Jan Smink strijdt in Le Taittinger Prix Culinaire in Parijs tegen internationale topchefs

27 januari 2020 | Thijs Jacobs

Chef Jan Smink komt dinsdag 28 januari 2020 voor Nederland uit in de internationale kookwedstrijd Le Taittinger Prix Culinaire International in Parijs. De eigenaar van restaurant Smink in Wolvega strijdt tegen zeven internationale topchefs om een hoofdprijs van € 20.000,-. Met winst zou Jan Smink in de voetsporen treden van onder meer Jonathan Zandbergen en Lars van Galen, die de wedstrijd eerder voor Nederland wonnen.

Jan Smink staat dinsdag 28 januari in de wedstrijdarena van de finale van de kookwedstrijd Le Taittinger Prix Culinaire International in Parijs. De ervaren wedstrijdkok, die eerder meermalen voor Nederland uitkwam in de internationale kookwedstrijd Bocuse d’Or, heeft de opdracht om een gerecht met coquille te maken en een gerecht dat een dag tevoren bekend wordt gemaakt.

Smink strijdt tegen koks tussen de 24 en 39 jaar uit Frankrijk, Japan, België, Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Zweden, waarvan de meeste ruime ervaring in sterrenrestaurants hebben.

De organisatie van de wedstrijd koos voor Jan Smink als kandidaat omdat de opzet van de wedstrijd veranderd is en er geen voorronde meer opgenomen is. Sander van Zandvliet vertegenwoordigde Nederland de twee voorgaande edities.

Franse klassieker

Jan Smink: “Na een bezoek aan onder meer het champagnehuis Maison Taittinger wordt op maandagavond 27 januari bekendgemaakt wat voor soort gerecht en met welke verplichte ingrediënten er in de finale gekookt moet worden. Het gaat in ieder geval om een Franse klassieker, waar je je eigen twist aan mag geven. Na de bekendmaking van dat gerecht krijg je een ingrediëntenlijst en is er één uur tijd om te bedenken welke extra ingrediënten van die lijst je verder nog wilt gebruiken.

Op dinsdag 28 januari tijdens de wedstrijd is de opdracht om binnen vier uur een hoofdgerecht met coquilles te koken én het gerecht dat we de avond ervoor doorgekregen hebben, alles voor 6 borden.

Na de presentatie van beide gerechten vindt er een jurygesprek plaats waarin onder meer je aanpak ter sprake komt. De wedstrijd vindt plaats in de Ecole Ferrandi, waar prachtige kachels staan waar we op koken. De uitslag wordt bekendgemaakt tijdens het galadiner dat op de avond van de finale plaatsvindt.”

De kandidaten worden beoordeeld door een keukenjury en een proefjury bestaande uit internationale sterrenchefs van statuur. In de keukenjury zitten de Nederlandse chefs Jonathan Zandbergen (Merlet) en Lars van Galen (’t Lansink*), die in respectievelijk 2014 en 2011 de internationale finale wonnen. Jef Schuur (Bij Jef) neemt plaats in de proefjury.

Over Jan Smink

Chef en ondernemer Jan Smink werkte in het verleden onder meer als sous-chef bij Bilderberg Landgoed Lauswolt. Als freelance chef mag hij sinds 2013 driesterrenrestaurant De Librije tot zijn opdrachtgevers rekenen.

In september 2018 opende hij zijn restaurant Smink in Wolvega, waar hij zijn liefde voor Friesland laat spreken op het bord door te koken met veelal Friese producten. Zijn gerechten zijn extra onderscheidend doordat sommige gerecht-onderdelen met 3D-voedselprinters worden gemaakt. Restaurant Smink is aangesloten bij restaurantvereniging Alliance Gastronomique.

Jan Smink behaalde als wedstrijdkok veel prijzen in binnen- en buitenland en kwam meermalen voor Nederland uit in de internationale kookwedstrijd Bocuse d’Or. In 2020 is hij finalist voor Nederland in de internationale kookwedstrijd Le Taittinger Prix Culinaire International.

Foto: Kyonne Leyser

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Digitaal Ondernemen
December: Alles over digitaal ondernemen

De horeca is dicht. Dat betekent niet dat er niets gebeurt. Afhalen, bezorgen, pakketten samenstellen, online kookcursussen en bierproeverijn organiseren: De horeca staat verre van stil. Het digitale landschap geeft de horeca op dit moment de tools in handen om omzet te genereren. Nu fysiek conta ...

Economie Coronacrisis
Horecapersoneel slachtoffer van coronacrisis

Horeca- en cateringbedrijven ervaren pittige tijden. Tegen de stroom in proberen ze omzet te draaien en bezoekers aan te trekken. Dit blijkt uit onderzoek van Foodservice Community en GROUP7 onder bijna 600 horeca-, fastservice- (dit zijn broodjeszaken en frituren) en cateringprofessionals, dat tuss ...

Awards Culinair
Mark Captein van Orangerie De Pol is Chef van het Jaar bij JRE

Mark Captein, die samen met zijn partner Marjolein van der Ham Orangerie De Pol runt in Doetinchem, is door restaurantvereniging JRE-Nederland uitgeroepen tot Chef van het Jaar. ‘Ik ben verrast en enorm trots op deze prijs’. JRE-Nederland is een van de toonaangevende restaurantverenig ...

Hotelketens
Van der Valk Hotel Amersfoort start ‘restaurant take over’

Nu restaurants gesloten zijn, maar hotels wel nog open mogen, is Van der Valk Hotel Amersfoort-A1 een samenwerking gestart met lokale restaurants in Amersfoort. Een zogenoemde restaurant take over. Zo krijgen de koks van bekende restaurants in Amersfoort de mogelijkheid om hun gerechten klaar te mak ...

Achtergronden
Zonder horeca blijven er maar weinig openbare toiletten over

Op 19 november was het Wereld Toiletdag. Een dag waarop de app HogeNood samen met de Maag Lever Darm Stichting in kaart brengt wat de meest toiletvriendelijke gemeenten van Nederland zijn. De jaarlijkse ranking laat drastische verschillen zien met en zonder horeca, want zoals jullie weten is de hore ...

Financieel Ondernemen
Aftrekbare kosten in je restaurant

Als ondernemer maakt u het hele jaar door kosten. Van de meeste kosten is het duidelijk dat u deze kunt aftrekken van uw winst. Denk bijvoorbeeld aan de huur van de ruimte voor uw restaurant. Er zijn echter ook kosten waarbij dit minder voor de hand ligt, zoals de kosten voor werkkleding of een maal ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: