Kroeg met uitsterven bedreigd

3 september 2014
Kroeg met uitsterven bedreigd

De buurt- of dorpskroeg wordt met uitsterven bedreigd. De cijfers zijn dramatisch: sinds 2001 zijn inmiddels bijna 4000 kroegen uit het straatbeeld verdwenen. Brouwers en banken
spreken van een kaalslag en alleen al in de laatste vijf jaar hebben 1200 cafés de deuren moeten sluiten.

*Dalende vraag*
Niet alleen de economische crisis is debet aan deze ontwikkeling: er is een structureel dalende vraag. Waar de horeca een bescheiden groei laat zien, ligt de cafébranche nog 'op haar gat'. Heineken heeft vanaf 2009 tien procent van het aantal verkooppunten zien verdwijnen.

*Enorme prijsstijgingen*
Met prijsstijgingen proberen kroegeigenaren de dalende opbrengsten te compenseren: een biertje koste in 2000 € 1,28, in 2009 € 1,94 en in 2014 ligt de prijs al tussen de twee en drie euro. De accijnzen zijn als een raket omhooggeschoten: sinds 2000 met tachtig procent (!). De bierbrouwers doen er zelfs een schepje bovenop door de prijzen te verhogen. Het gevolg? Een onwerkbare situatie voor de kroegbaas, die aan zijn gasten steeds de prijs moet verantwoorden.

"*MEER LEZEN OVER ACCIJNZEN? KLIK HIER!*":http://www.decafekrant.nl/?q=accijns&x=zoeken

*Fitte ouderen*
De toekomst? Die ligt (volgens de Rabobank) bij fitte ouderen en eenpersoonshuishoudens. Fitte ouderen bezoeken graag een wijnbar of een coffeelounge. Tijd om uit een ander vaatje te tappen?

~Thijs Jacobs~

Overig nieuws