Jan Smink strijdt in Le Taittinger Prix Culinaire in Parijs tegen internationale topchefs

27 januari 2020 | Thijs Jacobs

Chef Jan Smink komt dinsdag 28 januari 2020 voor Nederland uit in de internationale kookwedstrijd Le Taittinger Prix Culinaire International in Parijs. De eigenaar van restaurant Smink in Wolvega strijdt tegen zeven internationale topchefs om een hoofdprijs van € 20.000,-. Met winst zou Jan Smink in de voetsporen treden van onder meer Jonathan Zandbergen en Lars van Galen, die de wedstrijd eerder voor Nederland wonnen.

Jan Smink staat dinsdag 28 januari in de wedstrijdarena van de finale van de kookwedstrijd Le Taittinger Prix Culinaire International in Parijs. De ervaren wedstrijdkok, die eerder meermalen voor Nederland uitkwam in de internationale kookwedstrijd Bocuse d’Or, heeft de opdracht om een gerecht met coquille te maken en een gerecht dat een dag tevoren bekend wordt gemaakt.

Smink strijdt tegen koks tussen de 24 en 39 jaar uit Frankrijk, Japan, België, Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Zweden, waarvan de meeste ruime ervaring in sterrenrestaurants hebben.

De organisatie van de wedstrijd koos voor Jan Smink als kandidaat omdat de opzet van de wedstrijd veranderd is en er geen voorronde meer opgenomen is. Sander van Zandvliet vertegenwoordigde Nederland de twee voorgaande edities.

Franse klassieker

Jan Smink: “Na een bezoek aan onder meer het champagnehuis Maison Taittinger wordt op maandagavond 27 januari bekendgemaakt wat voor soort gerecht en met welke verplichte ingrediënten er in de finale gekookt moet worden. Het gaat in ieder geval om een Franse klassieker, waar je je eigen twist aan mag geven. Na de bekendmaking van dat gerecht krijg je een ingrediëntenlijst en is er één uur tijd om te bedenken welke extra ingrediënten van die lijst je verder nog wilt gebruiken.

Op dinsdag 28 januari tijdens de wedstrijd is de opdracht om binnen vier uur een hoofdgerecht met coquilles te koken én het gerecht dat we de avond ervoor doorgekregen hebben, alles voor 6 borden.

Na de presentatie van beide gerechten vindt er een jurygesprek plaats waarin onder meer je aanpak ter sprake komt. De wedstrijd vindt plaats in de Ecole Ferrandi, waar prachtige kachels staan waar we op koken. De uitslag wordt bekendgemaakt tijdens het galadiner dat op de avond van de finale plaatsvindt.”

De kandidaten worden beoordeeld door een keukenjury en een proefjury bestaande uit internationale sterrenchefs van statuur. In de keukenjury zitten de Nederlandse chefs Jonathan Zandbergen (Merlet) en Lars van Galen (’t Lansink*), die in respectievelijk 2014 en 2011 de internationale finale wonnen. Jef Schuur (Bij Jef) neemt plaats in de proefjury.

Over Jan Smink

Chef en ondernemer Jan Smink werkte in het verleden onder meer als sous-chef bij Bilderberg Landgoed Lauswolt. Als freelance chef mag hij sinds 2013 driesterrenrestaurant De Librije tot zijn opdrachtgevers rekenen.

In september 2018 opende hij zijn restaurant Smink in Wolvega, waar hij zijn liefde voor Friesland laat spreken op het bord door te koken met veelal Friese producten. Zijn gerechten zijn extra onderscheidend doordat sommige gerecht-onderdelen met 3D-voedselprinters worden gemaakt. Restaurant Smink is aangesloten bij restaurantvereniging Alliance Gastronomique.

Jan Smink behaalde als wedstrijdkok veel prijzen in binnen- en buitenland en kwam meermalen voor Nederland uit in de internationale kookwedstrijd Bocuse d’Or. In 2020 is hij finalist voor Nederland in de internationale kookwedstrijd Le Taittinger Prix Culinaire International.

Foto: Kyonne Leyser

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Branded Content Nice 'n Easy
De beste burgers en hotdogs vind je op Strijp-S

Bram van Uden: “Parkeren doe je voor de deur of dichtbij op P De Hoek. Blok 63-S vind je op 5 minuten loopafstand van station Strijp-S, het Klokgebouw of het PSV-stadion. Hier beleef je de energie en open sfeer van het culturele en creatieve hart van Eindhoven. Gewoon lekker eten, gezelligheid...

Opening Rotterdam
Eerste Nederlandse SUGO to go opent in Rotterdam

Biologisch, gezond, duurzaam én vers. Menig pizza liefhebber is verknocht aan de inmiddels befaamde pizza al taglio van SUGO. Dit blijkt niet alleen uit de veelbelovende recensies op Tripadvisor, maar ook uit de Deliveroo Pizza Contest 2019 waar SUGO de eerste plek bemachtigde. Nu SUGO vele h...

Opening Fastservice
Op dit nieuwe eetadresje in Maastricht draag je een slabber!

De hoofdstad van de zuidelijkste provincie van Nederland staat bekend om haar laissez-faire en bourgondische levensstijl. Het was dan ook geen moeilijk keuze voor spaghetticoncept BAVET waar in Nederland ze hun eerste vestiging zouden openen. Vanaf vandaag kan je op Markt 7 terecht voor een spaghett...

Events Internationaal
EQUIPHOTEL uitgesteld naar 2022

Gezien de huidige situatie rondom de COVID-19 epidemie, die momenteel op lokaal en mondiaal niveau voortdurend verslechtert, kondigt Reed Expositions France aan dat de 2020-editie van de EQUIPHOTEL, die oorspronkelijk gepland stond van 15 t/m 19 november 2020, is uitgesteld naar 2022. De afgelope...

Awards Vega
Dit is het beste groentenrestaurant ter wereld

We’re Smart® Green Guide, dé referentie in de culinaire wereld van groenten, maakte op 21 september de beste groentenrestaurants én -bedrijven ter wereld bekend. La Distillerie (Château Bourglinster - Luxemburg) van groentenchef René Mathieu is uitgeroepen tot he...

Wet- en regelgeving Horeca & Recht
Een gewijzigde Bibob-toets: wat betekent dat?

Zoals iedere horecaondernemer weet, kan geen restaurant of café worden geopend zonder de daartoe benodigde vergunning of vergunningen. Bij de aanvraag van zo’n vergunning, bijvoorbeeld een exploitatie- of Drank- en horecawetvergunning, is het mogelijk dat de aanvrager een zogenaamde Bib...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: