KHN trekt zich terug uit SVH

17 mei 2013 |
KHN trekt zich terug uit SVH<

Werkgeversorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN) trekt zich per 2014 terug uit Stichting Vakbekwaamheid Horeca (SVH). KHN neemt ook niet meer deel aan de collectieve
financiering van arbeidsmarktprojecten. Dit laten FNV Horeca en KHN weten middels persverklaringen.

Gevolgen
De beslissing van KHN heeft volgens de werknemersvereniging grote gevolgen, omdat bovendien subsidies voor opleidings- en arbeidsmarktbeleid wegvallen door de aanstaande opheffing van het bedrijfschap Horeca en Catering. SVH ontvangt subsidie vanuit het bedrijfschap. Door het vertrek van KHN en het opheffen van het bedrijfschap kan er volgens FNV geen arbeidsmarktanalyse meer worden uitgevoerd, het opleidingsbeleid verdwijnt en er kan geen voorlichting meer gegeven worden op scholen. Daarnaast komt ook HorecaVakPunt, de organisatie die zorgt voor een goede samenwerking tussen leerbedrijven en horecascholen, onder druk te staan.

Behoefte aan opleiding
Ben Francooy, voorzitter FNV Horeca en voorzitter SVH, is van mening dat de beslissing van KHN desastreuze gevolgen heeft voor de arbeidsmarkt en het opleidingsbeleid in de horeca: “De horeca wordt door deze beslissing een sector zonder opleidingsstructuur, terwijl er juist behoefte is aan goed opgeleide horecawerknemers die kennis hebben van het vak.”

Toelichting KHN
In een aanvullende persverklaring laat KHN weten dat de horeca een sterke branche is, waarin een belangrijke rol is weggelegd voor vakmanschap. De sector, met 40.000 ondernemers en 288.000 werknemers, heeft in deze tijden behoefte aan vernieuwing en modernisering. Dit geldt ook voor het arbeidsmarktbeleid: nu en in de toekomst moet men blijven investeren in vakbekwaam horecapersoneel maar wel op een vernieuwende wijze. Algemeen directeur KHN Lodewijk van der Grinten: "We moeten veel meer vraaggestuurd opereren, ook waar het arbeidsmarktbeleid betreft. De vraag is niet óf je als branche hier iets mee moet doen, maar hoe je dit als branche realiseert. Er zijn verschillende manieren om jongeren te verleiden in de horeca te gaan werken en er zijn verschillende manieren van opleiden."

Ondernemer beslist
KHN vindt de top-down wijze waarop het arbeidsmarktbeleid van de horeca nu tot stand komt, achterhaald. Van der Grinten: “Met ons besluit geven wij feitelijk invulling aan de wens van de politiek om minder zaken collectief te organiseren. Zie ook het afschaffen van de bedrijf- en productschappen. Ook in de horeca moeten de ondernemers zelf, en niet de organisaties, beslissen wat de branche nodig heeft. En dat moet dan zo effectief mogelijk worden georganiseerd”. KHN heeft op dit moment een enquête uitstaan onder haar ruim 20.000 leden waarin zij worden geraadpleegd over onder meer dit onderwerp. Van der Grinten: "Op basis van wat onze ondernemers willen, moeten we bepalen hoe we verder gaan. Hierbij sluiten we op voorhand niets uit."

Zichzelf redden
SVH is een organisatie met een sterke naam in de horeca, die een aantal goede producten levert voor de branche. KHN heeft er dan ook vertrouwen in dat SVH zich als marktorganisatie staande kan houden.

Frank Lindner

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Opening
Amerikaanse franchiseketen Wayback Burgers gaat uitbreiden in Nederland

Sinds december 2018 is de Amerikaanse franchiseketen Wayback Burgers gevestigd in Nederland. Na ruim een jaar succesvol te hebben gedraaid, is Stefan Boers – Master Franchisehouder Nederland – klaar om de volgende stap te nemen in het realiseren van zijn ambitie; 10 nieuwe full service ...

Interview Longread
Interview: tijd voor meer vrouwen in de sterrenkeuken?

Vrouwelijke koks zijn nog (te) dun gezaaid, maar de aanstormende talenten Tess de Groot en Femke Klaassen, die bij respectievelijk Aan de Poel en De Librije werken, hebben een glansrijke toekomst in het verschiet. Ik spreek ze in De Librije, het driesterrenrestaurant in Zwolle en bespreek hun ervari...

Events
Horecava 2021 gaat hybride

Horecava verrijkt haar 65e editie, die plaatsvindt van 11 – 14 januari 2021 in RAI Amsterdam, met een online programma. Het evenement zal in aangepaste vorm face-2-face, volgens de COVID-19 richtlijnen, én virtueel live zijn. De vakbeurs, die foodservice professionals al jaren met elkaa...

Awards
Beachclub Lekker uit Vrouwenpolder Beste Paviljoen van 2020

Donderdag 30 juli werden de jaarlijkse prijzen voor het Beste Paviljoen en het Schoonste Strand van Nederland uitgereikt. De prijs voor het Schoonste Strand van Nederland ging naar Ameland. En voor het eerst mocht de jury zelfs een tien toekennen voor de schoonheid van dit strand. Friesland had met ...

Opening
Sterrenzaak opent bistro: Bistro TWO in Roermond

Begin september mag de gezellige Limburgse stad, Roermond een nieuwe top bistro verwelkomen op de Roerkade. Waar de brasserie van het luxe Hotel Dux eerder gevestigd was, zal binnenkort een nieuwe wind, genaamd Bistro TWO, waaien. Bethany DeLong en Edwin Soumang, eigenaars van het met een Micheli...

Economie
McDonalds ziet omzet in 2019 verdriedubbelen

De omzet van McDonald’s bezorgservice McDelivery is in 2019 verdriedubbeld ten opzichte van 2018. Deze groei zet in 2020 verder door. Hiermee plukt McDonald’s de vruchten van haar strategie om in te spelen op de snelgroeiende bezorgmarkt. De uitrol van deze service is de afgelopen maa...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: