Koffiekopje van koffiedrab wint Horecava Innovatie Award

15 januari 2020 | Redactie

Met The Lucky Cup, een koffiekopje gemaakt van koffiedrab, won You Lucky Bird, maandag de Horecava Innovatie Award in de categorie Concepts & Design.

Nederlanders drinken met elkaar zo’n 18 miljard kopjes koffie en daarbij ontstaat elk jaar ruim 250 miljoen kilo koffiedrab. Veel daarvan komt terecht in de verbrandingsoven. You Lucky Bird, een initiatief van Paul van der Hulst en Guido ten Hengel, heeft als doel dit materiaal beter te benutten. Aan het einde van de levensduur kunnen de kopjes weer gerecycled worden tot nieuwe exemplaren. Kopjes gemaakt van koffiedrab moeten een verschil gaan maken in de wereld van koffie.

Na 2,5 jaar slaagde You Lucky Bird erin, in samenwerking met Coffee Based een materiaal te ontwikkelen dat vaatwasserbestendig, hittebestendig en voedselveilig is. Ideaal materiaal dus om er een koffiekopje, volgens de barista-standaarden, van te maken. “Het kopje is niet zozeer hét doel, maar vooral het middel”, legt Paul van der Hulst uit. Duurzaamheid, maatschappelijke betrokkenheid en passie voor koffie komen daarin samen.

Horecava

Uit de ruim 170 ingezonden innovaties heeft de jury zestien producten en diensten genomineerd na een eerste jury-ronde. In een tweede ronde pitchten de gelukkigen hun producten en diensten bij de jury. The Lucky Cup werd maandag gelanceerd tijdens de horecabeurs Horecava in de RAI in Amsterdam en wist daar meteen een prijs in de wacht te slepen. The Lucky Cup won de Horecava Innovatie Award in de categorie Concepts & Design.

De jury van deze categorie bestempelt The Lucky Cup als grote winnaar. The Lucky Cup is een zeer doordacht en duurzaam totaal concept. Aan het einde van de keten wordt er een circulaire oplossing geboden voor een enorme berg koffieafval middels een zeer hoogwaardig product dat geheel is doorontwikkeld én aan het begin van de koffieketen wordt er structureel geïnvesteerd in een schoolproject voor kinderen van Ethiopische koffieboeren. “De educatie van de koffieboeren van morgen”, aldus de jury.

Ethiopië

Paul van der Hulst zag In Ethiopië hoe hard de koffieboeren moeten werken om hun gezin te onderhouden. ,,Het ziet er niet rooskleurig uit voor de bevolking daar. Mensen zijn arm en hebben te maken met klimaatverandering. Koffiebonen leveren steeds minder op. Boeren worden als een citroen uitgeknepen. You Lucky Bird haakt daarom aan bij Stichting Chale. Deze organisatie heeft al twintig jaar ervaring met projecten in Ethiopië. De koffiekopjes dragen specifiek bij aan een onderwijsproject in Ethiopië, gericht op kinderen van koffieboeren. “Dit maakt de cirkel rond: van koffieboer via de koffiehandel, de drab en ons kopje weer terug naar Ethiopië. Alleen maar Lucky Birds dus."

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Restaurant Brooks: seizoensproducten van Hollandse bodem

Vanaf maart heeft de menukaart van restaurant Brooks in Amsterdam-Zuid een geheel nieuw culinair concept. Executive chef Ruud Wirken stelde een nieuwe kaart samen vol heerlijkheden om samen te delen. Een menu van wereldse gerechten, bereid met de lekkerste seizoensproducten, het liefst van Hollandse...

Awards Culinair
De Librije 6 jaar op rij de beste

De winnaars van de zesde editie van de Restaurant Awards zijn zojuist bekend gemaakt. Vijfhonderd gerenommeerde chefs mochten ook dit jaar weer hun stem uitbrengen in twaalf verschillende categorieën. De Librije* (Zwolle) is voor de zesde keer op rij uitgeroepen tot 'Beste Restaurant van Ne...

Opening Den Haag
Nieuw restaurant opent in Zaal 3 van Het Nationale Theater

Op zaterdag 29 februari opent een nieuw restaurant in het Energiekwartier in Den Haag van de bedenkers van ñ: Restaurant Drie. Restaurant Drie is gelegen in de voormalige kantoren van de Electriciteitsfabriek in het centrum van Den Haag, omringd door een groen terras. Daarnaast dient Restaura...

Bezorgen Achtergronden
Brabanders eten vooral kip met carnaval 

Brabantse carnavalsvierders eten graag kip. Dat blijkt uit cijfers van maaltijdplatform Deliveroo. Op basis van data van de carnavalsdagen afgelopen jaren bekeek het bedrijf waar zij tijdens carnaval een piek in bestellingen kunnen verwachten, en waar de feestgangers per stad het meest zin in hebben...

Wet- en regelgeving Bezorgen
Veel overtredingen bij maaltijdbezorgers

De Inspectie SZW constateert veel overtredingen door horecabedrijven die eigen bezorgers in dienst hebben. Bij meer dan de helft van de gecontroleerde bedrijven gaat het mis. Het ontbreekt bij deze bedrijven vaak aan kennis over wat wettelijk is toegestaan. Bezorgers krijgen te weinig betaald, werke...

Awards Culinair
Mart Oude Luttikhuis wint kookwedstrijd Jeunes Chefs Rôtisseurs

De kookwedstrijd Jeunes Chefs Rôtisseurs Competition 2020 van Chaîne des Rôtisseurs is gewonnen door Mart Oude Luttikhuis. De pas 20-jarige chef van sterrestaurant De Bloemenbeek in De Lutte plaatst zich hiermee voor de internationale wedstrijd in Parijs later dit jaar. In Leerh...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: