KHN trekt zich terug uit SVH

17 mei 2013 |
KHN trekt zich terug uit SVH

Werkgeversorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN) trekt zich per 2014 terug uit Stichting Vakbekwaamheid Horeca (SVH). KHN neemt ook niet meer deel aan de collectieve
financiering van arbeidsmarktprojecten. Dit laten FNV Horeca en KHN weten middels persverklaringen.

Gevolgen
De beslissing van KHN heeft volgens de werknemersvereniging grote gevolgen, omdat bovendien subsidies voor opleidings- en arbeidsmarktbeleid wegvallen door de aanstaande opheffing van het bedrijfschap Horeca en Catering. SVH ontvangt subsidie vanuit het bedrijfschap. Door het vertrek van KHN en het opheffen van het bedrijfschap kan er volgens FNV geen arbeidsmarktanalyse meer worden uitgevoerd, het opleidingsbeleid verdwijnt en er kan geen voorlichting meer gegeven worden op scholen. Daarnaast komt ook HorecaVakPunt, de organisatie die zorgt voor een goede samenwerking tussen leerbedrijven en horecascholen, onder druk te staan.

Behoefte aan opleiding
Ben Francooy, voorzitter FNV Horeca en voorzitter SVH, is van mening dat de beslissing van KHN desastreuze gevolgen heeft voor de arbeidsmarkt en het opleidingsbeleid in de horeca: “De horeca wordt door deze beslissing een sector zonder opleidingsstructuur, terwijl er juist behoefte is aan goed opgeleide horecawerknemers die kennis hebben van het vak.”

Toelichting KHN
In een aanvullende persverklaring laat KHN weten dat de horeca een sterke branche is, waarin een belangrijke rol is weggelegd voor vakmanschap. De sector, met 40.000 ondernemers en 288.000 werknemers, heeft in deze tijden behoefte aan vernieuwing en modernisering. Dit geldt ook voor het arbeidsmarktbeleid: nu en in de toekomst moet men blijven investeren in vakbekwaam horecapersoneel maar wel op een vernieuwende wijze. Algemeen directeur KHN Lodewijk van der Grinten: "We moeten veel meer vraaggestuurd opereren, ook waar het arbeidsmarktbeleid betreft. De vraag is niet óf je als branche hier iets mee moet doen, maar hoe je dit als branche realiseert. Er zijn verschillende manieren om jongeren te verleiden in de horeca te gaan werken en er zijn verschillende manieren van opleiden."

Ondernemer beslist
KHN vindt de top-down wijze waarop het arbeidsmarktbeleid van de horeca nu tot stand komt, achterhaald. Van der Grinten: “Met ons besluit geven wij feitelijk invulling aan de wens van de politiek om minder zaken collectief te organiseren. Zie ook het afschaffen van de bedrijf- en productschappen. Ook in de horeca moeten de ondernemers zelf, en niet de organisaties, beslissen wat de branche nodig heeft. En dat moet dan zo effectief mogelijk worden georganiseerd”. KHN heeft op dit moment een enquête uitstaan onder haar ruim 20.000 leden waarin zij worden geraadpleegd over onder meer dit onderwerp. Van der Grinten: "Op basis van wat onze ondernemers willen, moeten we bepalen hoe we verder gaan. Hierbij sluiten we op voorhand niets uit."

Zichzelf redden
SVH is een organisatie met een sterke naam in de horeca, die een aantal goede producten levert voor de branche. KHN heeft er dan ook vertrouwen in dat SVH zich als marktorganisatie staande kan houden.

Frank Lindner

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Corona
Officieel: terrassen niet open op 21 april

De terrassen gaan niet open op 21 april. Dat maakte demissionair minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid zojuist bekend tijdens de persconferentie. Het nieuws lekte afgelopen week al naar buiten. Het kabinet gaat per week bekijken of en hoe de samenleving weer open kan. Op z'n vroegst kunnen ...

Financieel Horeca & Belasting
Uw restaurant fiscaal optimaal naar de volgende generatie!

Staat u samen met uw zoon achter de tap? Of doet uw dochter de administratie van uw horecaonderneming? Denk dan eens na over de schenking van uw horecazaak aan de volgende generatie. ‘’Moet dat nu al?’’, hoor ik u denken. Juist nu! De zogeheten fiscaal voordelige bedrijfso ...

Economie Internationaal
Just Eat Takeaway noteert ongekende groei

De coronacrisis heeft Just Eat Takeaway (het bedrijf achter Thuisbezorgd.nl) geen windeieren gelegd. Het bedrijf zag een flinke toename in het aantal bestellingen: in het eerste kwartaal zijn in Nederland zo'n 15,3 miljoen maaltijden besteld, dat is 53 procent meer dan een jaar eerder, zo blijkt ...

Achtergronden Gastronomie
Tommy Janssen en Vera Voorend openen restaurant Maeve in Utrecht centrum

Na jaren bij diverse toprestaurants gewerkt te hebben openen Tommy Janssen en Vera Voorend restaurant Maeve in de zomer van 2021. “We hebben jaren gei?nvesteerd in het opdoen van kennis en ervaring en nu is het tijd om onze droom te verwezenlijken en voor onszelf te beginnen.” Het res ...

Economie Corona
FNV Horeca: valse verwachtingen kabinet opnieuw dooie mus voor horeca

De valse verwachtingen en niet waargemaakte uitspraken van het kabinet over mogelijke versoepeling zorgen voor nog meer schade in de horeca. Edwin Vlek, bestuurder FNV Horeca: “We begrijpen dat de gezondheid voorop staat, maar het blijft ook van levensbelang dat er wordt gekeken naar de overig ...

Branded Content
Minder gasten, meer omzet? Het kan met de Kleinste keuken

Bij de gefaseerde openstelling van de horeca krijgt elke horeca-ondernemer er mee te maken: je kunt minder gasten ontvangen dan normaal. Des te belangrijker is het om te kijken hoe je de besteding per gast kunt verhogen. De Kleinste keuken helpt hierbij. Met de Kleinste Keuken, een gebruiksvriend ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: