Koken op je eigen fornuis? Levensgevaarlijk!

24 januari 2011 |
Koken op je eigen fornuis? Levensgevaarlijk!<

De meest dodelijke verontreiniging op aarde komt niet van vervuilende industrie, maar van zelf in elkaar gezette fornuizen. Op zelfgemaakte fornuizen koken is voor 3 miljard mensen de manier om het dagelijks eten te bereiden, maar jaarlijks sterven 2 miljoen personen aan het inademen van vervuilde rook en miljoenen worden ziek.

Even veel doden als aids
Dit blijkt uit een onderzoeksrapport van de Wereldgezondheidsorganisatie, waarover de Britse krant The Independent schrijft. Deze vervuilingsvorm maakt op jaarbasis bijna evenveel dodelijke slachtoffers als aids.

Tradities
Een groot deel van de slachtoffers valt onder vrouwen en kinderen, omdat zij in ontwikkelingslanden traditioneel veel in de keuken verblijven. In Afrika en Azië neemt vergiftiging door keukendampen de zesde plaats in op de lijst van meest voorkomende doodsoorzaken.

Giftige rook
Slechte ventilatie en het gebruik van schadelijke brandstoffen zijn de grootste boosdoeners. Diverse vormen van kanker en longziektes ontstaan door het gebruik van kolen, hout en dierlijke uitwerpselen als brandstof voor het fornuis. Hierdoor ontstaat giftige rook.

Slachtoffers terugdringen
Inmiddels is er door de Verenigde Naties een project op touw gezet om het aantal slachtoffers terug te dringen. Daartoe wil men de komende negen jaar miljoenen veilige fornuizen plaatsen.


Frank Lindner

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Achtergronden Internationaal
Wereldvoedseldag 16 oktober: de wereld bevindt zich in een voedingscrisis

Minstens één op de drie kinderen onder de vijf jaar heeft volgens een nieuw gepubliceerd rapport van Unicef te weinig of te veel gewicht. De wereld lijdt aan een voedingscrisis. Meer dan 800 miljoen mensen in de wereld hebben honger, maar bijna evenveel mensen zijn zwaarlijvig. Tegelij...

Tech
Het rendement van e-mailmarketing wordt zwaar onderschat

Mocht je in het huidige tijdperk als marketeer in de horeca werken, dan moet je van veel markten thuis zijn. Natuurlijk moet je bijhouden wat andere partijen doen. Dit nog naast kennis van sociale media tot aan search engine marketing. Het vak van marketeer wordt steeds lastiger en de concurrentie i...

Koffie & thee Internationaal
Wist je dat we vandaag in koffiestaking zijn?

Tik de gast die een koffie bestelt vandaag maar op de vingers, want de Eerlijke Koffiestaling is een feit. Op het werk en in de horeca drinken we dagelijks veel kopjes koffie. Weinig mensen zijn zich echter bewust van de problematiek die schuilgaat achter de koffie. Om bewustwording ten aanzien van ...

Columns
Column Sico de Moel: Misser

"Doe maar 2 Heineken 0.0 en voor mijn vrouw champagne." Zal ik er eerst maar één brengen, en straks de tweede? "Nee hoor, ik heb dorst." Mijn gasten zaten gisteravond heerlijk buiten aan een klein tafeltje onder mijn luifel. Echt een plekje om samen te genieten v...

Awards
Nederlandse biersommeliers in top 50 op het WK Biersommelier

Op het WK voor biersommeliers in Rimini (IT) zijn de drie deelnemers van het Nederlandse team alle drie in de top 50 geëindigd. Nog niet eerder deed er een Nederlands team mee met de prestigieuze competitie. Het WK wordt elke twee jaar gehouden. Dit jaar ging de winst voor het eerst naar een vr...

Chefs
Tweesterrenchef Syrco Bakker kookt de sterren van de hemel bij Restaurant Hemingway

De chef van tweesterren restaurant Pure C te Cadzand-Bad Syrco Bakker was vrijdag 11 oktober te gast bij Restaurant Hemingway in Bergen op Zoom als eerste gastchef. Samen met chef-kok Torben Bouterse (restaurant Hemingway) heeft hij de sterren van de hemel gekookt door signatuur gerechten van beide ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: