Kroeg met uitsterven bedreigd

3 september 2014 |
Kroeg met uitsterven bedreigd

De buurt- of dorpskroeg wordt met uitsterven bedreigd. De cijfers zijn dramatisch: sinds 2001 zijn inmiddels bijna 4000 kroegen uit het straatbeeld verdwenen. Brouwers en banken
spreken van een kaalslag en alleen al in de laatste vijf jaar hebben 1200 cafés de deuren moeten sluiten.

Dalende vraag
Niet alleen de economische crisis is debet aan deze ontwikkeling: er is een structureel dalende vraag. Waar de horeca een bescheiden groei laat zien, ligt de cafébranche nog 'op haar gat'. Heineken heeft vanaf 2009 tien procent van het aantal verkooppunten zien verdwijnen.

Enorme prijsstijgingen
Met prijsstijgingen proberen kroegeigenaren de dalende opbrengsten te compenseren: een biertje koste in 2000 € 1,28, in 2009 € 1,94 en in 2014 ligt de prijs al tussen de twee en drie euro. De accijnzen zijn als een raket omhooggeschoten: sinds 2000 met tachtig procent (!). De bierbrouwers doen er zelfs een schepje bovenop door de prijzen te verhogen. Het gevolg? Een onwerkbare situatie voor de kroegbaas, die aan zijn gasten steeds de prijs moet verantwoorden.

MEER LEZEN OVER ACCIJNZEN? KLIK HIER!
Fitte ouderen
De toekomst? Die ligt (volgens de Rabobank) bij fitte ouderen en eenpersoonshuishoudens. Fitte ouderen bezoeken graag een wijnbar of een coffeelounge. Tijd om uit een ander vaatje te tappen?

Thijs Jacobs

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Economie Achtergronden
Advies Belastingdienst aan horecaondernemers: verleng bijzonder uitstel van betaling

Is uw bijzonder uitstel van betaling afgelopen en kunt u nog niet aan uw nieuwe betalingsverplichtingen voldoen? Verleng dan uw bijzonder uitstel van betaling. Dat kan nog tot en met 30 juni. Afgelopen zaterdag ontvingen 60.000 ondernemers, waaronder uit de horecabranche, hierover een brief van de B ...

KHN Corona
KHN: uit eten met sneltest onbespreekbaar

De uitspraken van minister De Jonge over de rol van sneltesten in het openingsplan van het kabinet kunnen rekenen op stevige kritiek vanuit horecaondernemers. Zo wordt er mogelijk gesproken over versoepelingen, waarbij de horeca voor uit eten open mag met de inzet van sneltesten. Vooral het feit dat ...

Achtergronden
De Beren opent nieuw bezorgrestaurant in Breda

Bourgondische Bredanaars kunnen vanaf nu hun hart ophalen met het gloednieuwe Bezorgrestaurant De Beren Breda. De opening van de 27ste bezorgvestiging vond op maandag 3 mei 2021 plaats aan de Haagdijk 24. De Haagdijk is een ideale bezorglocatie, omdat vanaf deze centrale plek veel Bredase huishou ...

Economie Achtergronden
CBS: relatief veel horecabedrijven opgeheven

In het eerste kwartaal van 2021 werden zo’n 30,2 duizend bedrijven opgeheven, ruim 9 duizend minder dan in hetzelfde kwartaal het jaar ervoor. Bij 85 procent van de opheffingen ging het om bedrijven met één werkzame persoon. Er werden 4,7 duizend bedrijven met meer dan é&e ...

Achtergronden Corona
Kan de horeca eigenlijk wel open als het weer mag?

Als de horeca op een gegeven moment weer open mag, dan is het nog maar de vraag of elke horecagelegenheid dat ook kan. BNR Nieuwsradio ging op onderzoek uit en deed daarbij ook navraag hij KHN. Bij veel ondernemers ontbreekt het op dit moment aan financiële middelen om personeel te betalen of v ...

Interview Longread
Deze brasserie opent het terras niet: ''Het zet geen zoden aan de dijk''

Andrea de Lange is eigenaresse van Brasserie Jansen in Zwolle. De terrassen mogen weliswaar weer gedeeltelijk open, maar zij koos ervoor haar terras gesloten te houden. Een weloverwogen keuze, zo blijkt. “Als je kijkt naar alle administratie en de opstartkosten die daarbij komen kijken, dan he ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: