KHN over Prinsjesdag: 'let op en innoveer'

21 september 2011 |
KHN over Prinsjesdag: 'let op en innoveer'<

Ondernemers binnen de horeca moeten meer innovatief en oplettend zijn. Ondanks de bezuinigingen gaan de lasten voor ondernemers eerst wat oplopen. De eerder vertoonde trend van lichte tekenen van economisch
herstel zet niet door een de vrije bestedingsruimte van consumenten blijft daarom onder druk staan.

Dit communiceert branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) naar haar leden via een speciale nieuwsbrief.

Geen vertrouwen in economie, zelf doen
De ondernemer kan voor zijn bedrijfsresultaat en omzet niet vertrouwen op de conjunctuur. Hij zal het succes zelf moeten maken en ook zijn kosten blijven beheersen.

Correct beleid zonder belemmeringen
KHN is van mening dat in deze kabinetsbegroting onder deze economische omstandigheden een correct financieel beleid gevoerd wordt zonder dat het bedrijfsleven in zijn ondernemingsruimte wordt belemmerd. De zorg wordt duurder, de rest staat ongeveer stil, maar wordt wel duurder.

Relevant voor horecaondernemers:
• de verwachting is dat vanaf het voorjaar 2012 jongeren onder de zestien jaar strafbaar worden gesteld voor het in bezit hebben van alcohol op de openbare weg en/of in horecagelegenheden. Dit is in lijn met de KHN-inzet bij de vernieuwde Drank- en Horecawet.

• op basis van het Regeerakkoord worden vanaf 2012 de kosten van politie-inzet doorberekend aan de organisatie van een evenement, zoals met horeca. Dat geldt echter niet voor voetbal. KHN is daar op tegen, de uitzondering is ook nog eens meten met twee maten.

• de aanrijtijden van de politie worden verkort. Uitgangspunt is de norm dat de politie in 90% van de spoedeisende zaken binnen 15 minuten ter plaatse is

• de pakkans voor delicten met een hoge impact op het
slachtoffer - overvallen, straatroof, inbraken en geweld - moet landelijk met een kwart omhoog. In 2012 gaat de pakkans voor deze delicten al omhoog naar 34,5% (in 2009 was de pakkans 30%)

• De minister van VWS bevestigt nog eens dat gezondheid terug moet naar de mensen, maar desnoods regels gaat stellen en handhaven zoals bij het rookverbod en de leeftijdsgrenzen.

• in 2012 worden wietcoffeeshops besloten clubs, en die zijn er enkel nog voor de lokale markt.
• administratieve lasten omlaag. Het kabinet streeft naar 10% minder administratieve lasten aan het einde van 2012. In de periode daarna moet de lastendruk met 5% per jaar omlaag. De verlaging is het resultaat van het vereenvoudigen van het loonstrookje, het limiteren van inspectiebezoeken en het versoepelen van het omgevings-recht. Kleine belastingen zoals grondwaterbelasting en verpakkingenbelastingen worden later geschrapt. KHN vindt dit positief en wijst op de recente uitspraak van de Hoge Raad over ID-kaarten die de gemeente zonder leges moeten verstrekken, omdat het grotendeels gaat om "baat" voor de overheid. KHN vindt dit ook opgaan voor de doorbelasting van Bibob-adviezen en beslissingen.

Fiscale agenda en BTW
KHN plaatst nog wel een kritische kanttekening bij de vele evaluaties bij de fiscale agenda en BTW in de Miljoenennota, waar de komende tijd erg veel geëvalueerd wordt.

• KHN vindt een aantasting van het lage BTW-tarief onaanvaardbaar zonder daar tegenover een verlaging van het normale hoge BTW-tarief te zetten. I.p.v. de huidige 19% zou dit dan bijv. 15% moeten worden met tegelijkertijd een directe generieke verlaging van de inkomstenbelasting en ook een direct gerichte lastenverlichting voor de horeca.

Frank Lindner

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Wet- en regelgeving Coronacrisis
Overheid schept duidelijkheid over regels horeca per 1 juni

Hugo de Jonge heeft namens het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport een brief verzonden naar de voorzitters van de verschillende veiligheidsregio's. In de brief worden aanwijzingen voor de coronamaatregelen gegeven. Ook voor de horeca. Hieruit blijkt bijvoorbeeld ook dat de exploitan...

Achtergronden
Ter overname aangeboden: Restaurant de Waard Heesch

Restaurant De Waard te Heesch is al meer dan 22 jaar een bekende in de regio. Voor de familie is de tijd aangebroken om het pand en de exploitatie aan te bieden. Hans Rombouts: “Het is voor de horeca een bovengemiddelde periode voor een onderneming op één plek." Bedrijfsg...

Personeel Coronacrisis
5.000 horecamedewerkers roepen hulp FNV Horeca in sinds sluiting horeca

Sinds de lockdown van de horeca van 16 maart jl. hebben 5.000 horecamedewerkers zich bij FNV Horeca gemeld met vragen en verzoeken om hulp. De meeste vragen gingen over welke rechten en plichten zij hebben sinds hun werklocatie gesloten is. Daarnaast ziet de vakbond een stijgende vraag naar informat...

Economie Opening
Arsenaal Restaurants Groep lanceert Grill&Lounge

Op 1 juni staat vanaf 12.00 uur in de Brasserie van Arsenaal Restaurants de grill aan. Met een Restaurant, Brasserie, Arsenaal Events en Catering biedt de groep nu een nieuw concept aan: De Brasserie | GRILL&LOUNGE. De Brasserie voor lunch en borrel wordt uitgebreid met een trendy daily gril...

Coronacrisis
Laat ons jouw horecazaak zien: ben jij al 'coronaproof' ingericht?

Na een verplichte sluiting van 10 weken mag de horeca aanstaande maandag dan eindelijk weer open. Terrasstoelen worden uit het plastic gehaald, tapsystemen worden schoongemaakt en alle reserveringen worden keurig in tabellen opgenomen. De horeca is klaar voor een herstart. Hoewel de mogelijkheden...

Coronacrisis
Realtime countdown tot opening horeca 1 juni, 12 uur

Het aftellen is begonnen! In onderstaande countdown timer zie je exact hoe lang het nog duurt totdat je de deuren van je horecazaak en terras weer mag openen. Heel veel succes! ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: