'Restaurantje' in New York krijgt twee sterren

11 oktober 2010
'Restaurantje' in New York krijgt twee sterren

Er waren geen verschuivingen te melden bij de restaurants met drie sterren. En dat de opvliegende sterrenchef Mario Batali onthutst was dat een van zijn zaken geen tweede ster kreeg was ook te voorspellen. Het verhaal van de nieuwe editie van de 'Michelin Guide to New York' was het ineens toekennen van twee Michelinsterren aan het kleine 'The Chef's Table' in Brooklyn.

*Bij beste zaken ter wereld*
Volgens Jean-Luc Naret, directeur van 'de rode gids', is The Chef's Table een van de beste 300 restaurants ter wereld. Het restaurant met maar 18 couverts is een onderdeel van Brooklyn Fare, een marktwinkel waar ook vers bereide maaltijden voor thuisgebruik zijn af te halen. De vergelijking met Marqt in Amsterdam is al snel gemaakt.

*Goedkoop versus duur*
Het restaurant wordt door een glazen wand gescheiden van het winkelgedeelte. De wand markeert meteen de scheiding tussen goedkoop en duur. Waar consumenten in de marktwinkel relatief goedkoop uit zijn, kost het acht tot tien gangen tellende verrassingsmenu van de chef 135 dollar (omgerekend zo'n 100 euro) per couvert.

*Alles maar één keer maken*
Aan het hoofd van de keukenbrigade staat César Ramirez die zijn tijd verdeelt over de marktkeuken en de restaurantkeuken. Verwacht geen 'signature dishes' van de inmiddels alom geprezen chef, hij maakt geen enkel gerecht tweemaal. Reken wel op de meest verse ingrediënten en bijzondere smaakcombinaties.

*Leuk voor Brooklyn, lekker voor Manhattan*
The Chef's Table is het eerste restaurant in de 'volkse' wijk Brooklyn dat wordt gelauwerd met Michelinsterren. Hoewel de wijkbewoners best trots zijn op 'hun' restaurant, komt de clientèle vijf avonden per week hoofdzakelijk uit het sjieke Manhattan.

~Frank Lindner~

Overig nieuws