Kabeljauw op? Gaan we aan de cobia!

18 mei 2010 |
Kabeljauw op? Gaan we aan de cobia!<

Restaurateurs en chefs kunnen overstappen op een nieuwe kweekvis als er straks geen kabeljauw meer te krijgen is. De cobia zal het gat in onder meer de kabeljauwvangst moeten vullen dat is ontstaan door overbevissing en natuurrampen, zoals de olie-ravage in de Golf van Mexico. De cobia schijnt al redelijk ingeburgerd te zijn bij Japanse chef-koks voor het gebruik in sushi en sashimi. Ook in andere Aziatische keukens maakt men al veel gebruik van de vis.

Stevig en praktisch
De cobia wordt gekenmerkt door zijn stevige vlees en milde smaak. Verder is de vis graatloos, dus praktisch om te verwerken. De cobia is een warmwatervis, die het best gedijt in water van minstens 20 graden. Hij wordt gekweekt in kooien voor de kust in Florida en in een aantal Aziatische landen. In de vrije natuur kunnen volwassen vissen tot zestig kilo wegen.

Vis van de toekomst
Het bedrijf Virginia Cobia Farms heeft onlangs van de Amerikaanse overheid een subsidie van 80.000 dollar gekregen om de kweektechniek verder te ontwikkelen. Bill Martin, directeur van Virginia Cobia Farms' moederbedrijf, Blue Ridge Aquaculture, verwacht dat op den duur alle oceaanvisserij voor de Amerikaanse markt door cobia-kweek zal worden vervangen. In de media heeft de vis al de bijnaam 'future fish' gekregen.

Europa in zicht?
Er vindt momenteel nog geen export van cobiavissen naar Europa plaats. In Noorwegen is wel de eerste Europese kweker opgestaan, maar deze verwerkt zijn cobia's alleen nog maar voor de Aziatische markt.

Frank Lindner

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Events Rotterdam
Burgerbar viert vijfjarig bestaan tijdens festival in Rotterdam

Ter Marsch & Co verblijdt 12.000 bezoekers met het grillen en flippen van award winning hamburgers. En omdat zij jarig zijn, delen zij tijdens het festival A Day at the Park op 21 september 2019 VIB (Very Important Burger) bandjes uit. Met zo’n begeerlijk VIB bandje krijg je op vertoon hie...

Awards Cocktails
Andrei Talapanescu van Pulitzer's Bar uitgeroepen tot Patrón Perfectionist Benelux 2019

Andrei Talapanescu, Head Bartender Pulitzer’s Bar, is uitgeroepen tot Patrón Perfectionist van de Benelux tijdens de Patrón Perfectionists cocktailcompetitie. Hij wist de jury te overtuigen van zijn kwaliteiten tijdens de Benelux finale in de Vondelkerk in Amsterdam en draagt nu ...

Opening Culinair
Midtown Grill Amsterdam heropend na renovatie

Na een twee maanden durende renovatie heeft het nieuwe Midtown Grill restaurant opnieuw haar deuren geopened. Midtown Grill is een spraakmakend steakhouse dat een ongeëvenaarde ervaring biedt met de beste steaks uit de vernieuwde open showkeuken, “Meat Experience Room” en exclusieve...

Food Opening
Fotoreportage: Van stoffige afhaalchinees naar ultieme hotspot

Elke stad in Nederland heeft er één. Een Chinees afhaalrestaurant. Vaak een familiebedrijf dat het imago draagt van een stoffig restaurantje, met een eindeloos menu van honderden gerechten. Misschien is dat de reden waarom hun overlevingskans in De Lage Landen met bijna 75% jaar-op-jaa...

Interieur
Fotoreportage The Streetfood Club

The Streetfood Club in Utrecht siert de cover van de aanstaande RestaurantKrant. De najaarseditie ligt tijdens het schrijven van dit bericht bij de drukker. Nog een paar dagen wachten en dan lees je hoe Joost en Wes, eigenaren van The Streetfood Club, dit machtige concept hebben ontwikkeld (niet all...

Bier
Kasteel Maurick Vught introduceert eigen kasteelbier met Oranje-Spaanse noot

Kasteel Maurick in Vught introduceert een ambachtelijk gebrouwen kasteelbier met de naam Heerlijke Hendrik. Het bier is geïnspireerd op prins Frederik Hendrik van Oranje die vanuit Kasteel Maurick in 1629 de strijd tegen de Spanjaarden leidde tijdens de belegering van ’s-Hertogenbosch. He...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: