Marco Poldervaart 130e SVH Meesterkok

29 maart 2011 |
Marco Poldervaart 130e SVH Meesterkok<

Marco Poldervaart (39) eigenaar-chef van restaurant De Gastronoom in Harlingen is geïnaugureerd als SVH Meesterkok. Tijdens de ceremonie reikten Bob Schut, directeur Stichting Vakbekwaamheid Horeca (SVH), en SVH Meesterkok Marc van Gulick, het diploma en de bijbehorende versierselen uit.

Trots
Rode draad in de persoonlijke speech van Van Gulick was het woord 'grutsk', Fries voor trots. "Op Marco, voor Friesland en het koksvak”, aldus van Gulick. Poldervaart: "Na Albert Kooy en Marc van Gulick, ben ik nu de derde SVH Meesterkok in Friesland. Maar wel de eerste geboren en getogen Fries, uit Harlingen". Poldervaart is de 130e SVH Meesterkok van Nederland en daarmee in het bezit van de hoogst haalbare graad van vakbekwaamheid in de horeca.

Culinaire prijswinnaar
Schut omschrijft Poldervaart als culinaire prijswinnaar. "Zijn portfolio is indrukwekkend. Veel recensies van restaurantgidsen, artikelen uit regionale en landelijke bladen en zijn resultaten als deelnemer aan kookwedstrijden. In 2007 was hij winnaar van de Gouden Koksmuts en daarnaast behaalde hij bij internationale wedstrijden twee keer goud en zeven keer zilver. Je kunt stellen dat Harlingen door Poldervaart op de culinaire kaart is gezet”, aldus Schut. Meest recente hoogtepunt van Poldervaart is zijn deelname aan de internationale finale van de Bocuse d’Or in Lyon. Hier streden 24 teams uit de hele wereld om de felbegeerde titel en behaalde hij de elfde plaats.

Eeuwigdurend leerproces
Poldervaart is autodidact; alle kookprocessen heeft hij zichzelf aangeleerd door bijvoorbeeld het volgen van stages. Poldervaart: "Ik kan nooit genoeg leren en weten over mijn vak. De dynamiek van het koken en het eeuwig durende leerproces zijn zaken die mij nooit vervelen”. Poldervaart benadrukt dat het vertrouwen en de steun van zijn gezin, familie, medewerkers en gasten, het hem mogelijk hebben gemaakt zijn ambities waar te maken.
In 1968 startten zijn ouders restaurant De Gastronoom, waarvan Poldervaart in 1996 als eigenaar-chef het roer overnam, daarnaast is hij in 2009 toegetreden als lid van Les Jeunes Restaurateurs d’Europe. Naast zijn restaurant is hij actief voor de Friese tv-zender GPTV, waar hij zijn eigen kookrubriek heeft en maakt hij regelmatig zijn opwachting bij het programma Koffie Max van omroep MAX.

SVH Meesterproef
Op 10 december 2010 werd Poldervaart op meer dan honderd verschillende punten in Restaurant De Gastronoom beoordeeld door de Plaatselijke Commissie Meesterproef SVH Meesterkok. De commissie bestond uit SVH Meesterkok Onno Kokmeijer (Ciel Bleu, Hotel Okura Amsterdam), SVH Meesterkok Otto Nijenhuis (Château St. Gerlach in Valkenburg) en Carsten Klint (secretaris SVH Meesterproef). Schut: "Een gerecht dat de commissie imponeerde was een rouleaux van zeeduivel gevuld met paddenstoelenfarce, klassieke Hollandaisesaus, salade van Wad-kokkels, couscous augurk en haringkaviaar. Het gerecht, dat Poldervaart overigens ook op de eerste wedstrijddag van de Bocuse d’Or presenteerde, had alles in zich qua techniek en smaak: spanning, zout, zoet en zuur”. Daarnaast merkte de commissie op dat Poldervaart vooral met producten uit de regio werkt en dat hij zijn vis rechtstreeks vanaf een viskotter in de haven van Harlingen betrekt.

Op de foto (vlnr): Marc van Gulick, Marco Poldervaart en Bob Schut

Foto: Anne van der Woude Fotografie i.o.v. SVH

Frank Lindner

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Coronacrisis
Fernando Jonker, Dagboek in crisistijd: Hoofd omhoog

We zijn twee weken verder. Twee weken geleden begonnen we met het voorbereiden van afhaalmaaltijden. Op mijn telefoon verschijnt een bericht van de moeder van mijn kinderen. ‘Hoop dat het met je gaat’… Het grijpt mij aan en door mijn hoofd flits alles door mij heen. Tja.. Hoe g...

Help de Horeca: eerste miljoen is binnen

Sinds de start van Help de Horeca twee weken geleden zijn inmiddels ruim 20.000 waardebonnen ter waarde van maar liefst 1 miljoen euro aangeschaft door horecaliefhebbers in heel Nederland. Met dit bijzondere initiatief ondersteunt Koninklijke Horeca Nederland samen met horecapartners de Nederlandse ...

Columns Coronacrisis
Column Sico de Moel: Contact

Het klinkt misschien stom, maar ik had het echt even gemist: het contact met mijn gasten. Het deed me dan ook goed om een aantal vaste gasten weer even te kunnen zien. Vorige week zijn we begonnen met menu's voor thuis. We bezorgen in heel A...

Coronacrisis
Inschrijftermijn Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs 2020 verlengd

De inschrijftermijn voor de 19e editie van de Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs voor de beste jonge gastvrouw of gastheer van Nederland is verlengd als gevolg van de corona-crisis. Kandidaten tussen de 20 en 26 jaar kunnen nu nog tot en met 30 juni 2020 inschrijven. De uitreiking van de National...

Bezorgen Coronacrisis
Deliveroo betaalt restaurants dagelijks

Deliveroo betaalt vanaf vandaag haar restaurants dagelijks. Op deze manier kunnen restaurants het geld dat ze verdiend hebben via de leveringen van maaltijden al binnen één dag op hun rekening krijgen. Door middel van dagelijkse betalingen biedt Deliveroo extra onderst...

Blog Coronacrisis
Fernando Jonker, dagboek in crisistijd: Pasen en inspiratie

De rust is wat wedergekeerd. Alles went, en ook onze nieuwe status als afhaalrestaurant in deze tijden went. Daar moesten we wel elke dag aan sleutelen en schaven. Nu we één gerecht per dag hebben zit er een beter ritme en een betere flow in de dagen. Heerlijk! Als je iets nieuws do...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: