Koffiekopje van koffiedrab wint Horecava Innovatie Award

15 januari 2020 | Redactie

Met The Lucky Cup, een koffiekopje gemaakt van koffiedrab, won You Lucky Bird, maandag de Horecava Innovatie Award in de categorie Concepts & Design.

Nederlanders drinken met elkaar zo’n 18 miljard kopjes koffie en daarbij ontstaat elk jaar ruim 250 miljoen kilo koffiedrab. Veel daarvan komt terecht in de verbrandingsoven. You Lucky Bird, een initiatief van Paul van der Hulst en Guido ten Hengel, heeft als doel dit materiaal beter te benutten. Aan het einde van de levensduur kunnen de kopjes weer gerecycled worden tot nieuwe exemplaren. Kopjes gemaakt van koffiedrab moeten een verschil gaan maken in de wereld van koffie.

Na 2,5 jaar slaagde You Lucky Bird erin, in samenwerking met Coffee Based een materiaal te ontwikkelen dat vaatwasserbestendig, hittebestendig en voedselveilig is. Ideaal materiaal dus om er een koffiekopje, volgens de barista-standaarden, van te maken. “Het kopje is niet zozeer hét doel, maar vooral het middel”, legt Paul van der Hulst uit. Duurzaamheid, maatschappelijke betrokkenheid en passie voor koffie komen daarin samen.

Horecava

Uit de ruim 170 ingezonden innovaties heeft de jury zestien producten en diensten genomineerd na een eerste jury-ronde. In een tweede ronde pitchten de gelukkigen hun producten en diensten bij de jury. The Lucky Cup werd maandag gelanceerd tijdens de horecabeurs Horecava in de RAI in Amsterdam en wist daar meteen een prijs in de wacht te slepen. The Lucky Cup won de Horecava Innovatie Award in de categorie Concepts & Design.

De jury van deze categorie bestempelt The Lucky Cup als grote winnaar. The Lucky Cup is een zeer doordacht en duurzaam totaal concept. Aan het einde van de keten wordt er een circulaire oplossing geboden voor een enorme berg koffieafval middels een zeer hoogwaardig product dat geheel is doorontwikkeld én aan het begin van de koffieketen wordt er structureel geïnvesteerd in een schoolproject voor kinderen van Ethiopische koffieboeren. “De educatie van de koffieboeren van morgen”, aldus de jury.

Ethiopië

Paul van der Hulst zag In Ethiopië hoe hard de koffieboeren moeten werken om hun gezin te onderhouden. ,,Het ziet er niet rooskleurig uit voor de bevolking daar. Mensen zijn arm en hebben te maken met klimaatverandering. Koffiebonen leveren steeds minder op. Boeren worden als een citroen uitgeknepen. You Lucky Bird haakt daarom aan bij Stichting Chale. Deze organisatie heeft al twintig jaar ervaring met projecten in Ethiopië. De koffiekopjes dragen specifiek bij aan een onderwijsproject in Ethiopië, gericht op kinderen van koffieboeren. “Dit maakt de cirkel rond: van koffieboer via de koffiehandel, de drab en ons kopje weer terug naar Ethiopië. Alleen maar Lucky Birds dus."

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Amsterdam Culinair
Taiko, in het Conservatorium Hotel, heropent en serveert Hiramasa Kingfish

Taiko, het bekroonde restaurant van Executive Chef Schilo van Coevorden, heropent op 30 september haar deuren voor hotelgasten en bezoekers. Na het succes van de Red King Crab, Wagyu, Wasabi en Soja menu’s, heeft het veelgeprezen modern-Aziatische restaurant van het Conservatorium hotel in Ams...

Nice 'n Easy
Zijn convenienceproducten ook gezond?

Convenienceproducten zijn een uitkomst voor de professionele keuken, vooral vanwege de tijdwinst die het gebruik ervan oplevert. Maar er zijn, bij overmatig gebruik van bepaalde soorten convenienceproducten, ook nadelen. Wieke van der Vossen, expert voedselveiligheid en etikettering bij het Voedings...

Awards Cocktails
Botanero verkozen tot beste cocktailbar van Nederland

Botanero Rotterdam is door mannenblad Esquire uitgeroepen tot Beste Nieuwe Cocktailbar van 2020. De vakjury van de jaarlijkse cocktailbarverkiezing prijst de Mexicaans-geïnspireerde cocktailbar ‘die laat zien waar de nieuwe Rotterdamse cocktailscene voor staat: cocktails van hoge kwalitei...

Branded Content Nice 'n Easy
De beste burgers en hotdogs vind je op Strijp-S

Bram van Uden: “Parkeren doe je voor de deur of dichtbij op P De Hoek. Blok 63-S vind je op 5 minuten loopafstand van station Strijp-S, het Klokgebouw of het PSV-stadion. Hier beleef je de energie en open sfeer van het culturele en creatieve hart van Eindhoven. Gewoon lekker eten, gezelligheid...

Opening Rotterdam
Eerste Nederlandse SUGO to go opent in Rotterdam

Biologisch, gezond, duurzaam én vers. Menig pizza liefhebber is verknocht aan de inmiddels befaamde pizza al taglio van SUGO. Dit blijkt niet alleen uit de veelbelovende recensies op Tripadvisor, maar ook uit de Deliveroo Pizza Contest 2019 waar SUGO de eerste plek bemachtigde. Nu SUGO vele h...

Opening Fastservice
Op dit nieuwe eetadresje in Maastricht draag je een slabber!

De hoofdstad van de zuidelijkste provincie van Nederland staat bekend om haar laissez-faire en bourgondische levensstijl. Het was dan ook geen moeilijk keuze voor spaghetticoncept BAVET waar in Nederland ze hun eerste vestiging zouden openen. Vanaf vandaag kan je op Markt 7 terecht voor een spaghett...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: