Marco Poldervaart 130e SVH Meesterkok

29 maart 2011 |
Marco Poldervaart 130e SVH Meesterkok<

Marco Poldervaart (39) eigenaar-chef van restaurant De Gastronoom in Harlingen is geïnaugureerd als SVH Meesterkok. Tijdens de ceremonie reikten Bob Schut, directeur Stichting Vakbekwaamheid Horeca (SVH), en SVH Meesterkok Marc van Gulick, het diploma en de bijbehorende versierselen uit.

Trots
Rode draad in de persoonlijke speech van Van Gulick was het woord 'grutsk', Fries voor trots. "Op Marco, voor Friesland en het koksvak”, aldus van Gulick. Poldervaart: "Na Albert Kooy en Marc van Gulick, ben ik nu de derde SVH Meesterkok in Friesland. Maar wel de eerste geboren en getogen Fries, uit Harlingen". Poldervaart is de 130e SVH Meesterkok van Nederland en daarmee in het bezit van de hoogst haalbare graad van vakbekwaamheid in de horeca.

Culinaire prijswinnaar
Schut omschrijft Poldervaart als culinaire prijswinnaar. "Zijn portfolio is indrukwekkend. Veel recensies van restaurantgidsen, artikelen uit regionale en landelijke bladen en zijn resultaten als deelnemer aan kookwedstrijden. In 2007 was hij winnaar van de Gouden Koksmuts en daarnaast behaalde hij bij internationale wedstrijden twee keer goud en zeven keer zilver. Je kunt stellen dat Harlingen door Poldervaart op de culinaire kaart is gezet”, aldus Schut. Meest recente hoogtepunt van Poldervaart is zijn deelname aan de internationale finale van de Bocuse d’Or in Lyon. Hier streden 24 teams uit de hele wereld om de felbegeerde titel en behaalde hij de elfde plaats.

Eeuwigdurend leerproces
Poldervaart is autodidact; alle kookprocessen heeft hij zichzelf aangeleerd door bijvoorbeeld het volgen van stages. Poldervaart: "Ik kan nooit genoeg leren en weten over mijn vak. De dynamiek van het koken en het eeuwig durende leerproces zijn zaken die mij nooit vervelen”. Poldervaart benadrukt dat het vertrouwen en de steun van zijn gezin, familie, medewerkers en gasten, het hem mogelijk hebben gemaakt zijn ambities waar te maken.
In 1968 startten zijn ouders restaurant De Gastronoom, waarvan Poldervaart in 1996 als eigenaar-chef het roer overnam, daarnaast is hij in 2009 toegetreden als lid van Les Jeunes Restaurateurs d’Europe. Naast zijn restaurant is hij actief voor de Friese tv-zender GPTV, waar hij zijn eigen kookrubriek heeft en maakt hij regelmatig zijn opwachting bij het programma Koffie Max van omroep MAX.

SVH Meesterproef
Op 10 december 2010 werd Poldervaart op meer dan honderd verschillende punten in Restaurant De Gastronoom beoordeeld door de Plaatselijke Commissie Meesterproef SVH Meesterkok. De commissie bestond uit SVH Meesterkok Onno Kokmeijer (Ciel Bleu, Hotel Okura Amsterdam), SVH Meesterkok Otto Nijenhuis (Château St. Gerlach in Valkenburg) en Carsten Klint (secretaris SVH Meesterproef). Schut: "Een gerecht dat de commissie imponeerde was een rouleaux van zeeduivel gevuld met paddenstoelenfarce, klassieke Hollandaisesaus, salade van Wad-kokkels, couscous augurk en haringkaviaar. Het gerecht, dat Poldervaart overigens ook op de eerste wedstrijddag van de Bocuse d’Or presenteerde, had alles in zich qua techniek en smaak: spanning, zout, zoet en zuur”. Daarnaast merkte de commissie op dat Poldervaart vooral met producten uit de regio werkt en dat hij zijn vis rechtstreeks vanaf een viskotter in de haven van Harlingen betrekt.

Op de foto (vlnr): Marc van Gulick, Marco Poldervaart en Bob Schut

Foto: Anne van der Woude Fotografie i.o.v. SVH

Frank Lindner

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Ondernemen Column David Bakker
Column: Haal die laptopzombie binnen!

Het aantal flexibele werknemers is de afgelopen vijftien jaar toegenomen van 1,1 miljoen naar bijna 2 miljoen. Het aantal zzp’ers groeide van ruim 630 duizend in 2003 naar 1,1 miljoen in 2018. Dat meldde het CBS vorige maand. Dat zijn ruim drie miljoen potentiele gasten. Steeds meer zelfsta...

Amsterdam Opening
Amsterdam krijgt primeur van STAN&CO 2.0

STAN&CO is een begrip in Utrecht, Arnhem en Zeist en is onderdeel van Debuut Horecabeheer & Ontwikkeling. In dit sfeervolle bar-restaurant draait het allemaal om food, drinks & friends. In juni 2019 wordt ook Amsterdam verrijkt met een STAN&CO. Een 2.0 versie waarmee ze aansluit o...

Personalia Culinair Michelin
Sterrenchef-kok André van Doorn neemt afscheid van Kasteel Heemstede

Met ingang van 1 juli 2019 neemt SVH Meesterkok André van Doorn na 17 jaar afscheid van Kasteel Heemstede. De talentvolle chef Ollie Schuiling, nu nog werkzaam als keukenchef bij Schloss Schauenstein (*) neemt de scepter in de keuken van hem over. Samen met ondernemer Frans den Boer wordt ...

Internationaal
Europa’s eerste onderwaterrestaurant geopend aan Noorse zuidkust

Het woord ‘Under’ betekent zowel 'onder’ als ‘wonder’ in het Noors. Beide woorden komen tot zijn recht bij het eerste onderwaterrestaurant van Europa, dat op 20 maart 2019 haar deuren opende. Het 34 meter lange gebouw in de vorm van een monoliet is ontworpen door he...

Interview Bocuse d'Or
Soenil Bahadoer nieuwe voorzitter Bocuse d'Or Nederland

Tweesterrenchef Soenil Bahadoer volgt per 1 april driesterrenchef Jonnie Boer op als bestuursvoorzitter van Bocuse d'Or Nederland. De Patron Cuisinier van restaurant De Lindehof is trots op zijn benoeming en spreekt zijn ambities uit. "De gastronomie in Nederland ontwikkelt zich razendsnel....

Culinair Michelin Wijn
Edger Groeneveld geslaagd voor Meesterproef SVH Wijnmeester

Op woensdag 20 maart 2019 is Edger Groeneveld, Sommelier bij Restaurant ’t Nonnetje in Harderwijk, geslaagd voor zijn Meesterproef SVH Wijnmeester. Na zijn inauguratie mag Edger als 35ste SVH Wijnmeester toetreden tot de SVH Meesterfamilie. Tweesterrenrestaurant ’t Nonnetje wordt daarmee...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: