Lekkerste aspergeham uit Maarssen

1 maart 2013
Lekkerste aspergeham uit Maarssen

Het Brabants Asperge Genootschap organiseerde onlangs de allereerste verkiezing van de lekkerste aspergeham van 2013. Nico Sluis Vleeswaren BV uit Maarssen won de titel.

*Grote verrassing*
Directeur Nico Sluis is erg trots dat zijn ham als winnaar uit de bus kwam. Met een maximale score van 100 (‘Goud met ster’) troeft hij de nummers 2 en 3 af. "Dit is een grote verrassing", aldus Sluis.

*Jurycommentaar*
De vijf onafhankelijke keurmeesters van de jury toonden zich kritisch. De inzenders worden in vier categorieën en op tientallen subonderdelen beoordeeld. De winnende ham kreeg evenwel geen enkel kritiekpunt. "Hij ziet er fraai uit, is goed snijdbaar, ruikt en smaakt goed, is niet te zout of te gerookt en heeft exact de juiste hoeveelheid vet, een belangrijke smaakoverbrenger. Bovendien zijn de smaken van de asperge en de ham aangenaam complementair", luidde het oordeel.

*Geen grote massa*
Voor Nico Sluis is de uitverkiezing een bevestiging van zijn werk. "Werken aan kwaliteit is vanaf dag één onze filosofie geweest. Het rendement is van ondergeschikt belang. Wij gaan niet voor de grote massa, maar willen de klant laten genieten van de échte smaak van authentieke producten. Zo roken we onze ham bijvoorbeeld altijd op beukenhout en laten we hem minstens vijf dagen rijpen."

*Paplepel ingegoten*
Het slagersvak is Nico Sluis met de paplepel ingegoten. Zijn vader had een slachterij en vond het geweldig dat zijn zoons al op jonge leeftijd passie voor het slagersvak ontwikkelden. In 1996 richtte Sluis zijn eigen bedrijf op en bouwde dat gestaag uit tot een organisatie van 20 vakmensen.

*Op de foto* Vanaf links: Voorzitter Jes van Inkel, winnaar Nico Sluis en Meesterkok Leon Ribbens

~Myrtille Vromans~


Overig nieuws