KHN en RECRON: crisisaanpak stelt teleur

27 maart 2009 |
KHN en RECRON: crisisaanpak stelt teleur<

RECRON en Koninklijke Horeca Nederland hebben met teleurstelling en grote zorg kennisgenomen van de kabinetsplannen tot bestrijding van de economische recessie. Het stimuleringspakket uit het aanvullende beleidsakkoord is onevenwichtig, want gericht op enkele specifieke sectoren. Het kabinet geeft vooral geld uit aan reddingsoperaties. Dit terwijl de bescherming en de verhoging van het weerstandsvermogen van vitale economische sectoren, zoals de toeristisch-recreatieve sector en de horeca, uit het oog is verloren.

De toeristisch-recreatieve sector is met een omzet van 35 miljard en een werkgelegenheid van 393.000 arbeidsplaatsen één van de belangrijkste sectoren in Nederland. Mede door de recessie staat de branche deels onder druk. De sector pleit daarom vooral voor een vermindering van de fiscale lastendruk als aanvulling op de liquiditeitsverruimende maatregelen.

De sector heeft twee concrete vragen, die in het totale pakket van maatregelen slechts een peulenschil vormen, maar, mede met afschaffing van de vliegtax, een enorm stimulerende werking hebben. De eerste is de opschorting van de afschrijvingsbeperkingen op gebruik van eigen gebouwen (Werken aan Winst). Deze afschrijvingsbeperking zorgt voor een zware negatieve druk op het investeringsvermogen van de vrijetijdssector en vormt een serieuze bedreiging voor veel bedrijven. Daarnaast vraagt de sector om een compensatie voor gemeenten zodat zij van de Toeristenbelasting af kunnen zien. Deze maatregel zou zorgen voor een enorme stimulans van het lokale MKB, omdat de lastendruk afneemt en de bestedingsruimte voor de consument toeneemt.

De totale kosten van deze maatregel zijn minder dan 165 miljoen euro. De maatregelen bevorderen investeringen en innovatie, behoud van werkgelegenheid en dragen bij aan de versterking van het nationale woon- en leefklimaat en de lokale economieën.

:mailto:?SUBJECT=Lees%20dit%20horecabericht&BODY=De%20afzender%20van%20deze%20e-mail%20wil%20u%20graag%20attenderen%20op%20het%20volgende%20nieuwsitem%20op%20een%20van%20de%20websites%20van%20Uitgeverij%20PS%3Abv.%0A%0Ahttp://www.derestaurantkrant.nl/nieuws/khn-en-recron-crisisaanpak-kabinet-stelt-teleur/

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Culinair Internationaal Bocuse d'Or
17 deelnemers aan de Europese finale Bocuse d'Or Europe

Van 15 tot 16 oktober nemen 17 Europese landen deel aan Bocuse d'Or Europe in Tallinn, Estland om zich te kwalificeren voor de grote wereldfinale die plaatsvindt op 1 en 2 juni 2021 in Lyon (Frankrijk). Aanvankelijk hadden 24 landen zich aangemeld. Na de eerste selectie bleven er 20 over, er ...

Food trends
De Dessertclub creëert eerste zoete bitterbal van Nederland

Het eerste dessert only pop-up restaurant van Nederland, de Dessertclub, krijgt wegens het grote succes een vervolg. Op 1 oktober opent het restaurant opnieuw haar deuren in Apeldoorn met een compleet nieuw 7-gangen menu. De Dessertclub heeft daarvoor een bijzondere versie van een typisch Nederlands...

Drinks trends
Consument kiest voor bewustere drinks sinds de lockdown

Met dank aan de crisis waarin we ons nog steeds begeven, maken consumenten steeds bewustere keuzes. Maar hoe uiten de consumententrends van nu zich eigenlijk? Het is niet gek te concluderen dat de afgelopen periode en de situatie waarin we ons bevinden diepe sporen hebben achtergelaten. Niet alleen ...

Amsterdam Culinair
Taiko, in het Conservatorium Hotel, heropent en serveert Hiramasa Kingfish

Taiko, het bekroonde restaurant van Executive Chef Schilo van Coevorden, heropent op 30 september haar deuren voor hotelgasten en bezoekers. Na het succes van de Red King Crab, Wagyu, Wasabi en Soja menu’s, heeft het veelgeprezen modern-Aziatische restaurant van het Conservatorium hotel in Ams...

Nice 'n Easy
Zijn convenienceproducten ook gezond?

Convenienceproducten zijn een uitkomst voor de professionele keuken, vooral vanwege de tijdwinst die het gebruik ervan oplevert. Maar er zijn, bij overmatig gebruik van bepaalde soorten convenienceproducten, ook nadelen. Wieke van der Vossen, expert voedselveiligheid en etikettering bij het Voedings...

Awards Cocktails
Botanero verkozen tot beste cocktailbar van Nederland

Botanero Rotterdam is door mannenblad Esquire uitgeroepen tot Beste Nieuwe Cocktailbar van 2020. De vakjury van de jaarlijkse cocktailbarverkiezing prijst de Mexicaans-geïnspireerde cocktailbar ‘die laat zien waar de nieuwe Rotterdamse cocktailscene voor staat: cocktails van hoge kwalitei...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: