Keukengeheimen: Maison Plisson

12 januari 2016
Keukengeheimen: Maison Plisson

Supermarkten, speciaalzaken en markten vind je in overvloed in Parijs. Maar winkels waar je een select aanbod van hele goede
producten vind die qua prijs toegankelijk zijn, daar had je er maar een paar van. Afgelopen zomer opende Delphine Plisson, afkomstig uit de mode-industrie, een winkel van 500 vierkante meter vol biologische producten en Franse - Europese delicatessen die ze zo mogelijk rechtstreeks bij de boer inkoopt.

*Lezingen*
Klanten kunnen in Maison Plisson een keer in de zoveel tijd lezingen en informatiedagen bijwonen waarbij er Franse producenten/boeren komen om de herkomst uit te leggen van hun producten en het gebruik ervan in de keuken. Amateuristisch is het niet, want Delphine's hippe supermarkt weet zelfs koks als Cyril Lignac, Jean Francois Piege en Eric Frechon te trekken om zo af en toe hun boodschappen te doen.


~Delphine Plisson, foto: Stéphane de Bourgies~

*Concept*
Het idee om een epicerie te beginnen waar je ook kunt lunchen ontstond tijdens haar studententijd in New York. Het concept van Dean & DeLuca zorgde ervoor dat Delphine zich steeds vaker ging afvragen: waarom bestaat dit nog niet in Parijs en waarom denkt niemand er aan om iets soortgelijks te openen? Advies werd ingewonnen bij de bevriende kok Yves Camdeborde, die zijn sporen al had verdiend in de Parijse horeca, en over de 8000 producten werden getest om zo het beste aan te kunnen bieden. Delphine Plisson bezocht meerdere MOF (meilleur ouvrier de France) waaronder vlees-MOF Didier Massot om haar gastronomische kennis bij te spijkeren, en de herkomst van het vlees te kennen. Doel van het project is om transparant te zijn voor de klant. Producten waarvan men de herkomst kan zien en vlees dat voor je neus wordt gesneden in de kleine geïntegreerde slagerij zijn een van de vele waardes die Delphine koestert voor haar succesvolle formule. In het naastgelegen café kunnen gasten simpel lunchen in een neutraal decor, met producten uit de winkel. Gezondheid staat voorop, en daarom zijn er naast de typische Franse lekkernijen salades, sappen en granola.

*Over de auteur: Marina de Massiac*
Marina de Massiac volgde een koksopleiding bij Le Cordon Bleu Culinary Arts School in Parijs en bij het Ducasse Institute. Momenteel is ze werkzaam als freelance kok. In haar rubriek ‘Keukengeheimen’ spreekt ze met internationale keukensterren. Deze keer bezocht ze voor De RestaurantKrant Maison Plisson in Parijs.

Overig nieuws