Jacob Jan Boerma reageert op sterrenregen "Er is ontzettend veel talent in Nederland"

13 januari 2020 | David Bakker

Jacob Jan Boerma sloot eind 2019 zijn restaurant De Leest, daarmee verdween het restaurant uit De Michelin Gids 2020, hoewel zijn handtekening op het menu staat van The White Room en Voltaire. Uiteraard was Boerma aanwezig in het DeLaMar Theater, maar voor het eerst zonder zijn De Leest.

"Nee vreemd was dat eigenlijk niet", verklaarde Boerma na afloop van de presentatie van de gids. "We hebben De Leest goed afgesloten en die beslissing hebben we al een tijd geleden gemaakt. Toch voelde ik best wel veel spanning, voor al die andere jongens hier. Het is toch een mooi moment om hier met z'n allen te zijn. De spanning bij de andere is zeker voelbaar, dan neem ik zelf een beetje in mij op", glimlacht hij.

Het meeste onder de indruk van de hele ochtend was Boerma niet van de sterrenregen. De hommage aan de vorige maand overleden chef Lucas Rive bracht hem kippenvel. "Eén van de grootste die we ooit gehad hebben. De hommage was het mooiste van de hele ochtend. Je voelde de waardering in de zaal. Een groot compliment aan Michelin en de organisatie." De eerste Michelin Gids werd uitgereikt aan de vrouw en dochter van Lucas Rive, waarna een staande ovatie van een aantal minuten volgde.

Culinaire toekomst

Nu Boerma zelf niet meer dagelijks achter de kachel staat, kijkt hij met een frisse blik naar de nieuwe culinaire generatie. "Er is ontzettend veel talent in Nederland, dat altijd al in ontwikkeling is geweest. Je ziet vandaag dat veel jonge jongens bekroond worden. Zo is het altijd al gegaan: de oudere generatie stopt en er staan vanzelf nieuwe jongens op. Zo gaat dat, en dat is mooi om te zien."

Over zijn eigen toekomst is de geboren Oostenrijker enthousiast. "Ik ben bezig met een project in Tokio. Het is de bedoeling dat we in juni of juli open kunnen gaan. Verder kan ik er eigenlijk nog niets over vertellen." Daarnaast opent Boerma binnenkort No Rules in Amsterdam. "Sergio Herman ging aan de slag met frites, ik ga pizza centraal zetten", lacht hij. "Daarnaast doe ik ontzettend veel werk op het gebied van consulting. Ontzettend druk en ontzettend leuk."

 

 

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Columns Blog
Column restaurateur Sico de Moel: Michelin

"Waarin Nederland zich als gastronomisch land onderscheidt is duurzaamheid, de aandacht voor lokale producten, duurzame vis en eerlijk vlees. Daarin loopt Nederland echt een stapje voor op de buurlanden", aldus Michelin hoofdinspecteur Loens dit jaar tijdens de uitreiking van de sterren. ...

Interview
Reportage: Eetcafé Joos, De Bilt [video]

In juli 2015 opende eetcafé Joos haar deuren. Met buiten 56 zitplekken en binnen 30 zitplekken is het een van de meest bruisende eetcafés in de Bilt. Jolanda Wouters is de trotse eigenaar van Joos en vertelt in geuren en kleuren over haar ondernemerschap. Wanneer je binnen komt lope...

Achtergronden
Vaders missen verschoonplekken in de horeca

83% van de Nederlandse vaders met jonge kinderen heeft weleens meegemaakt dat er, op het moment dat de luier van zijn kindje vervangen moest worden, geen verschoonplek op een openbaar herentoilet aanwezig was, bijvoorbeeld in een restaurant of bij een tankstation. Twee derde van de vaders vindt ...

Culinair
Vis roken doe je zo

Het roken van voedsel is een kooktechniek waarbij voedsel in rook van smeulend hout wordt gehangen of gelegd. Van oudsher werd deze kooktechniek toegepast om voedsel te conserveren, waardoor het langer houdbaar was. Tegenwoordig gebeurt roken voornamelijk om de expliciete smaak over te brengen. Voor...

Awards
Edwin Hollanders maakt de Lekkerste Pannenkoek van 2020

Edwin Hollanders wordt twee keer eerste bij De Lekkerste Pannenkoek van 2020. Hij won tijdens de Horecava met zijn creatie 'Hollanders krijg je 'm niet' niet alleen de eerste prijs van de proefjury, maar ook de kinderjuryprijs. Edwin werkt bij Pannenkoekenhuis De Perdstal in Venray. D...

Awards
Mitch Kramer maakt Het Lekkerste Frietje met topping van 2020

Mitch Kramer maakt Het Lekkerste Frietje met topping van 2020. Hij won tijdens de Horecava met zijn creatie 'Sweet fries of mine' deze vooraanstaande vakwedstrijd. Mitch werkt bij Ter Marsch&Co uit Amsterdam en hij liet met zijn creatie zien wat er allemaal mogelijk is met zoeteaardap...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: