Jan Smink strijdt in Le Taittinger Prix Culinaire in Parijs tegen internationale topchefs

27 januari 2020 | Thijs Jacobs

Chef Jan Smink komt dinsdag 28 januari 2020 voor Nederland uit in de internationale kookwedstrijd Le Taittinger Prix Culinaire International in Parijs. De eigenaar van restaurant Smink in Wolvega strijdt tegen zeven internationale topchefs om een hoofdprijs van € 20.000,-. Met winst zou Jan Smink in de voetsporen treden van onder meer Jonathan Zandbergen en Lars van Galen, die de wedstrijd eerder voor Nederland wonnen.

Jan Smink staat dinsdag 28 januari in de wedstrijdarena van de finale van de kookwedstrijd Le Taittinger Prix Culinaire International in Parijs. De ervaren wedstrijdkok, die eerder meermalen voor Nederland uitkwam in de internationale kookwedstrijd Bocuse d’Or, heeft de opdracht om een gerecht met coquille te maken en een gerecht dat een dag tevoren bekend wordt gemaakt.

Smink strijdt tegen koks tussen de 24 en 39 jaar uit Frankrijk, Japan, België, Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Zweden, waarvan de meeste ruime ervaring in sterrenrestaurants hebben.

De organisatie van de wedstrijd koos voor Jan Smink als kandidaat omdat de opzet van de wedstrijd veranderd is en er geen voorronde meer opgenomen is. Sander van Zandvliet vertegenwoordigde Nederland de twee voorgaande edities.

Franse klassieker

Jan Smink: “Na een bezoek aan onder meer het champagnehuis Maison Taittinger wordt op maandagavond 27 januari bekendgemaakt wat voor soort gerecht en met welke verplichte ingrediënten er in de finale gekookt moet worden. Het gaat in ieder geval om een Franse klassieker, waar je je eigen twist aan mag geven. Na de bekendmaking van dat gerecht krijg je een ingrediëntenlijst en is er één uur tijd om te bedenken welke extra ingrediënten van die lijst je verder nog wilt gebruiken.

Op dinsdag 28 januari tijdens de wedstrijd is de opdracht om binnen vier uur een hoofdgerecht met coquilles te koken én het gerecht dat we de avond ervoor doorgekregen hebben, alles voor 6 borden.

Na de presentatie van beide gerechten vindt er een jurygesprek plaats waarin onder meer je aanpak ter sprake komt. De wedstrijd vindt plaats in de Ecole Ferrandi, waar prachtige kachels staan waar we op koken. De uitslag wordt bekendgemaakt tijdens het galadiner dat op de avond van de finale plaatsvindt.”

De kandidaten worden beoordeeld door een keukenjury en een proefjury bestaande uit internationale sterrenchefs van statuur. In de keukenjury zitten de Nederlandse chefs Jonathan Zandbergen (Merlet) en Lars van Galen (’t Lansink*), die in respectievelijk 2014 en 2011 de internationale finale wonnen. Jef Schuur (Bij Jef) neemt plaats in de proefjury.

Over Jan Smink

Chef en ondernemer Jan Smink werkte in het verleden onder meer als sous-chef bij Bilderberg Landgoed Lauswolt. Als freelance chef mag hij sinds 2013 driesterrenrestaurant De Librije tot zijn opdrachtgevers rekenen.

In september 2018 opende hij zijn restaurant Smink in Wolvega, waar hij zijn liefde voor Friesland laat spreken op het bord door te koken met veelal Friese producten. Zijn gerechten zijn extra onderscheidend doordat sommige gerecht-onderdelen met 3D-voedselprinters worden gemaakt. Restaurant Smink is aangesloten bij restaurantvereniging Alliance Gastronomique.

Jan Smink behaalde als wedstrijdkok veel prijzen in binnen- en buitenland en kwam meermalen voor Nederland uit in de internationale kookwedstrijd Bocuse d’Or. In 2020 is hij finalist voor Nederland in de internationale kookwedstrijd Le Taittinger Prix Culinaire International.

Foto: Kyonne Leyser

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Achtergronden
BAZOOKA opent in de Kauwgomballenfabriek.

Je moet maar durven, midden in de lockdown een horecazaak openen. Het team van House of Watt (Elsa Jonker, Thomas Reekers en Felix Bekkers) doen het. “Je kan ook op de bank gaan zitten, wachten tot het voorbij is en dan hopen dat je nog bestaat”, aldus Elsa Jonker, één van ...

Wet- en regelgeving Corona
Kabinet breidt steun- en herstelpakketten uit

Door het verlengen van de lockdown en de invoering van de avondklok heeft het demissionair kabinet besloten de steun- en herstelpakketten uit te breiden. Met deze uitbreiding van het pakket is een totaalbedrag gemoeid van 7,6 miljard euro. De verruimingen gelden voor het eerste en tweede kwartaal va ...

Corona
Download: werkgeversverklaring avondklok

In heel Nederland geldt vanaf zaterdag 23 januari een avondklok. Dat betekent dat iedereen tussen 21.00 uur ’s avonds en 04.30 uur ’s ochtends binnen blijft. Voor het werk mogen mensen wel de straat op. Het bezorgen van maaltijden is toegestaan mits de bezorger zowel een 'Werkgev ...

Mensen
JRE-Nederland gaat samenwerken met Maxxium, Ninaber van Eyben en Chef's Farm

Op 13 januari j.l. was Restaurant Villa la Ruche in Voorburg de locatie waar Voorzitter Marko Karelse met trots namens het bestuur de overeenkomst tekende met de nieuwe JRE Partner Maxxium. Vanuit Maxxium was Etienne Hoek aanwezig om de overeenkomst te tekenen. Uiteraard werd er getoost op een mooie ...

Wet- en regelgeving Corona
Avondklok 23 januari van kracht

Het demissionair kabinet wil de verwachte avondklok in gaan voeren. Dat maakte premier Rutte op de persconferentie van woensdag 20 januari bekend. Donderdag 21 januari debatteerde het kabinet over de invoering met de Tweede Kamer. De Kamer steunde het het besluit, waardoor de avondklok vanaf zaterda ...

Interview Longread
BookDinners: van reserveringsplatform naar online marketingpartner voor restaurants

Inmiddels is het platform van BookDinners bij veel restaurateurs bekend, maar niet iedereen weet dat de propositie van het bedrijf is verschoven. Niet alleen vanwege corona, vertelt Paul Wiertz van BookDinners: “Al in eind 2019 waren we bezig met ons nieuwe model, gericht op de ideale online g ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: