Koken op je eigen fornuis? Levensgevaarlijk!

24 januari 2011 |
Koken op je eigen fornuis? Levensgevaarlijk!<

De meest dodelijke verontreiniging op aarde komt niet van vervuilende industrie, maar van zelf in elkaar gezette fornuizen. Op zelfgemaakte fornuizen koken is voor 3 miljard mensen de manier om het dagelijks eten te bereiden, maar jaarlijks sterven 2 miljoen personen aan het inademen van vervuilde rook en miljoenen worden ziek.

Even veel doden als aids
Dit blijkt uit een onderzoeksrapport van de Wereldgezondheidsorganisatie, waarover de Britse krant The Independent schrijft. Deze vervuilingsvorm maakt op jaarbasis bijna evenveel dodelijke slachtoffers als aids.

Tradities
Een groot deel van de slachtoffers valt onder vrouwen en kinderen, omdat zij in ontwikkelingslanden traditioneel veel in de keuken verblijven. In Afrika en Azië neemt vergiftiging door keukendampen de zesde plaats in op de lijst van meest voorkomende doodsoorzaken.

Giftige rook
Slechte ventilatie en het gebruik van schadelijke brandstoffen zijn de grootste boosdoeners. Diverse vormen van kanker en longziektes ontstaan door het gebruik van kolen, hout en dierlijke uitwerpselen als brandstof voor het fornuis. Hierdoor ontstaat giftige rook.

Slachtoffers terugdringen
Inmiddels is er door de Verenigde Naties een project op touw gezet om het aantal slachtoffers terug te dringen. Daartoe wil men de komende negen jaar miljoenen veilige fornuizen plaatsen.


Frank Lindner

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Branded Content
Veiligheidsproducten worden nieuwe reclamedragers

Horecaondernemers hebben groen licht gekregen om per 1 juni weer te openen.Met deze bijzondere printproducties kunnen horecaondernemers de aandacht op zichzelf vestigen of zelfs gebruiken voor hun marketing en eigen reclame. Voorbereiding is heel belangrijk: Plaats daarom specifieke gedragsregel...

Wet- en regelgeving Horeca & Recht
Slecht levensgedrag, definitief oordeel in zicht?

Het openen van een restaurant gaat niet zomaar. Los van alle praktische zaken moeten de nodige vergunningen worden aangevraagd, waaronder in veel gevallen een exploitatievergunning op grond van de (algemene) plaatselijke verordening en een Drank- en Horecawetvergunning. Hierbij stuit men doorgaans o...

Wet- en regelgeving Coronacrisis
Verzekeraar moet coronaschade Frans restaurant vergoeden

Over het algemeen wordt schade als gevolg van de coronamaatregelen niet gedekt door verzekeraars, maar een Franse rechter heeft bepaald dat een restaurateur recht heeft op compensatie door verzekeraar Axa. Stéphane Manigold heeft in de regio Parijs vier restaurants, waar 52 werknemers in d...

Wet- en regelgeving Coronacrisis
Overheid schept duidelijkheid over regels horeca per 1 juni

Hugo de Jonge heeft namens het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport een brief verzonden naar de voorzitters van de verschillende veiligheidsregio's. In de brief worden aanwijzingen voor de coronamaatregelen gegeven. Ook voor de horeca. Hieruit blijkt bijvoorbeeld ook dat de exploitan...

Achtergronden
Ter overname aangeboden: Restaurant de Waard Heesch

Restaurant De Waard te Heesch is al meer dan 22 jaar een bekende in de regio. Voor de familie is de tijd aangebroken om het pand en de exploitatie aan te bieden. Hans Rombouts: “Het is voor de horeca een bovengemiddelde periode voor een onderneming op één plek." Bedrijfsg...

Personeel Coronacrisis
5.000 horecamedewerkers roepen hulp FNV Horeca in sinds sluiting horeca

Sinds de lockdown van de horeca van 16 maart jl. hebben 5.000 horecamedewerkers zich bij FNV Horeca gemeld met vragen en verzoeken om hulp. De meeste vragen gingen over welke rechten en plichten zij hebben sinds hun werklocatie gesloten is. Daarnaast ziet de vakbond een stijgende vraag naar informat...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: