Jacob Jan Boerma reageert op sterrenregen "Er is ontzettend veel talent in Nederland"

13 januari 2020 | David Bakker

Jacob Jan Boerma sloot eind 2019 zijn restaurant De Leest, daarmee verdween het restaurant uit De Michelin Gids 2020, hoewel zijn handtekening op het menu staat van The White Room en Voltaire. Uiteraard was Boerma aanwezig in het DeLaMar Theater, maar voor het eerst zonder zijn De Leest.

"Nee vreemd was dat eigenlijk niet", verklaarde Boerma na afloop van de presentatie van de gids. "We hebben De Leest goed afgesloten en die beslissing hebben we al een tijd geleden gemaakt. Toch voelde ik best wel veel spanning, voor al die andere jongens hier. Het is toch een mooi moment om hier met z'n allen te zijn. De spanning bij de andere is zeker voelbaar, dan neem ik zelf een beetje in mij op", glimlacht hij.

Het meeste onder de indruk van de hele ochtend was Boerma niet van de sterrenregen. De hommage aan de vorige maand overleden chef Lucas Rive bracht hem kippenvel. "Eén van de grootste die we ooit gehad hebben. De hommage was het mooiste van de hele ochtend. Je voelde de waardering in de zaal. Een groot compliment aan Michelin en de organisatie." De eerste Michelin Gids werd uitgereikt aan de vrouw en dochter van Lucas Rive, waarna een staande ovatie van een aantal minuten volgde.

Culinaire toekomst

Nu Boerma zelf niet meer dagelijks achter de kachel staat, kijkt hij met een frisse blik naar de nieuwe culinaire generatie. "Er is ontzettend veel talent in Nederland, dat altijd al in ontwikkeling is geweest. Je ziet vandaag dat veel jonge jongens bekroond worden. Zo is het altijd al gegaan: de oudere generatie stopt en er staan vanzelf nieuwe jongens op. Zo gaat dat, en dat is mooi om te zien."

Over zijn eigen toekomst is de geboren Oostenrijker enthousiast. "Ik ben bezig met een project in Tokio. Het is de bedoeling dat we in juni of juli open kunnen gaan. Verder kan ik er eigenlijk nog niets over vertellen." Daarnaast opent Boerma binnenkort No Rules in Amsterdam. "Sergio Herman ging aan de slag met frites, ik ga pizza centraal zetten", lacht hij. "Daarnaast doe ik ontzettend veel werk op het gebied van consulting. Ontzettend druk en ontzettend leuk."

 

 

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Bezorgen Coronacrisis
Deliveroo betaalt restaurants dagelijks

Deliveroo betaalt vanaf vandaag haar restaurants dagelijks. Op deze manier kunnen restaurants het geld dat ze verdiend hebben via de leveringen van maaltijden al binnen één dag op hun rekening krijgen. Door middel van dagelijkse betalingen biedt Deliveroo extra onderst...

Blog Coronacrisis
Fernando Jonker, dagboek in crisistijd: Pasen en inspiratie

De rust is wat wedergekeerd. Alles went, en ook onze nieuwe status als afhaalrestaurant in deze tijden went. Daar moesten we wel elke dag aan sleutelen en schaven. Nu we één gerecht per dag hebben zit er een beter ritme en een betere flow in de dagen. Heerlijk! Als je iets nieuws do...

Economie Coronacrisis
HorecaMonitor doet voorstel om horeca te behoeden voor faillissementen

HorecaMonitor roept KHN op om 'Den Haag' een serieus voorstel te doen. Een voorstel dat, wanneer het geaccepteerd wordt, horecaondernemers mogelijk behoedt voor faillissementen. Hieronder de brief: Beste heer, mevrouw, Ons bureau is sterk betrokken bij de begeleiding van vele horecakla...

Ondernemen Coronacrisis
Tips voor restaurants: Zo ga je de crisis te lijf [Liveblog]

Alle drink,- en eetgelegenheden in Nederland zijn minstens tot en met 6 april 2020 gesloten. Een zware periode voor de de horecaondernemers en -medewerkers. Door het hele land onstaan in deze donkere dagen prachtige initiatieven om de branche overeind te houden. 'We are in this together'. ...

Coronacrisis
Horeca zeker dicht tot en met 28 april

Zojuist heeft premier Rutte bekendgemaakt dat de Nederlandse horeca zeker tot en met 28 april gesloten blijft. Hij raadt Nederlanders daarnaast ten zeerste af een meivakantie te plannen, wat voor hotels en B&B's duidelijk geen positief nieuws is, maar het komt niet onverwacht. Ook schole...

Blog Coronacrisis
Fernando Jonker, Dagboek in crisistijd: 'Thuiskunstenaars'

Afgelopen zaterdagavond knalden we alle driegangenmenu’s eruit. Het was prachtig! Toen wij om een uur of acht klaar waren met alle pakketten uitgeven en bezorgen, kreeg ik direct de eerste appjes binnen met filmpjes en foto’s van mensen die de gerechten zelf hadden opgemaakt. In de &...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: