Leden FNV Horeca akkoord met cao

11 september 2012
Leden FNV Horeca akkoord met cao

De leden van FNV Horeca hebben aangegeven dat zij akkoord gaan met het bemiddelingsresultaat voor een nieuwe cao horeca. In het totaal was 82% van de uitgebrachte stemmen positief.

*Met terugwerkende kracht in werking*
De leden van FNV Horeca konden tot en met 10 september hun stem uitbrengen. Doordat ook KHN akkoord is gegaan met het resultaat, is de cao met terugwerkende kracht sinds 1 augustus 2012 van toepassing.

*Sectorbestuurder*
Milen van Boldrik, sectorbestuurder van FNV Horeca: “Hoewel het niet gemakkelijk was om tot een cao-resultaat te komen, is het uiteindelijk toch gelukt. De leden van FNV Horeca hebben altijd het laatste woord. Middels de ledenraadpleging heeft het overgrote merendeel van de leden die hebben gestemd aangegeven dat zij akkoord gaan met het bereikte resultaat. Daarom kunnen we nu zeggen dat we een cao-akkoord hebben bereikt.”

*Belangrijke resultaten*
De belangrijkste behaalde onderhandelingsresultaten zijn:

- looptijd van de cao is van 1 augustus 2012 tot en met 31 december 2013;

- algehele verbetering van het loongebouw. Vooral de jongere horecawerknemers en nieuwkomers in de horeca profiteren hiervan;

- loonsverhoging van in totaal ten minste 1,5% over de feitelijk betaalde lonen;
- als compensatie voor het vervallen van de eindejaarsuitkering in 2013 een loonsverhoging van 1,25% per 1 januari 2013 voor werknemers die recht hadden op de eindejaarsuitkering;

- hotelmedewerkers krijgen recht op een nachttoeslag van 10% per 1 april 2013;

- het scholingsbudget wordt verhoogd van 1% naar 2% van de cumulatieve jaarloonsom;

- het aantal arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd wordt (per 1 januari 2014) teruggebracht naar drie contracten in drie jaar, conform de Wet Zekerheid en Flexibiliteit.

Overig nieuws