Jacob Jan Boerma reageert op sterrenregen "Er is ontzettend veel talent in Nederland"

13 januari 2020 | David Bakker

Jacob Jan Boerma sloot eind 2019 zijn restaurant De Leest, daarmee verdween het restaurant uit De Michelin Gids 2020, hoewel zijn handtekening op het menu staat van The White Room en Voltaire. Uiteraard was Boerma aanwezig in het DeLaMar Theater, maar voor het eerst zonder zijn De Leest.

"Nee vreemd was dat eigenlijk niet", verklaarde Boerma na afloop van de presentatie van de gids. "We hebben De Leest goed afgesloten en die beslissing hebben we al een tijd geleden gemaakt. Toch voelde ik best wel veel spanning, voor al die andere jongens hier. Het is toch een mooi moment om hier met z'n allen te zijn. De spanning bij de andere is zeker voelbaar, dan neem ik zelf een beetje in mij op", glimlacht hij.

Het meeste onder de indruk van de hele ochtend was Boerma niet van de sterrenregen. De hommage aan de vorige maand overleden chef Lucas Rive bracht hem kippenvel. "Eén van de grootste die we ooit gehad hebben. De hommage was het mooiste van de hele ochtend. Je voelde de waardering in de zaal. Een groot compliment aan Michelin en de organisatie." De eerste Michelin Gids werd uitgereikt aan de vrouw en dochter van Lucas Rive, waarna een staande ovatie van een aantal minuten volgde.

Culinaire toekomst

Nu Boerma zelf niet meer dagelijks achter de kachel staat, kijkt hij met een frisse blik naar de nieuwe culinaire generatie. "Er is ontzettend veel talent in Nederland, dat altijd al in ontwikkeling is geweest. Je ziet vandaag dat veel jonge jongens bekroond worden. Zo is het altijd al gegaan: de oudere generatie stopt en er staan vanzelf nieuwe jongens op. Zo gaat dat, en dat is mooi om te zien."

Over zijn eigen toekomst is de geboren Oostenrijker enthousiast. "Ik ben bezig met een project in Tokio. Het is de bedoeling dat we in juni of juli open kunnen gaan. Verder kan ik er eigenlijk nog niets over vertellen." Daarnaast opent Boerma binnenkort No Rules in Amsterdam. "Sergio Herman ging aan de slag met frites, ik ga pizza centraal zetten", lacht hij. "Daarnaast doe ik ontzettend veel werk op het gebied van consulting. Ontzettend druk en ontzettend leuk."

 

 

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Coronacrisis
"Kabinet verlengt coronamaatregelen die gelden tot 6 april "

Het kabinet besluit aanstaande dinsdag 31 maart hoe het land verdergaat in de strijd tegen het coronavirus. De maatregelen die tot en met 6 april gelden, waaronder het sluiten van eet- en drinkgelegenheden en musea, worden dan verder besproken. Verschillende landelijke media, waaronder NU.nl en ...

Blog Coronacrisis
Fernando Jonker, Dagboek in crisistijd: parelhoen en guilty pleasures

Joris Bijdendijk van restaurant RIJKS heeft volgens mij direct op het moment dat hij te horen kreeg dat de horeca moest sluiten, besloten om te gaan bezorgen. Ik volg hem op Instagram en een diepe buiging voor zijn organisatorische kwaliteiten. Over de duizend gerechten gingen de afgelopen dagen doo...

Interview Coronacrisis
"Flinke huurverlaging is voor horecaondernemers nu zeker mogelijk"

Hotelier Bart Reints Bok, directeur/eigenaar van Charme Hotels, houdt voor hotelvakblad Hospitality Management een 'coronadagboek' bij. Hij vertelde daarin over de niet zo heel nette handelswijze van Emesa, bekend van Vakantievelingen.nl en onderdeel van Talpa, en de annuleringspraktijken bi...

Coronacrisis
Kabinet beslist 31 maart over maatregelen die gelden tot en met 6 april

Het kabinet besluit volgende week dinsdag 31 maart hoe het land verdergaat in de strijd tegen het coronavirus. De maatrgelen die tot en met 6 april gelden, waaronder het sluiten van eet- en drinkgelegenheden, musea en thuiswerken, worden dan verder besproken. Er is nog geen duidelijkheid over wannee...

Blog Coronacrisis
Fernando Jonker, Dagboek in crisistijd: Een 'gedwongen' test-case

Mark en ik lopen al een tijdje rond met het idee om een tweede restaurant te openen: 'Fernando’s kookt'. Een restaurant waar we op een toegankelijke manier comfort-food willen aanbieden. Zowel in het restaurant, als afhaal- én bezorgdienst. Het is voor nu nog verre toekomstm...

Rotterdam
De Euromast is verkocht

Bijna 20 jaar geleden begon Willem Tieleman met het exploiteren van de de Euromast, iconisch silhouette in de skyline van Rotterdam. In 2016 was het tijd voor een nieuwe stap, en dat was eigenaar van het imposante bouwwerk worden. Investeringen die voor die tijd niet werden gedaan, konden nu volo...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: