Woensdag 25 september werd tijdens de horeca vakbeurs Gastvrij Rotterdam op het Euro-Toques Nederland Kookpodium gestreden om de ‘Jonge Keukenhelden en Het Glazen Kalf Award 2024’.
Op het podium zagen de toeschouwers jonge veelbelovende talenten van restaurants aangesloten bij Euro-Toques Nederland. Deze jonge talenten waren allen bekend met de kernwaarden van deze internationale vereniging van ambachtelijk werkende koks. Zo werd er alleen gewerkt met natuurzuivere kwaliteitsproducten, liefst van heel dichtbij om zo milieu belastende foodmiles tot een minimum te beperken. Er werd gebruik gemaakt van seizoensgebonden producten om zo de natuur te respecteren en authentieke smaken te garanderen. Tijdens deze wedstrijd moest er in tenminste één gang twee bereidingen van kalfsvlees verwerkt worden. Tevens moest er één recept uit de koks-kookbijbel Escoffier verwerkt worden als respect naar de culinaire tradities gecombineerd met het hedendaagse.
Jong en ambitieus deelnemersveld
Een pittige opdracht voor een jong deelnemersveld van 17- tot 25-jarigen. Alle jonge deelnemers hadden gemeen dat zij al heel vroeg startten met koken, geïnspireerd door opa, een afwasbaantje of een waardevolle stage. Ieder is al tot de conclusie gekomen door te willen gaan in de keuken middels vakschool en werken in gerenommeerde keukens. De mannen en vrouwen hadden zich goed voorbereid en gingen geconcentreerd te werk. Er was slechts één gezamenlijk doel: de hoofdprijs , een beurs voor een stage in het buitenland beschikbaar gesteld door VHC BV, in de wacht slepen. In de jury winnaar van de YCA 2023 Bart Eker die uitgebreid vertelde over zijn waardevolle stage ervaringen bij sterrenrestaurant Chapter One** in Dublin, aangesloten bij Euro-Toques Ireland.
Jordan Prince restaurant Morille* wint de VHC beurs voor jong talent 2024
Opvallend was het hoge niveau en de sterke ambitie van alle deelnemers. De lat werd hoog gelegd wat resulteerde in mooie, smaakvolle gerechten. Unanieme winnaar van de ‘Jonge Keukenhelden en Het Glazen Kalf’, Jordan Prince is werkzaam bij restaurant Morille* in Koudekerke en volgt ook de Cas Spijkers Academie Curio Breda. Hij viel op vanwege de sterke relatie met eigen geteelde groenten, kruiden en bloemen of gebruik van lokale producten uit een gebied van 15 km rondom het restaurant. Deze ingrediënten werden met eigentijdse technieken en een hoge mate van creativiteit verwerkt tot (H)eerlijke gerechten.
Een stralende Jordan kreeg de hoofdprijs uit handen van culinair adviseur Rick van Diepen van VHC BV . Tevens kreeg hij een artikel in STRRN Restaurants aangeboden door hoofdredacteur Kees Bruins.
Blijf op de hoogte!
Wil jij op de hoogte gehouden worden van het laatste restaurantnieuws en twee keer per week de digitale nieuwsbrief van De RestaurantKrant ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief.