Uitreiking van de Lekker awards 2011

15 november 2010 |
Uitreiking van de Lekker awards 2011

Broeierig warm was het op donderdag 15 november in één van de zalen van het schip De Rotterdam. En al was er toch het een en ander uitgelekt bij Chiels radioshow nog steeds was niet alles naar bekend wat betreft de ranking van de top 20. Makkie Mulder, hoofdredacteur van Lekker, maakte de namen bekend. De gedoodverfde winnaar was wederom Sergio Herman van Oud Sluis in Sluis, en hoewel hij vorig jaar nog op de vijfde plaats stond prijkt Jannis Brevet van Inter Scaldes in Kruiningennu op nummer twee. Een gedeelde derde plaats was er voor Jonnie Boer van De Librije in Zwolle en Jacob Jan Boerma van De Leest in Vaassen.


John Beeren, Thérèse Boer en Florian Beeren

Exemplaar gepikt
Van tevoren waren er voornamelijk opgewonden gesprekken in de zaal van De Rotterdam. Rogér Rassin, chef de cuisine van La Rive in Amsterdam: “Het is afwachten, al hoop ik natuurlijk wel op een handhaving in de top 10.” Dhr. Rassin was dan ook in zijn nopjes met plek 8 die hij ook in 2011 warm houdt. Maar ook 'het lek' zorgde voor wat opschudding. Mulder, hoofdredacteur van Lekker: “Waarschijnlijk is er een exemplaar gepikt in de lange schakel van de zeventig rapporteurs naar de drukker. We hebben wel echt pech, vorig jaar ging er namelijk technisch wat mis en nu dit weer. Het is eigenlijk net een soort troonrede. Maar vandaag gaan we feest vieren en morgen de Sherlock Holmes uithangen, ” besluit ze monter. John Beeren, eigenaar van De Bokkedoorns kijkt er niet van op dat de uitslag al bekend was voor de uitreiking: “De 33 jaar dat het blad bestaat is de uitslag elk jaar al van tevoren bekend. Dit jaar was ik in het buitenland maar ik hoorde het van tevoren al via de sms. Ik verdenk ze er een beetje van dat ze het express doen.” Zoon Florian Beeren hoorde per sms van zijn moeder dat bij Chiel bekend gemaakt was dat De Bokkedoorns van 10 naar 9 zijn gestegen. Vandaag fungeert hij als chauffeur van zijn vader maar hij gaat zelf waarschijnlijk niet het vak in: “Ik vind dit leuk maar als ik zie wat hij er verder voor moet doen dan zou ik het toch niet willen. Ik studeer MER Management, Economie en Recht.


Martin Kruithof chef kok van de Lindehof (2e van links) en naast hem Lucas Rive, chef kok van de Bokkedoorns

Streekproducten
“Toch wel jammer,” reageert Peter Bruins, sommelier bij De Bokkedoorns, op het lek. “Twee jaar geleden was het niet bekend en toen was de sfeer toch competatiever.” We hebben dit jaar niet echt iets anders gedaan, je doet gewoon elke dag je stinkende best. Goed is goed, dat kan niet beter. Wij werken heel veel met biologische producten. Ook de kippen, koeien en kalveren die wij gebruiken hebben meer tijd gehad om te groeien. Dat proef je, de gerechten hebben een betere smaak.”


Christopher Naylor van Vermeer, eerste van rechts

Ook Christopher Naylor chef van Vermeer (van 16 naar 17) kookt veel met streekproducten uit eigen tuin. “Samen met twee andere Amsterdamse restaurants hebben we een tuin waaruit we ’s zomers 90% van de gerechten koken en ’s winters 60%. Er komt echt zoveel van die grond af!” Naylor haalt dan ook geen producten meer uit Spanje of Italië. “Alleen vlees is soms echt beter in Frankrijk, bijvoorbeeld dat van kippen en duiven.” Naylor hoopt op nummer 16 te blijven staan. “Dat is prima zo, ik heb respect voor andere chefs, als we maar in de top 20 blijven.”

Er staan 56 nieuwe namen in de Lekker. Deze restaurants kunnen hun borst nat maken voor een stroom nieuwe gasten. Logischerwijs zijn er ook verschillende namen verdwenen uit het magazine. Redenen hiervoor zijn faillissementen of de kritische criteria van de 70 rapporteurs waaraan de top in gastronomie moet voldoen. Kwaliteit en gastvrijheid blijven van groot belang dat proeven we ook weer in 2011.

1. Oud Sluis in Sluis (1)
2. Inter Scaldes in Kruiningen (5)
3. De Librije in Zwolle (2)
3. De Leest in Vaassen (3)
5. Beluga in Maastricht (4)
6. De Zwethheul in Schipluiden (7)
7. Ivy in Rotterdam (20)
8. La Rive in Amsterdam (8)
9. De Bokkedoorns in Overveen (10)
10. Boreas in Heeze (13)


De top 10 van Lekker 2011


Eline Dragt

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Internationaal Coronacrisis
Ook België sluit de horeca

Ook in België moeten cafés en restaurants vanaf vandaag (maandag) vier weken de deuren sluiten. De Belgen gaan zelfs iets verder dan wij, want er gaat een avondklok gelden van middernacht tot 05.00 uur 's ochtends. In België is thuiswerken weer de standaard en worden ook de soci ...

Wet- en regelgeving Coronacrisis
Horecaondernemers vechten sluiting van de horeca aan bij de rechter

De door het kabinet opgelegde sluiting van de horeca wordt door de Haagse bodega De Posthoorn aangevochten middels een een kort geding aan tegen de Nederlandse staat. Dinsdag komt de zaak voor de rechter en inmiddels hebben zich veel horecazaken bij het intiatief aangesloten, zo verklaart horecaonde ...

Columns
Column Sico de Moel: Lockdown Deal

"Ik heb straks een deal voor je!" Mijn gasten waren net in onze straat komen wonen en ze waren blij met een leuk restaurantje zo vlak in de buurt. Leuk, nieuwe buren. Het was de avond dat Rutte zijn tweede lockdown afkondigde; een horeca-lockdown deze keer. Veel onbegrip bij mij en b ...

Personalia
Bob Hutten draagt leiding Hutten over aan Drees Peter van den Bosch

Algemeen directeur Bob Hutten geeft de leiding van Hutten per 1 januari 2021 uit handen. Na 91 jaar en drie generaties komt de aansturing van het familiebedrijf nu in handen van Drees Peter van den Bosch, momenteel Innovatiemanager bij Foodsquad en Hutten. “In Drees zie ik iemand met heel veel ...

Awards Culinair
Team Bocuse d’Or NL niet door naar Wereldfinale

Chef Marco van der Wijngaard (29, Restaurant ’t Amsterdammertje) en commis Yentl van Gilst (21, Restaurant De Burgemeester en Sterklas ROC van Amsterdam) hebben helaas niet de top 10 bereikt tijdens de Europese finale van de Bocuse d’Or. Onder begeleiding van coach en voormalig deelnemer ...

Branded Content Nice 'n Easy
''Brood dat je wilt ontdekken''

Met PUR PAIN brengt de Vlaamse Biobakkerij De Trog ambachtelijke, pure en 100% biologische broodproducten tot bij de Food professional. De bakkerij uit Ieper in België heeft zich weten uit te bouwen tot een ware trendsetter in de Belgische voedingssector. Eten verbindt mensen en culturen, broo ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: