Inzicht in Bib Gourmands 2016

9 november 2015 |
Inzicht in Bib Gourmands 2016

Michelin maakt vandaag haar nieuwe selectie van de Bib Gourmand 2016 bekend. Deze gids selecteert restaurants in Belgie?, Luxemburg en Nederland
die een zeer goede prijs-kwaliteitverhouding hanteren.

Eigen gezicht
Elke Bib Gourmand heeft zijn eigen gezicht, dat maakt de selectie van 2016 duidelijk. Het keuzemenu onder de 37 euro, met gerechten waarin seizoengebonden producten de hoofdrol spelen, is de basis waar iedereen zich aan houdt. Doet de ene dat volgens de regels van de klassieke keuken, dan doen andere collega’s dat met meer creativiteit, volgens specifieke Aziatische tradities, met andere exotische invloeden, enzovoort. “De 317 restaurants die de Michelininspecteurs hebben geselecteerd en het bekende symbool = naast hun naam hebben, bewijzen hoe divers en rijk de gastronomie in de Benelux wel is”, vertelt Michael Ellis, Internationaal Directeur van de Michelingids.

België
In Belgie? telt de selectie 28 nieuwe restaurants die de felbegeerde Bib Gourmand krijgen. Deze zorgen er door hun uiteenlopende kookstijlen voor dat het aanbod nog breder is geworden. Bij restaurants als Terminus (Watou) en Ciro’s (Antwerpen) wordt bijvoorbeeld nog maar eens duidelijk waarom bepaalde gerechten door de jaren heen zijn uitgegroeid tot klassiekers. Dat men voor exotischere keukens goed zit in Brussel, wordt onder meer bewezen door een lekker adresje als Maru (Elsene). In deze urban zaak ontdekt men een authentieke Koreaanse keuken. Bij Il e?tait une fois (Nijvel) kan men dan weer wegdromen bij moderne en nogal bewerkte gerechten. En wat dan gezegd van de traditionele keuken van Des Ardennes (Corbion), een restaurant dat al sinds het ontstaan van de Bib Gourmand tot de selectie hoort, dit jaar dus voor de 25e keer! De smaken komen in alle restaurants van verschillende culturen en stijlen, maar ze hebben e?e?n gemeenschappelijke kwaliteit: ze zijn o-zo-lekker.

Luxemburg
Voor de opvallendste stijging moeten we in Groothertogdom Luxemburg zijn. Vijftien restaurants zijn er dit jaar bekroond met een Bib Gourmand, een stijging van maar liefst vijftig procent ten opzichte van de vorige selectie! Een belangrijke factor hierin is het groeiende belang dat familiehotels hechten aan de kwaliteit van hun restaurant. Zo kan men bij Dahm (Erpeldange) genieten van een aangename overnachting en eveneens smullen van eigentijdse gerechten met een Luxemburgse twist. Dat familiale aspect vindt men ook bij Bick Stuff (Luxemburg, Clausen), waar de verzorgde, smaakvolle keuken absoluut het proeven waard is. De Luxemburgse families hebben de Bib Gourmand in hun armen gesloten.

Nederland
Dat geldt uiteraard ook voor Nederland. De Bib Gourmand zet er zijn opmars voort en is ondertussen goed vertegenwoordigd in alle uithoeken van het land. Onder de 25 nieuwkomers laat onder meer Dorset (Borne) zich opmerken door zijn trendy ambiance, zijn klassieke aanpak van lokale producten en internationale invloeden. BasQ Kitchen (Rotterdam) dankt zijn selectie dan weer aan de heerlijke Baskische gerechten die het in de Rotterdamse foodhallen voorschotelt. De levendige sfeer die daar hangt, is ook een troef van het kosmopolitische Harry’s (Maastricht), waar lokale producten en internationaal getinte bereidingen mooi samengaan. Van noord tot zuid, de Bib Gourmand bruist.

Drukke periode
De uitgave van de Bib Gourmand Benelux 2016 is het startschot van een drukke eindejaarsperiode voor Michelin. Op 16 november wordt namelijk de MICHELIN gids Belgie? Luxemburg 2016 gepresenteerd in Gent, op 7 december volgt de voorstelling van de MICHELIN gids Nederland 2016 in Amsterdam.
De Bib Gourmand Benelux 2016 wordt vanaf 19 november verkocht voor een prijs van € 17,95 (Belgie? en Nederland) en € 17,44 (Luxemburg). In deze editie vindt u:
169 restaurants in Belgie?, waarvan 28 nieuwe; 15 restaurants in Luxemburg, waarvan 5 nieuwe; 133 restaurants in Nederland, waarvan 25 nieuwe.

Thijs Jacobs

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Interview Corona
"Mijn terras open op 2 maart? Nee, dat levert alleen negatieve aandacht op"

Een actiegroep van 65 KHN-afdelingen heeft collega-horecaondernemers opgeroepen om op 2 maart de terrassen te openen. Dat ligt gevoelig, want de keerzijde van een dergelijke actie kan zijn dat het negatieve aandacht voor de branche oplevert. Monique van Klaveren is eigenaresse van Café d&rsqu ...

Achtergronden Gastronomie
De Loohoeve viert 5-jarig jubileum met menuboxen met gastchefs

Jeroen en Marleen Brouwer van hotel en sterrenrestaurant De Loohoeve in het Drentse Schoonloo brengen in maart 2021 speciale jubileummenuboxen uit samen met drie gastchefs. Het gaat om topchefs Soenil Bahadoer van De Lindehof (twee Michelinsterren), Jermain de Rozario van De Rozario (een Michelinste ...

Themamaand energie
Energielabels en keurmerken uitgelegd

Wie bewust onderneemt binnen de horeca, heeft zich vast al verdiept in de verschillende keurmerken en het energielabel van zijn of haar horecabedrijf. In dit artikel besteden we aandacht aan de verplichting om een energielabel te kunnen overleggen en de eisen die gesteld worden aan het verkrijgen er ...

Economie Corona
CBS: omzet horeca krimpt ongekend hard

De omzet van de horeca daalde in het vierde kwartaal van 2020 met bijna 44 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal, meldt het CBS. Dat is vooral te wijten aan de aanscherping van de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. In het derde kwartaal maakte de horeca nog een forse o ...

Personeel Gastronomie
Adriaan Visser nieuwe hoofdsommelier Harry's Maastricht

Adriaan Visser is de afgelopen jaren werkzaam geweest in diverse gerenommeerde zaken, waaronder Cordial in Oss en tweesterrenrestaurant Tribeca in Heeze. Hij is de derde Nederlander die in het bezit is van de prestigieuze titel Advanced Sommelier. Bij Harry’s wordt hij eindverantwoordelijke vo ...

Wet- en regelgeving Corona
Minister: geen ruimte voor heropening van terrassen

Minister Bas van 't Wout (Economische Zaken) heeft vrijdag nog eens gemeld dat er op dit moment "echt geen ruimte is om meer te doen." Hij sprak uit dat de "huidige rotsituatie dan alleen maar langer voort al duren." Op 8 maart wil hij de situatie nog eens bekijken in de hoop ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: