Inzicht in Bib Gourmands 2016

9 november 2015 |
Inzicht in Bib Gourmands 2016

Michelin maakt vandaag haar nieuwe selectie van de Bib Gourmand 2016 bekend. Deze gids selecteert restaurants in Belgie?, Luxemburg en Nederland
die een zeer goede prijs-kwaliteitverhouding hanteren.

Eigen gezicht
Elke Bib Gourmand heeft zijn eigen gezicht, dat maakt de selectie van 2016 duidelijk. Het keuzemenu onder de 37 euro, met gerechten waarin seizoengebonden producten de hoofdrol spelen, is de basis waar iedereen zich aan houdt. Doet de ene dat volgens de regels van de klassieke keuken, dan doen andere collega’s dat met meer creativiteit, volgens specifieke Aziatische tradities, met andere exotische invloeden, enzovoort. “De 317 restaurants die de Michelininspecteurs hebben geselecteerd en het bekende symbool = naast hun naam hebben, bewijzen hoe divers en rijk de gastronomie in de Benelux wel is”, vertelt Michael Ellis, Internationaal Directeur van de Michelingids.

België
In Belgie? telt de selectie 28 nieuwe restaurants die de felbegeerde Bib Gourmand krijgen. Deze zorgen er door hun uiteenlopende kookstijlen voor dat het aanbod nog breder is geworden. Bij restaurants als Terminus (Watou) en Ciro’s (Antwerpen) wordt bijvoorbeeld nog maar eens duidelijk waarom bepaalde gerechten door de jaren heen zijn uitgegroeid tot klassiekers. Dat men voor exotischere keukens goed zit in Brussel, wordt onder meer bewezen door een lekker adresje als Maru (Elsene). In deze urban zaak ontdekt men een authentieke Koreaanse keuken. Bij Il e?tait une fois (Nijvel) kan men dan weer wegdromen bij moderne en nogal bewerkte gerechten. En wat dan gezegd van de traditionele keuken van Des Ardennes (Corbion), een restaurant dat al sinds het ontstaan van de Bib Gourmand tot de selectie hoort, dit jaar dus voor de 25e keer! De smaken komen in alle restaurants van verschillende culturen en stijlen, maar ze hebben e?e?n gemeenschappelijke kwaliteit: ze zijn o-zo-lekker.

Luxemburg
Voor de opvallendste stijging moeten we in Groothertogdom Luxemburg zijn. Vijftien restaurants zijn er dit jaar bekroond met een Bib Gourmand, een stijging van maar liefst vijftig procent ten opzichte van de vorige selectie! Een belangrijke factor hierin is het groeiende belang dat familiehotels hechten aan de kwaliteit van hun restaurant. Zo kan men bij Dahm (Erpeldange) genieten van een aangename overnachting en eveneens smullen van eigentijdse gerechten met een Luxemburgse twist. Dat familiale aspect vindt men ook bij Bick Stuff (Luxemburg, Clausen), waar de verzorgde, smaakvolle keuken absoluut het proeven waard is. De Luxemburgse families hebben de Bib Gourmand in hun armen gesloten.

Nederland
Dat geldt uiteraard ook voor Nederland. De Bib Gourmand zet er zijn opmars voort en is ondertussen goed vertegenwoordigd in alle uithoeken van het land. Onder de 25 nieuwkomers laat onder meer Dorset (Borne) zich opmerken door zijn trendy ambiance, zijn klassieke aanpak van lokale producten en internationale invloeden. BasQ Kitchen (Rotterdam) dankt zijn selectie dan weer aan de heerlijke Baskische gerechten die het in de Rotterdamse foodhallen voorschotelt. De levendige sfeer die daar hangt, is ook een troef van het kosmopolitische Harry’s (Maastricht), waar lokale producten en internationaal getinte bereidingen mooi samengaan. Van noord tot zuid, de Bib Gourmand bruist.

Drukke periode
De uitgave van de Bib Gourmand Benelux 2016 is het startschot van een drukke eindejaarsperiode voor Michelin. Op 16 november wordt namelijk de MICHELIN gids Belgie? Luxemburg 2016 gepresenteerd in Gent, op 7 december volgt de voorstelling van de MICHELIN gids Nederland 2016 in Amsterdam.
De Bib Gourmand Benelux 2016 wordt vanaf 19 november verkocht voor een prijs van € 17,95 (Belgie? en Nederland) en € 17,44 (Luxemburg). In deze editie vindt u:
169 restaurants in Belgie?, waarvan 28 nieuwe; 15 restaurants in Luxemburg, waarvan 5 nieuwe; 133 restaurants in Nederland, waarvan 25 nieuwe.

Thijs Jacobs

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Wet- en regelgeving Coronacrisis
Rechter oordeelt: horeca blijft dicht

De horeca blijft voorlopig dicht. Zo oordeelde de rechter vanmiddag in de rechtbank in Den Haag. Een aantal horecaondernemers had een kort geding tegen de Staat aangespannen met als inzet dat de horeca weer de deuren mocht openen. De rechter ging daar niet in mee. Over twee weken volgt de motivering ...

Financieel Ondernemen
3 vragen over loon van horecapersoneel

Werken in de horeca is in vele opzichten niet te vergelijken met een standaard '9-tot-5-baan’. Daarom spelen er ook vragen over de loonbelasting die in andere sectoren niet of minder aan bod komen. Te denken valt aan de volgende vragen: Moet een werkgever fooien van zijn personeel aange ...

Internationaal Coronacrisis
Ook België sluit de horeca

Ook in België moeten cafés en restaurants vanaf vandaag (maandag) vier weken de deuren sluiten. De Belgen gaan zelfs iets verder dan wij, want er gaat een avondklok gelden van middernacht tot 05.00 uur 's ochtends. In België is thuiswerken weer de standaard en worden ook de soci ...

Wet- en regelgeving Coronacrisis
Horecaondernemers vechten sluiting van de horeca aan bij de rechter

De door het kabinet opgelegde sluiting van de horeca wordt door de Haagse bodega De Posthoorn aangevochten middels een een kort geding aan tegen de Nederlandse staat. Dinsdag komt de zaak voor de rechter en inmiddels hebben zich veel horecazaken bij het intiatief aangesloten, zo verklaart horecaonde ...

Columns
Column Sico de Moel: Lockdown Deal

"Ik heb straks een deal voor je!" Mijn gasten waren net in onze straat komen wonen en ze waren blij met een leuk restaurantje zo vlak in de buurt. Leuk, nieuwe buren. Het was de avond dat Rutte zijn tweede lockdown afkondigde; een horeca-lockdown deze keer. Veel onbegrip bij mij en b ...

Personalia
Bob Hutten draagt leiding Hutten over aan Drees Peter van den Bosch

Algemeen directeur Bob Hutten geeft de leiding van Hutten per 1 januari 2021 uit handen. Na 91 jaar en drie generaties komt de aansturing van het familiebedrijf nu in handen van Drees Peter van den Bosch, momenteel Innovatiemanager bij Foodsquad en Hutten. “In Drees zie ik iemand met heel veel ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: