met de Tweede Kamer. De Kamer steunde het het besluit, waardoor de avondklok vanaf zaterda ...

Interview Longread
BookDinners: van reserveringsplatform naar online marketingpartner voor restaurants

Inmiddels is het platform van BookDinners bij veel restaurateurs bekend, maar niet iedereen weet dat de propositie van het bedrijf is verschoven. Niet alleen vanwege corona, vertelt Paul Wiertz van BookDinners: “Al in eind 2019 waren we bezig met ons nieuwe model, gericht op de ideale online g ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: