Jan Smink pakt derde prijs internationale kookwedstrijd Le Taittinger Prix Culinaire

29 januari 2020 | Redactie

Chef Jan Smink heeft de derde prijs gewonnen bij de befaamde internationale kookwedstrijd Le Taittinger Prix Culinaire International. De eigenaar van restaurant Smink in Wolvega nam het op 28 januari 2020 in Parijs op tegen zeven internationale topchefs en maakte indruk op de internationale jury met zijn coquillegerecht. Winnaar werd het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk eindigde als tweede.

Smink, die eerder meermalen voor Nederland uitkwam in de internationale kookwedstrijd Bocuse d’Or, maakte op de jury indruk met zijn gerecht met coquille, dat als een van de beste gerechten van de wedstrijd werd beoordeeld. Het gerecht bestond uit diverse bereidingen met coquille, waaronder een rouleau van coquille, paddenstoel, merg, truffel, hazelnoot en ponzu en een side dish met coquille en aardpeer. Als saus maakte Smink een beurre blanc. Naast de smaak roemde de jury de vele technieken die hij toepaste.

Pithivier

Het tweede gerecht dat de koks binnen de wedstrijdtijd van vier uur moesten maken werd pas de avond tevoren bekend. Het bleek de Franse klassieker pithivier te zijn, een dichte taart van bladerdeeg, die Jan vulde met groente. Jan Smink: “Ik had er nog nooit van gehoord en ben vanaf maandagavond tot diep in de nacht bezig geweest om te bedenken hoe ik hem zou uitvoeren. Het zelf maken van het bladerdeeg kost veel tijd en geeft extra druk op je prestatie. Uiteindelijk was de taart, samen met het coquillegerecht goed voor een podiumplaats, iets waar ik supertrots op ben.”

Strijd van jonge koks

Jan Smink streed tegen koks tussen de 24 en 39 jaar uit Frankrijk, Japan, België, Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Zweden, waarvan de meeste ruime ervaring in sterrenrestaurants hebben. Met zijn derde plaats wint hij, naast Taittinger champagne, een geldbedrag van 2500 euro.

De kookwedstrijd Le Taittinger Prix Culinaire International is een initiatief van wijnhuis Champagne Taittinger ter nagedachtenis aan oprichter Pierre Taittinger. Deze internationale culinaire wedstrijd op het allerhoogste niveau voor jonge koks werd in 1967 voor de eerste maal gehouden en in 2020 voor de 53e keer georganiseerd. De koks worden beoordeeld door een vakjury van internationale koks van statuur.

Over Jan Smink

Chef en ondernemer Jan Smink werkte in het verleden onder meer als sous-chef bij Bilderberg Landgoed Lauswolt. Als freelance chef mag hij sinds 2013 driesterrenrestaurant De Librije tot zijn opdrachtgevers rekenen.

In september 2018 opende hij zijn restaurant Smink in Wolvega, waar hij zijn liefde voor Friesland laat spreken op het bord door te koken met veelal Friese producten. Zijn gerechten zijn extra onderscheidend doordat sommige gerecht-onderdelen met 3D-voedselprinters worden gemaakt. Restaurant Smink is aangesloten bij restaurantvereniging Alliance Gastronomique.

Jan Smink behaalde als wedstrijdkok veel prijzen in binnen- en buitenland en kwam meermalen voor Nederland uit in de internationale kookwedstrijd Bocuse d’Or. In 2020 behaalt hij voor Nederland de derde plaats in de internationale kookwedstrijd Le Taittinger Prix Culinaire International.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Awards Culinair
De Librije 6 jaar op rij de beste

De winnaars van de zesde editie van de Restaurant Awards zijn zojuist bekend gemaakt. Vijfhonderd gerenommeerde chefs mochten ook dit jaar weer hun stem uitbrengen in twaalf verschillende categorieën. De Librije* (Zwolle) is voor de zesde keer op rij uitgeroepen tot 'Beste Restaurant van Ne...

Opening Den Haag
Nieuw restaurant opent in Zaal 3 van Het Nationale Theater

Op zaterdag 29 februari opent een nieuw restaurant in het Energiekwartier in Den Haag van de bedenkers van ñ: Restaurant Drie. Restaurant Drie is gelegen in de voormalige kantoren van de Electriciteitsfabriek in het centrum van Den Haag, omringd door een groen terras. Daarnaast dient Restaura...

Bezorgen Achtergronden
Brabanders eten vooral kip met carnaval 

Brabantse carnavalsvierders eten graag kip. Dat blijkt uit cijfers van maaltijdplatform Deliveroo. Op basis van data van de carnavalsdagen afgelopen jaren bekeek het bedrijf waar zij tijdens carnaval een piek in bestellingen kunnen verwachten, en waar de feestgangers per stad het meest zin in hebben...

Wet- en regelgeving Bezorgen
Veel overtredingen bij maaltijdbezorgers

De Inspectie SZW constateert veel overtredingen door horecabedrijven die eigen bezorgers in dienst hebben. Bij meer dan de helft van de gecontroleerde bedrijven gaat het mis. Het ontbreekt bij deze bedrijven vaak aan kennis over wat wettelijk is toegestaan. Bezorgers krijgen te weinig betaald, werke...

Awards Culinair
Mart Oude Luttikhuis wint kookwedstrijd Jeunes Chefs Rôtisseurs

De kookwedstrijd Jeunes Chefs Rôtisseurs Competition 2020 van Chaîne des Rôtisseurs is gewonnen door Mart Oude Luttikhuis. De pas 20-jarige chef van sterrestaurant De Bloemenbeek in De Lutte plaatst zich hiermee voor de internationale wedstrijd in Parijs later dit jaar. In Leerh...

Events Marketing
Wat doe jij met Nationale Pannenkoekendag?               

Op 20 maart vieren wij met zijn allen de ‘Nationale Pannenkoekendag’. Dit is de dag waarop pannenkoeken maken en het eten ervan centraal staat. Veel basisscholen vieren deze dag doormiddel van het bakken van pannenkoeken voor opa’s, oma’s en ouderinstellingen. Deze basisschol...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: