Inzicht in Bib Gourmands 2016

9 november 2015
Inzicht in Bib Gourmands 2016

Michelin maakt vandaag haar nieuwe selectie van de Bib Gourmand 2016 bekend. Deze gids selecteert restaurants in Belgie?, Luxemburg en Nederland
die een zeer goede prijs-kwaliteitverhouding hanteren.

*Eigen gezicht*
Elke Bib Gourmand heeft zijn eigen gezicht, dat maakt de selectie van 2016 duidelijk. Het keuzemenu onder de 37 euro, met gerechten waarin seizoengebonden producten de hoofdrol spelen, is de basis waar iedereen zich aan houdt. Doet de ene dat volgens de regels van de klassieke keuken, dan doen andere collega’s dat met meer creativiteit, volgens specifieke Aziatische tradities, met andere exotische invloeden, enzovoort. “De 317 restaurants die de Michelininspecteurs hebben geselecteerd en het bekende symbool = naast hun naam hebben, bewijzen hoe divers en rijk de gastronomie in de Benelux wel is”, vertelt Michael Ellis, Internationaal Directeur van de Michelingids.

*België*
In Belgie? telt de selectie 28 nieuwe restaurants die de felbegeerde Bib Gourmand krijgen. Deze zorgen er door hun uiteenlopende kookstijlen voor dat het aanbod nog breder is geworden. Bij restaurants als Terminus (Watou) en Ciro’s (Antwerpen) wordt bijvoorbeeld nog maar eens duidelijk waarom bepaalde gerechten door de jaren heen zijn uitgegroeid tot klassiekers. Dat men voor exotischere keukens goed zit in Brussel, wordt onder meer bewezen door een lekker adresje als Maru (Elsene). In deze urban zaak ontdekt men een authentieke Koreaanse keuken. Bij Il e?tait une fois (Nijvel) kan men dan weer wegdromen bij moderne en nogal bewerkte gerechten. En wat dan gezegd van de traditionele keuken van Des Ardennes (Corbion), een restaurant dat al sinds het ontstaan van de Bib Gourmand tot de selectie hoort, dit jaar dus voor de 25e keer! De smaken komen in alle restaurants van verschillende culturen en stijlen, maar ze hebben e?e?n gemeenschappelijke kwaliteit: ze zijn o-zo-lekker.

*Luxemburg*
Voor de opvallendste stijging moeten we in Groothertogdom Luxemburg zijn. Vijftien restaurants zijn er dit jaar bekroond met een Bib Gourmand, een stijging van maar liefst vijftig procent ten opzichte van de vorige selectie! Een belangrijke factor hierin is het groeiende belang dat familiehotels hechten aan de kwaliteit van hun restaurant. Zo kan men bij Dahm (Erpeldange) genieten van een aangename overnachting en eveneens smullen van eigentijdse gerechten met een Luxemburgse twist. Dat familiale aspect vindt men ook bij Bick Stuff (Luxemburg, Clausen), waar de verzorgde, smaakvolle keuken absoluut het proeven waard is. De Luxemburgse families hebben de Bib Gourmand in hun armen gesloten.

*Nederland*
Dat geldt uiteraard ook voor Nederland. De Bib Gourmand zet er zijn opmars voort en is ondertussen goed vertegenwoordigd in alle uithoeken van het land. Onder de 25 nieuwkomers laat onder meer Dorset (Borne) zich opmerken door zijn trendy ambiance, zijn klassieke aanpak van lokale producten en internationale invloeden. BasQ Kitchen (Rotterdam) dankt zijn selectie dan weer aan de heerlijke Baskische gerechten die het in de Rotterdamse foodhallen voorschotelt. De levendige sfeer die daar hangt, is ook een troef van het kosmopolitische Harry’s (Maastricht), waar lokale producten en internationaal getinte bereidingen mooi samengaan. Van noord tot zuid, de Bib Gourmand bruist.

*Drukke periode*
De uitgave van de Bib Gourmand Benelux 2016 is het startschot van een drukke eindejaarsperiode voor Michelin. Op 16 november wordt namelijk de MICHELIN gids Belgie? Luxemburg 2016 gepresenteerd in Gent, op 7 december volgt de voorstelling van de MICHELIN gids Nederland 2016 in Amsterdam.
De Bib Gourmand Benelux 2016 wordt vanaf 19 november verkocht voor een prijs van € 17,95 (Belgie? en Nederland) en € 17,44 (Luxemburg). In deze editie vindt u:
169 restaurants in Belgie?, waarvan 28 nieuwe; 15 restaurants in Luxemburg, waarvan 5 nieuwe; 133 restaurants in Nederland, waarvan 25 nieuwe.

~Thijs Jacobs~

Overig nieuws