Leon Mazairac wordt chef-kok bij Karel V in Utrecht

7 september 2020 | redactie

Leon Mazairac wordt de nieuwe chef-kok van Restaurant Karel 5, het befaamde restaurant van Grand Hotel Karel V in Utrecht. Mazairac maakte eerder furore als chef-kok en mede-eigenaar van restaurant Podium in Utrecht, op de plek waar nu restaurant Simple zit. Na verschillende avonturen in het buitenland keert hij nu terug naar de Domstad.

Waardige vervanger

Per 1 september heeft chef-kok Vito Reekers, al sinds 2013 chef-kok bij Karel V, de messen neergelegd, waarna gezocht werd naar een waardige vervanger. In Mazairac is deze gevonden en worden de culinaire ambities versterkt. Voor Mazairac is het fijn om terug te zijn in zijn eigen stad en een langgekoesterde wens in vervulling te zien gaan.

Leo Hollman, directeur:

"Wegens het vertrek van Chef-kok Vito Reekers per 1 september jl. stond Grand Hotel Karel V voor de uitdaging om deze op korte termijn te vervangen. Uitgangspunt was dat er op geen enkele manier zou worden ingeboet aan de ambities van Grand Hotel Karel V gezien haar culinaire positie in de stad, waar wij heel trots op zijn. Bij deze uitdaging stond buiten kijf dat er een Chef de Cuisine aangetrokken zou worden die de culinaire ambitie van Restaurant Karel 5 niet alleen kan bestendigen maar ook verder zal brengen binnen een relatie voor lange termijn." Uitbouw in continuïteit, creativiteit, enthousiasme en kwaliteit moeten daarbij centraal staan. Gasten moeten blij en verrast worden binnen de monumentale beleving van het hotel, haar restaurants en prachtige zalen. Kortom: een gedreven, ervaren Chef, een ambassadeur die zijn sporen reeds verdiende. Die link was snel gelegd, een hele logische ook.

Leo Hollman: "We zijn er dan ook bijzonder trots op om Leon Mazairac te mogen verwelkomen als culinair boegbeeld van Grand Hotel Karel V, als Chef-kok van Restaurant Karel 5." Leon behoeft natuurlijk weinig tot geen introductie in het Utrechtse als oud Chef-kok en mede-eigenaar van restaurant Podium. Het is dan ook gewoon een heel natuurlijke combinatie; Karel V, een écht Utrechts culinair bolwerk midden in het centrum van de oude binnenstad die Leon zo goed kent en waar zijn hart ligt.”

Leon Mazairac: "Wat een bijzonder mooi moment om de cirkel eindelijk rond te maken. Na 10 jaar dagelijks restaurant Podium op hoog niveau te draaien, heb ik er daarna bewust voor gekozen een aantal succesvolle concepten te ondersteunen in binnen- en buitenland. Nu keer ik terug naar ‘mijn stad’, ik ben nu eenmaal een ‘Utregs jochie’. Natuurlijk grijp ik deze kans met beide handen aan. Utrecht zit in mijn hart, ik ben hier geboren en getogen en Karel V is hét Grand Hotel van de stad. Jarenlang liep ik hier langs en vaak dacht ik: hier wil ik ooit een keer de scepter zwaaien. Nu is het tijd om mijzelf weer te bewijzen. Op mijn eigen manier met enthousiaste en energieke mensen om mij heen. Ik sta gezond gespannen aan de startlijn om per 1 oktober te gaan stralen van geluk en wacht graag iedereen op in Restaurant Karel 5 waar ambitie, grandeur en vooral plezier samengaan."

"De keuken is zoals je van mij gewend bent: begrijpelijk en puur, beperkte ingrediënten maar met producten van uitmuntende kwaliteit van kleine producenten die ik al jaren persoonlijk ken. De gerechten zijn complex in hun eenvoud. Ik vind het mooi als mensen zich mijn gerechten herinneren. Daar heb je geen grote ingrediëntenlijst voor nodig. De techniek, de emotie en het werkplezier gaan van Restaurant Karel 5 de komende jaren een topplek maken voor iedereen die Utrecht én lekker eten een warm hart toedraagt. Ook zal ik nog steeds te zien zijn in het KRO-NCRV televisieprogramma ‘Binnenste Buiten’."

Leo Hollman, tot slot

"Ik kan niet wachten om te gaan genieten van de samenwerking tussen Leon Mazairac en Maître Johan Kragtwijk en hun teams. We mogen heel trots zijn op deze plek in de stad en dat gaan we omlijsten. Iedereen proeft binnenkort weer de keuken van Leon, de keuken van Restaurant Karel 5.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Economie
Horeca 22.00 uur dicht, maximaal dertig gasten binnen

De horeca is verplicht om vanaf dinsdag 29 september de deuren om 22.00 uur te sluiten. Vanaf 21.00 uur mag er niemand meer naar binnen. In publieke ruimtes mogen nog maar maximaal 30 mensen samenkomen. In de buitenruimte gaat landelijk een maximum van 40 personen gelden voor bijeenkomsten. Daarbij ...

Achtergronden Vega
Eet Geen Dierendag: hoe vier jij het?

Elk jaar op 4 oktober vertroetelen we onze trouwe viervoeters. Het kan niet op: van extra lange wandelingen tot enorme botten, cadeautjes en zelfs hele taarten. Dit jaar viert Wakker Dier alweer voor de 10e keer Eet Geen Dierendag en maken we er ook voor onszelf een feestje van. We vieren deze bijzo...

Economie KHN
KHN pleit voor extra steunmaatregelen

De snelle toename in het aantal besmettingen was de aanleiding voor een extra persconferentie van premier Rutte en minister De Jonge vanavond. Het aantal coronabesmettingen blijft stijgen, het kabinet grijpt daarom landelijk keihard in. Opnieuw krijgt de horeca harde klappen. Aanvullend op de maa...

Achtergronden Tech
Horeca gebruikt relatief vaak online platformen

Circa 8 procent van de Nederlandse bedrijven met twee of meer werkzame personen gaf aan in 2018 online platformen te hebben gebruikt om hun goederen en diensten af te zetten. De belangrijkste redenen waren de toegang tot een grotere afzetmarkt (83 procent) en gemak (75 procent). Dit blijkt uit het o...

Tech Nice 'n Easy
Hoe kun je controle over F&B bewaren bij meerdere vestigingen?

Een goed draaiend restaurant is geen garantie op succes bij meerdere vestigingen. De reden is simpel: een topmanager kan niet overal tegelijk zijn. Om de controle te behouden over vitale processen als inkoop, voorraad, productie en foodcost maken multi-unit ondernemingen steeds vaker gebruik van een...

Economie
"Horeca 22.00 uur dicht, maximale groepsgrootte naar 30"

Tijdens de persconferentie van vanavond zal premier Mark Rutte bekendmaken dat de horeca iedere dag verplicht om 22.00 uur de deuren zal moeten sluiten. In publieke ruimtes mogen nog maar maximaal 30 mensen samenkomen. Dat geldt dus ook in restaurants. Daarbij wordt het personeel niet meegerekend. D...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: