KHN over Prinsjesdag: 'let op en innoveer'

21 september 2011 |
KHN over Prinsjesdag: 'let op en innoveer'

Ondernemers binnen de horeca moeten meer innovatief en oplettend zijn. Ondanks de bezuinigingen gaan de lasten voor ondernemers eerst wat oplopen. De eerder vertoonde trend van lichte tekenen van economisch
herstel zet niet door een de vrije bestedingsruimte van consumenten blijft daarom onder druk staan.

Dit communiceert branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) naar haar leden via een speciale nieuwsbrief.

Geen vertrouwen in economie, zelf doen
De ondernemer kan voor zijn bedrijfsresultaat en omzet niet vertrouwen op de conjunctuur. Hij zal het succes zelf moeten maken en ook zijn kosten blijven beheersen.

Correct beleid zonder belemmeringen
KHN is van mening dat in deze kabinetsbegroting onder deze economische omstandigheden een correct financieel beleid gevoerd wordt zonder dat het bedrijfsleven in zijn ondernemingsruimte wordt belemmerd. De zorg wordt duurder, de rest staat ongeveer stil, maar wordt wel duurder.

Relevant voor horecaondernemers:
• de verwachting is dat vanaf het voorjaar 2012 jongeren onder de zestien jaar strafbaar worden gesteld voor het in bezit hebben van alcohol op de openbare weg en/of in horecagelegenheden. Dit is in lijn met de KHN-inzet bij de vernieuwde Drank- en Horecawet.

• op basis van het Regeerakkoord worden vanaf 2012 de kosten van politie-inzet doorberekend aan de organisatie van een evenement, zoals met horeca. Dat geldt echter niet voor voetbal. KHN is daar op tegen, de uitzondering is ook nog eens meten met twee maten.

• de aanrijtijden van de politie worden verkort. Uitgangspunt is de norm dat de politie in 90% van de spoedeisende zaken binnen 15 minuten ter plaatse is

• de pakkans voor delicten met een hoge impact op het
slachtoffer - overvallen, straatroof, inbraken en geweld - moet landelijk met een kwart omhoog. In 2012 gaat de pakkans voor deze delicten al omhoog naar 34,5% (in 2009 was de pakkans 30%)

• De minister van VWS bevestigt nog eens dat gezondheid terug moet naar de mensen, maar desnoods regels gaat stellen en handhaven zoals bij het rookverbod en de leeftijdsgrenzen.

• in 2012 worden wietcoffeeshops besloten clubs, en die zijn er enkel nog voor de lokale markt.
• administratieve lasten omlaag. Het kabinet streeft naar 10% minder administratieve lasten aan het einde van 2012. In de periode daarna moet de lastendruk met 5% per jaar omlaag. De verlaging is het resultaat van het vereenvoudigen van het loonstrookje, het limiteren van inspectiebezoeken en het versoepelen van het omgevings-recht. Kleine belastingen zoals grondwaterbelasting en verpakkingenbelastingen worden later geschrapt. KHN vindt dit positief en wijst op de recente uitspraak van de Hoge Raad over ID-kaarten die de gemeente zonder leges moeten verstrekken, omdat het grotendeels gaat om "baat" voor de overheid. KHN vindt dit ook opgaan voor de doorbelasting van Bibob-adviezen en beslissingen.

Fiscale agenda en BTW
KHN plaatst nog wel een kritische kanttekening bij de vele evaluaties bij de fiscale agenda en BTW in de Miljoenennota, waar de komende tijd erg veel geëvalueerd wordt.

• KHN vindt een aantasting van het lage BTW-tarief onaanvaardbaar zonder daar tegenover een verlaging van het normale hoge BTW-tarief te zetten. I.p.v. de huidige 19% zou dit dan bijv. 15% moeten worden met tegelijkertijd een directe generieke verlaging van de inkomstenbelasting en ook een direct gerichte lastenverlichting voor de horeca.

Frank Lindner

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Personeel Gastronomie
Martijn Struijk nieuwe maître sommelier restaurant Tribeca

Restaurant Tribeca, Heeze heeft Martijn Struijk aangetrokken als maître sommelier. Hij is per direct aangesloten om het team versterken. Claudia en Jan Sobecki: "We zijn superblij met de komst van Martijn. Hij zal ons zaalteam een nieuwe boost geven om zo op nog hoger niveau te kunnen pre ...

Achtergronden
Paskal Jakobsen doet eetcafé van de hand

De streetfoodbistro 'Hard en Ziel' van Bløf-zanger Paskal Jakobsen en zijn vrouw Door, die werd geopend in oktober 2018, gaat sluiten. Jakobsen en zijn vrouw runden Hard en Ziel met topchef Edwin Vinke van sterrenrestaurant De Kromme Watergang. Het Middelburgse eetcafé kende ze ...

Achtergronden Corona
Ingewijden: kabinet positiever over heropening terrassen

Het kabinet lijkt positiever gestemd over de mogelijkheid om op 28 april de terrassen te kunnen openen en de avondklok af te schaffen. Volgens ingewijden zijn de cijfers van de afgelopen dagen positiever dan verwacht. Het kabinet heeft besloten de cijfers daarom nog nauwgezet in de gaten te houden d ...

Personeel Gastronomie
Vital Awick nieuwe chef in Maastrichts culinair pareltje

Vital Awick heeft de afgelopen jaren gewerkt in diverse gerenommeerde zaken, zoals de Leuf in Ubachsberg, Rijks in Amsterdam en momenteel tweesterrenrestaurant Tribeca in Heeze waar hij werkt als keukenchef bij Jan Sobecki. Hij gaat zich onder Executive Chef Frank van Thiel volledig focussen op het ...

Interview Longread
Mens, Bedrijf & Visie: Peter Hein van Mulligen (CBS)

In de rubriek Mens, Bedrijf & Visie portretteert de redactie van De RestaurantKrant vooraanstaande personen in en rondom de horecabranche. De coronacrisis dendert als een donderwolk door de sector. In deze rubriek zetten we de mens, de visie en het bedrijf centraal. In deze aflevering een ges ...

Drinks
Talkshow voor foodies: De Nederlandse Sherry Show

Geïnspireerd op de bekende dagelijkse talkshows, start de door Europa gefinancierde campagne voor beschermde oorsprongsbenaming Sherry wijnen op de Nederlandse markt met een exclusieve “Sherry Show”. Deze dynamische kick-off wordt live uitgezonden vanuit de Balie in Amsterdam op ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: