KHN stopt de procedure tegen brouwerijen

3 maart 2016 |
KHN stopt de procedure tegen brouwerijen

In april 2012 is KHN een juridische procedure gestart tegen brouwerijen Heineken, AB InBev, Grolsch en Bavaria. Doel: door de Nederlandse rechter
laten vaststellen dat de brouwers onrechtmatig hebben gehandeld jegens hun horeca-afnemers door het kartel dat zij in de periode 1996-1999 hebben gevormd (volgens de Europese Commissie).

In de koelkast
Gezien de gesprekken tussen KHN en de brouwerijen de afgelopen jaren, is de procedure telkens ‘aangehouden’. Oftewel: de case is als het ware ‘in de koelkast’ gezet omdat KHN de gesprekken niet wilde belasten met een lopende procedure.

Juridische procedure wordt afgebroken
In de KHN-Ledenraadsvergadering van september 2015 is het bierdossier, en ook de procedure, besproken. De Ledenraad heeft besloten om met de juridische procedure te stoppen. Waarom? Om deze procedure voort te zetten en af te maken zijn aanzienlijke kosten gemoeid terwijl nadien horecaondernemers alsnog een eigen procedure moeten starten om hun individuele schade te verhalen. Kortom: voortzetten betekent aanzienlijke kosten terwijl de procedure eigenlijk de ondernemers slechts een klein beetje verder helpt. Daarbij komt dat de onderlinge verstandhoudingen tussen KHN en de brouwers de afgelopen tijd verbeterd zijn. Er zijn eerste stappen gezet naar meer transparantie in biercontracten. Er is meer duidelijkheid over de overname van bruiklenen, er zijn vier checklists die ondernemers kunnen raadplegen voordat ze een contract aangaan met een brouwerij. En er is een begrippenlijst biercontracten opgesteld, zodat iedereen over hetzelfde praat. Het ledenraadsbesluit betekent dat we via de advocaten met de brouwerijen afspreken dat de procedure per 1 mei 2016 wordt beëindigd.

Nog iets te vorderen? Doe dit voor 1 mei 2016!
Wat betekent dit voor u? Als u meent nog een vordering op de brouwers te hebben vanwege het kartel 1996-1999, in de zin dat het kartel schade aan uw onderneming heeft aangericht, en u wilt nog trachten die vordering te gelde te maken, dan dient u voor 1 mei 2016 juridische actie te ondernemen. Het risico dat zo’n vordering verjaard zal zijn, is namelijk vanaf 1 mei 2016 aanzienlijk groter.

Stoppen procedure betekent niet dat KHN geen aandacht meer heeft voor biercontracten
Dat KHN stopt met de procedure betekent niet dat we stoppen met het bierdossier. Zo zal KHN de leden blijven informeren en voorlichten over allerlei belangrijke kwesties die te maken hebben met contracten met brouwerijen.

Bron: KHN.nl

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Personeel Gastronomie
Vital Awick nieuwe chef van Harry’s Maastricht

Vital Awick heeft de afgelopen jaren gewerkt in diverse gerenommeerde zaken, zoals de Leuf in Ubachsberg, Rijks in Amsterdam en momenteel tweesterrenrestaurant Tribeca in Heeze waar hij werkt als keukenchef bij Jan Sobecki. Hij gaat zich onder Executive Chef Frank van Thiel volledig focussen op het ...

Interview Longread
Mens, Bedrijf & Visie: Peter Hein van Mulligen (CBS)

In de rubriek Mens, Bedrijf & Visie portretteert de redactie van De RestaurantKrant vooraanstaande personen in en rondom de horecabranche. De coronacrisis dendert als een donderwolk door de sector. In deze rubriek zetten we de mens, de visie en het bedrijf centraal. In deze aflevering een ges ...

Drinks
Talkshow voor foodies: De Nederlandse “Sherry Show”

Geïnspireerd op de bekende dagelijkse talkshows, start de door Europa gefinancierde campagne voor beschermde oorsprongsbenaming Sherry wijnen op de Nederlandse markt met een exclusieve “Sherry Show”. Deze dynamische kick-off wordt live uitgezonden vanuit de Balie in Amsterdam op ...

Corona
Fieldlab Cafés van start

Het Fieldlab evenement voor de horeca is vandaag van start gegaan in Utrecht. Vijf cafés in de Domstad doen mee aan het proefevenement, waarbij TNO kijkt of en hoe de gasten en het personeel zich houden aan de maatregelen en afspraken. Het proefevenement duurt tot en met aanstaande zaterdag ...

Achtergronden Gastronomie
Restaurant Bloei opent dit voorjaar

Restaurant Bloei opent dit voorjaar de deuren in een 155 jaar oud rijksmonument in Nieuwersluis-Breukelen. In de charmante villa aan de rivier de Vecht voorziet het restaurant haar gasten van verrassende gerechten die worden gekenmerkt door stijlvolle eenvoud, elegantie en pure smaken. Bij Bloei ...

Achtergronden Branded Content
Wise: het platform voor het boeken van een werkplek in de horeca

Vanaf de heropening kunnen horecaondernemers laptopgebruikers in de eigen zaak reguleren en ontvangen met Wise. Via het innovatieve platform bieden horecaondernemers werkplekken aan (thuis)werkers. Zo kunnen werkgevers, werknemers, freelancers en ondernemers geschikte werkplekken vinden, boeken en b ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: