Koken op je eigen fornuis? Levensgevaarlijk!

24 januari 2011 |
Koken op je eigen fornuis? Levensgevaarlijk!<

De meest dodelijke verontreiniging op aarde komt niet van vervuilende industrie, maar van zelf in elkaar gezette fornuizen. Op zelfgemaakte fornuizen koken is voor 3 miljard mensen de manier om het dagelijks eten te bereiden, maar jaarlijks sterven 2 miljoen personen aan het inademen van vervuilde rook en miljoenen worden ziek.

Even veel doden als aids
Dit blijkt uit een onderzoeksrapport van de Wereldgezondheidsorganisatie, waarover de Britse krant The Independent schrijft. Deze vervuilingsvorm maakt op jaarbasis bijna evenveel dodelijke slachtoffers als aids.

Tradities
Een groot deel van de slachtoffers valt onder vrouwen en kinderen, omdat zij in ontwikkelingslanden traditioneel veel in de keuken verblijven. In Afrika en Azië neemt vergiftiging door keukendampen de zesde plaats in op de lijst van meest voorkomende doodsoorzaken.

Giftige rook
Slechte ventilatie en het gebruik van schadelijke brandstoffen zijn de grootste boosdoeners. Diverse vormen van kanker en longziektes ontstaan door het gebruik van kolen, hout en dierlijke uitwerpselen als brandstof voor het fornuis. Hierdoor ontstaat giftige rook.

Slachtoffers terugdringen
Inmiddels is er door de Verenigde Naties een project op touw gezet om het aantal slachtoffers terug te dringen. Daartoe wil men de komende negen jaar miljoenen veilige fornuizen plaatsen.


Frank Lindner

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Economie
Nederlandse economie krimpt historisch met 8,5 procent

Volgens de eerste berekening van het CBS, op basis van nu beschikbare gegevens, is het bruto binnenlands product (bbp) in het tweede kwartaal van 2020 met 8,5 procent gedaald ten opzichte van een kwartaal eerder. Een dergelijke krimp is niet eerder door het CBS gemeten. De daling van het bbp in h...

Opening Utrecht
Liemès Food District zoekt gepassioneerde chefs

Dit najaar opent Liemès Food District haar deuren in het iconische gebouw The Wall in Utrecht. Hier bereiden gepassioneerde chefs van elf verschillende keukens de lekkerste gerechten. Voor dit nieuwe horecaconcept is Liemès op zoek naar ambitieuze chefs met een passie voor goed eten. Z...

Wijn Rotterdam
Net open: wijnbar met meer dan 70 wijnen per glas en tappen doe je zelf

Blijdorp is binnenkort een hotspot rijker. In september opent Walsjérôt haar deuren op het Bentinckplein in Rotterdam. De wijnbar werkt volgens een uniek concept waarbij je je eigen wijn kan tappen. Met de keuze voor een slok, een heel of een half glas van meer dan 70 wijnen kunnen zowe...

Opening Utrecht
Nieuwste horecalocatie van Utrecht geopend

Drukke dagen in de keuken, nieuwe soepproevers en een volgeboekt hotel: de opening van Utrechts eerste soepbar Soep-er, én van de negen sfeervolle kamers van het bovengelegen logement Petit Beijers is een feit. Op zondag 12 juli openden horecaondernemers Janine en Tom hun deuren aan Vismarkt ...

Culinair Wijn
Sterrenrestaurant Da Vinci lanceert eigen wijn van Limburgse wijndomeinen

Sterrenrestaurant Da Vinci in Maasbracht heeft een bijzondere Limburgse wijn gelanceerd. De witte wijn is gemaakt van Chardonnay van Wijngaard Kruisboom en van Souvignier Gris van Wijndomein St. Martinus. De ‘Cuvée Da Pé’ is gevinifieerd door Stan Beurskens van St. Martinus...

Economie Achtergronden
Inkomsten restaurants en cafés in juli nog ruim 10% lager dan vorig jaar

Restauranthouders kregen in juli gemiddeld 11% minder inkomsten bijgeschreven dan in dezelfde maand een jaar eerder. Bij café-eigenaren was dit 13%. Dit blijkt uit onderzoek van Knab. De online bank analyseerde geanonimiseerde transactiedata van 167.000 zakelijke klanten. Ondanks de vers...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: