Jurgen van der Zalm enige met twee Michelinsterren: “We hebben maar negen tafels”

Auteur: Juan Kort
Michelin 24 april 2023
Jurgen van der Zalm enige met twee Michelinsterren: “We hebben maar negen tafels” Jurgen van der Zalm (chef-kok) en Natasja Noorlander (maître-sommelier) na de uitreiking

Het moment waarbij maandag de chefs met twee Michelinsterren op het podium werden geroepen, duurde kort. Alleen chef-kok Jurgen van der Zalm van restaurant Vinkeles in Amsterdam mocht geheel verrast twee sterren in ontvangst nemen.

Jurgen zag de twee sterren totaal niet neerkomen op zijn naam: “Wij kwamen aan met het idee de eerste ster te behouden. Dit gezien het feit wat er in Nederland gaande is. Er zijn nu zeventien nieuwe restaurants met één ster bijgekomen. Steeds meer zaken waar heel goed gekookt wordt door hele goede chefs openen hun deuren, je moet je daar wel van weten te onderscheiden. Daarom is het heel bijzonder je eigen naam met twee sterren op het scherm te zien.” En dat als enige! “Het is ongelofelijk”, zegt Natasja Noorlander, maître-sommelier bij Vinkeles. “Dat wij zo zijn opgevallen is een fantastisch compliment.” Jurgen stond op dat moment met zijn team alleen op het podium, en zegt daarover: “Er zijn zoveel chefs waar ik tegenop kijk en als voorbeeld heb. Nu sta ik er opeens bij. Ik kan het niet uitleggen.” Wel verklaart hij zijn eigen winst: “Kwaliteit en consistentie, dat is het. We hebben maar negen tafels. Alle tafels lichten we elke avond uit. We zitten bovendien in een oude bakkerij in The Dylan hotel. Alles straalt comfort en luxe uit. Dat zie je terug in de gerechten.”

Niet groter 

Een notering in de Michelingids betekent een aanwas van nieuwe gasten. Is Vinkeles met maar negen tafels daarop voorbereid? “We zijn sowieso voorbereid, maar we kunnen het restaurant niet groter maken”, reageert de chef-kok. “Eveneens het niveau. Dat behouden we en zetten we voort. Gasten zeggen al vaak dat Vinkeles twee sterren waard is. Het doel is nu dat ze dat blijven zeggen”, voegt de maître-sommelier toe.

Blijf op de hoogte

Wil jij op de hoogte gehouden worden van het laatste restaurantnieuws en twee keer per week de digitale nieuwsbrief van De RestaurantKrant ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief.

Overig nieuws