Mag je zomaar flyeren?

19 oktober 2015 |

Je wilt je zaak graag vol hebben en een flyer kan daarbij helpen. Wat mag wel en wat mag niet? En waar moet je als horeca
ondernemer op letten?

Aanbieding via de post
Wanneer je je ongeadresseerde folders of flyers bij potentiële klanten in de brievenbus stopt, dan moet je goed letten op de NEE/NEE en NEE/JA stickers. Bij beide stickers is het niet geoorloofd om ongeadresseerd drukwerk af te leveren. Let ook goed op je aanbod in de flyer. Ten aanzien van waardecoupons, voordeelcoupons en waardezegels geldt dat het voordeel of de reductie voor de ontvanger gemakkelijk kenbaar en door hem verifieerbaar moet zijn en dat de geldigheidsduur aangegeven dient te worden alsmede eventuele andere beperkingen. Dit houdt dus in dat je aanbieding goed omschreven dient te worden, inclusief een einddatum. Anders staan er in 2045 weer gasten op je stoep die een gratis welkomstdrankje wensen.

Flyeren op straat
Of je zonder vergunning mag flyeren op straat, is afhankelijk van de gemeente. Een zogenaamde flyervergunning is vaak verplicht. In Amsterdam betaal je € 112,28 voor de aanvraag. Let wel: dit zijn de kosten voor de aanvraag, dus ook als er geen ontheffing voor verspreiden van reclamemateriaal wordt gegeven, ben je het geld kwijt. Overigens is Amsterdam geen uitzondering; controleer daarom altijd of er een vergunning of ontheffing nodig is. Let je direct ook op de opruimplicht? Die wordt nog weleens vergeten.

Afbeelding van het gerecht
Stel dat je een korting op een bepaald gerecht aanbiedt, en dit gerecht op je flyer afbeeldt... Houd er dan rekening mee dat de foto van de schotel in overeenstemming is met hetgeen je je gast daadwerkelijk serveert. Wanneer er een (te grote) afwijking is, zal de gast klagen. Bovendien acht de Reclame Code Commissie het plaatsen van een foutieve illustratie ontoelaatbaar. De oplossing? Geen foto.

Thijs Jacobs

 

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Sluiting Michelin
Voormalig sterrenrestaurant O Mundo in Hotel De Wereld sluit

Restaurant O Mundo, gevestigd in Hotel De Wereld in Wageningen, gaat definitief dicht. Omdat de bedrijfsresultaten van het restaurant tegenvallen, heeft Hotel De Wereld besloten om het aantal hotelkamers uit te breiden ten koste van het restaurant. De sluiting is al in november. Hiermee verliest ...

Personeel Culinair
Ook de veeleisende gast vormt een uitdaging binnen de horeca

Horeca- en cateringbedrijven ervaren financieel pittige tijden. Omzet- en rendementsverhogen en het verlagen van de kosten vormen een grote uitdaging. Dit blijkt uit onderzoek van GROUP7 met Het Nederlands Kokspanel onder ruim 500 horeca- en cateringprofessionals, dat afgelopen voorjaar werd gehoude...

Events
Thérèse Boer en Herman den Blijker openen Gastvrij Rotterdam 2019

Gastvrij Rotterdam opent op 23 september om 11.30 uur met een bijzonder gelegenheidsduo; niemand minder dan Thérèse Boer, driesterren gastvrouw en sommelier van De Librije, en Herman den Blijker, chef-kok en presentator, zullen de presentatie van het openingsprogramma voor hun rekening...

Bocuse d'Or
Jan Sobecki en Jannis Brevet in jury Bocuse d'Or

Voorzitter Soenil Bahadoer, chefkok Moshik Roth, chefkok Jarno Eggen en executive chef Sidney Schutte. Alle vier chefs die op topniveau koken. Bovendien nemen zij op maandag 23 september plaats aan de jurytafel bij de Nederlandse finale van Bocuse d'Or in de WedstrijdArena van Gastvrij Rotterdam...

Columns Blog
De jongeren van tegenwoordig

Mijn dochter is begonnen met vioolles. Al direct na de eerste les werd thuis de viool voorzichtig uit het kistje gehaald en begon ze er driftig op te tokkelen. In dit stadium kan ik er nog geen melodie in bespeuren, maar hey, wij hebben een instrument in huis dus het begin is gemaakt. Ze wist mij ze...

Interview Aardappel
Interview Garry de Boer: "De aardappel wordt culinair herontdekt"

Garry de Boer is al jaren culinair marketing manager van Hanos en inspireert met zijn gerechten honderden chefs in Nederland. Samen met hoofd inkoop dagvers Marcel Coulier bepaalt hij (deels) wat er bij talloze restaurants iedere dag aan producten binnenkomen. Aan de hand van een vijftal stellingen ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: