Marco Poldervaart 130e SVH Meesterkok

29 maart 2011 |
Marco Poldervaart 130e SVH Meesterkok<

Marco Poldervaart (39) eigenaar-chef van restaurant De Gastronoom in Harlingen is geïnaugureerd als SVH Meesterkok. Tijdens de ceremonie reikten Bob Schut, directeur Stichting Vakbekwaamheid Horeca (SVH), en SVH Meesterkok Marc van Gulick, het diploma en de bijbehorende versierselen uit.

Trots
Rode draad in de persoonlijke speech van Van Gulick was het woord 'grutsk', Fries voor trots. "Op Marco, voor Friesland en het koksvak”, aldus van Gulick. Poldervaart: "Na Albert Kooy en Marc van Gulick, ben ik nu de derde SVH Meesterkok in Friesland. Maar wel de eerste geboren en getogen Fries, uit Harlingen". Poldervaart is de 130e SVH Meesterkok van Nederland en daarmee in het bezit van de hoogst haalbare graad van vakbekwaamheid in de horeca.

Culinaire prijswinnaar
Schut omschrijft Poldervaart als culinaire prijswinnaar. "Zijn portfolio is indrukwekkend. Veel recensies van restaurantgidsen, artikelen uit regionale en landelijke bladen en zijn resultaten als deelnemer aan kookwedstrijden. In 2007 was hij winnaar van de Gouden Koksmuts en daarnaast behaalde hij bij internationale wedstrijden twee keer goud en zeven keer zilver. Je kunt stellen dat Harlingen door Poldervaart op de culinaire kaart is gezet”, aldus Schut. Meest recente hoogtepunt van Poldervaart is zijn deelname aan de internationale finale van de Bocuse d’Or in Lyon. Hier streden 24 teams uit de hele wereld om de felbegeerde titel en behaalde hij de elfde plaats.

Eeuwigdurend leerproces
Poldervaart is autodidact; alle kookprocessen heeft hij zichzelf aangeleerd door bijvoorbeeld het volgen van stages. Poldervaart: "Ik kan nooit genoeg leren en weten over mijn vak. De dynamiek van het koken en het eeuwig durende leerproces zijn zaken die mij nooit vervelen”. Poldervaart benadrukt dat het vertrouwen en de steun van zijn gezin, familie, medewerkers en gasten, het hem mogelijk hebben gemaakt zijn ambities waar te maken.
In 1968 startten zijn ouders restaurant De Gastronoom, waarvan Poldervaart in 1996 als eigenaar-chef het roer overnam, daarnaast is hij in 2009 toegetreden als lid van Les Jeunes Restaurateurs d’Europe. Naast zijn restaurant is hij actief voor de Friese tv-zender GPTV, waar hij zijn eigen kookrubriek heeft en maakt hij regelmatig zijn opwachting bij het programma Koffie Max van omroep MAX.

SVH Meesterproef
Op 10 december 2010 werd Poldervaart op meer dan honderd verschillende punten in Restaurant De Gastronoom beoordeeld door de Plaatselijke Commissie Meesterproef SVH Meesterkok. De commissie bestond uit SVH Meesterkok Onno Kokmeijer (Ciel Bleu, Hotel Okura Amsterdam), SVH Meesterkok Otto Nijenhuis (Château St. Gerlach in Valkenburg) en Carsten Klint (secretaris SVH Meesterproef). Schut: "Een gerecht dat de commissie imponeerde was een rouleaux van zeeduivel gevuld met paddenstoelenfarce, klassieke Hollandaisesaus, salade van Wad-kokkels, couscous augurk en haringkaviaar. Het gerecht, dat Poldervaart overigens ook op de eerste wedstrijddag van de Bocuse d’Or presenteerde, had alles in zich qua techniek en smaak: spanning, zout, zoet en zuur”. Daarnaast merkte de commissie op dat Poldervaart vooral met producten uit de regio werkt en dat hij zijn vis rechtstreeks vanaf een viskotter in de haven van Harlingen betrekt.

Op de foto (vlnr): Marc van Gulick, Marco Poldervaart en Bob Schut

Foto: Anne van der Woude Fotografie i.o.v. SVH

Frank Lindner

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Wet- en regelgeving Bezorgen
Veel overtredingen bij maaltijdbezorgers

De Inspectie SZW constateert veel overtredingen door horecabedrijven die eigen bezorgers in dienst hebben. Bij meer dan de helft van de gecontroleerde bedrijven gaat het mis. Het ontbreekt bij deze bedrijven vaak aan kennis over wat wettelijk is toegestaan. Bezorgers krijgen te weinig betaald, werke...

Awards Culinair
Mart Oude Luttikhuis wint kookwedstrijd Jeunes Chefs Rôtisseurs

De kookwedstrijd Jeunes Chefs Rôtisseurs Competition 2020 van Chaîne des Rôtisseurs is gewonnen door Mart Oude Luttikhuis. De pas 20-jarige chef van sterrestaurant De Bloemenbeek in De Lutte plaatst zich hiermee voor de internationale wedstrijd in Parijs later dit jaar. In Leerh...

Events Marketing
Wat doe jij met Nationale Pannenkoekendag?               

Op 20 maart vieren wij met zijn allen de ‘Nationale Pannenkoekendag’. Dit is de dag waarop pannenkoeken maken en het eten ervan centraal staat. Veel basisscholen vieren deze dag doormiddel van het bakken van pannenkoeken voor opa’s, oma’s en ouderinstellingen. Deze basisschol...

Bocuse d'Or
Team Bocuse NL ingeloot voor de Europese finale in Tallinn

The word is out! De organisatie van de wereldwijde kookwedstrijd Bocuse d’Or heeft vandaag bekendgemaakt dat team Bocuse d’Or Nederland is toegelaten tot het deelnemersveld van de Europese finale. Nederland hoort bij de 20 Europese landen die het tegen elkaar gaan opnemen in de Europese ...

Amsterdam Culinair
Restaurant Taiko verwelkomt internationale topchefs

Internationaal culinair bezoek voor het Conservatorium hotel in Amsterdam. De afgelopen twee dagen was de wereldberoemde chef Hisato Hamada, co-founder van het exclusieve members-only restaurant Wagyumafia in Tokio, te gast in de keuken van Taiko. Op uitnodiging van Schilo van Coevorden, executi...

Opening Rotterdam
Vernieuwd sterrenrestaurant Amarone Rotterdam heropent na brand

Restaurant Amarone in Rotterdam zal op 21 februari 2020 de deuren weer openen na de brand die het in augustus 2019 trof. Het sterrenrestaurant van chef-kok Jan van Dobben en gastvrouw-sommelier Yoshiko van Dobben-Takayama heeft een nieuwe inrichting gekregen met een vleugje Japan. Vleugje Japan i...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: